Η πρόκληση για τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των Διοικητών Κεντρικών Τραπεζών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G 20) που θα συνεδριάσουν την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Ουάσιγκτον είναι να εμποδίσουν την κρίση χρέους στην Ελλάδα να μετατραπεί σε μία μεγάλη τραπεζική κρίση, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Ρόιτερ.
Μία μεγάλη τραπεζική κρίση, προσθέτει το δημοσίευμα, θα συμπαρασύρει άλλες υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες, θα οδηγήσει σε άτακτες χρεοκοπίες και θα ωθήσει την περιοχή και όλο τον κόσμο σε οικονομική και χρηματοπιστωτική αναταραχή. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι κομμάτια μίας πολύπλευρης προσέγγισης της κρίσης έχουν έρθει στο επίκεντρο και μένει να αποκρυσταλλωθούν περαιτέρω αυτή την εβδομάδα. Τα πολιτικά εμπόδια αντιμετώπισης της κρίσης παραμένουν σημαντικά, σημειώνει το δημοσίευμα. Παραπέμπει, ωστόσο, σε δηλώσεις αναλυτών επενδυτικής στρατηγικής, οι οποίοι σημειώνουν ότι η αναταραχή στις αγορές μπορεί να υποχωρήσει, αν τα μέρη του προγράμματος επιβεβαιωθούν από τη σύνοδο G 20 και οι Κυβερνήσεις τους συνεχίσουν να τα εφαρμόζουν.
Για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος, συνεχίζει το δημοσίευμα, παρατίθενται τα ακόλουθα μέτρα:
Πρώτον, ένα μεγάλος αριθμός κεντρικών τραπεζών σε όλο τον κόσμο χαλαρώνει τη νομισματική πολιτική για να μειώσει το κόστος δανεισμού και να στηρίξει την ανάπτυξη - μία δράση που πιθανότατα θα εγκριθεί από τη G 20 για τις χώρες, όπου ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.
Δεύτερον, η αύξηση των πόρων ύψους 440 δισ. ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) για να αντιμετωπισθούν οι ανησυχίες για τη δυνατότητα των χωρών της Ευρωζώνης να εξυπηρετούν το χρέος τους. Η πρόταση του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ στο πρόσφατο συμβούλιο Eurogroup και Ecofin να δεκαπλασιασθούν τα κεφάλαια του ΕΤΧΣ έτυχε ψυχρής υποδοχής από τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αλλά παράγοντες της αγοράς πιστεύουν ότι η πρόταση τελικά θα επικρατήσει, λόγω της πρακτικής αξίας της.
Τρίτον, όσον αφορά τη ρευστότητα των τραπεζών, η ΕΚΤ προχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα με το τολμηρό μέτρο της παροχής ρευστότητας σε δολάρια στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Τέταρτον, για τη φερεγγυότητα των τραπεζών, το θέμα είναι πιο αμφιλεγόμενο, καθώς οι Ευρωπαίοι διαφωνούν με την άποψη Αμερικανών αξιωματούχων και του ΔΝΤ ότι οι τράπεζες τους θα χρειασθούν επιπλέον κεφάλαια. Πέμπτον, όσον αφορά τη φερεγγυότητα των χωρών, οι Κυβερνήσεις συνεχίζουν να κάνουν πρόοδο, αν και με βραδείς ρυθμούς, για τη μείωση των ελλειμμάτων τους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ