Αντιμέτωπος με δύο κακουργήματα είναι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα καθίσει αύριο, Τετάρτη, στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστήριου.
Η αυλαία ανοίγει, και ο πρώην υπουργός Οικονομικών θα καθίσει μόνος στο εδώλιο, αφού οι φερόμενοι ως ηθικοί αυτουργοί των πράξεών του, δηλαδή οι συγγενείς του, τα ονόματα των οποίων “σβήστηκαν” από την λίστα Λαγκάρντ, απηλλάγησαν με το βούλευμα του ανωτάτου δικαστικού συμβουλίου.
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εάν και είχε το δικαίωμα να μην παρασταθεί στο δικαστήριο εντούτοις θα είναι παρών σε όλες τις συνεδριάσεις, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες θέλει να κριθεί η υπόθεσή του στην ουσία. “Κριτές” του, 7 δικαστές από τον Άρειο Πάγο, μία αντεισαγγελέας και 6 δικαστές από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει, είναι αυτά της νόθευσης εγγράφου και της απόπειρας απιστίας, τα οποία ο πρώην υπουργός αρνείται, αφού όπως λέει δεν ήταν εκείνος που αφαίρεσε τα ονόματα των συγγενών του από την λίστα Λαγκάρντ, η οποία ήρθε στην Ελλάδα επί υπουργίας του.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα ωστόσο, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έσβησε τα ονόματα τριών συγγενών του από τη λίστα που παρέλαβε το 2010, με στόχο να αποκομίσουν όφελος τα συγγενικά του πρόσωπα αλλά και για να αποφύγει τον πολιτικό θόρυβο γύρω από το όνομά του.
“Ο κατηγορούμενος Γ. Παπακωνσταντίνου, με την ενέργειά του, αφ’ ενός απέβλεπε στην αποφυγή βλάβης της πολιτικής του εικόνας, ως Υπουργού Οικονομικών, η οποία θα μπορούσε να επέλθει με την αποκάλυψη ότι συγγενείς του αναφέρονταν ως δικαιούχοι λογαριασμών στην επίμαχη λίστα και αφ’ ετέρου επιδίωκε την εξυπηρέτηση των εν λόγω συγγενών του, με την αποτροπή φορολογικού ελέγχου εις βάρος τους” αναφέρουν οι δικαστές του συμβουλίου, οι οποίοι παρέπεμψαν σε δίκη τον πρώην υπουργό με βάσει το άρθρο 86 του Συντάγματος.
Ένας δικαστής, ο εισηγητής του φακέλλου, είχε την άποψη ότι δεν πρέπει να γίνει κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, “δείχνοντας” προς την πλευρά του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ Γιάννη Διώτη για την καταστροφή των στοιχείων που θα μπορούσαν να είχαν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα.
“ Το ενδεχόμενο της νόθευσης του αντιγράφου USB από τον κατηγορούμενο Γ. Παπακωνσταντίνου εξασθενίζει σοβαρά, εάν ληφθούν υπ'όψη οι παλινωδίες του Γιάννη Διώτη, οι μετακινήσεις του αντιγράφου USB μεταξύ τριών υπολογιστών, η πρόνοια να καταστραφεί το περιεχόμενό του όσο και τα αντίγραφα, επί των οποίων θα μπορούσαν να ανιχνευτούν ίχνη διαγραφής των τριών αρχείων, εφόσον η διαγραφή είχε γίνει επ'αυτών”.
Εννέα μάρτυρες έχουν κληθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να διαφωτίσουν την διαδικασία, ωστόσο δεν αποκλείεται ο αριθμός τους να αυξηθεί εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Υπενθυμίζεται ότι στην ίδια υπόθεση είχαν εμπλακεί ο Γιάννης Καπελέρης και ο Γιάννης Διώτης, με τον πρώτο να απαλλάσσεται με βούλευμα, ενώ ο πρώην εισαγγελέας παραπέμπεται σε δίκη.