Γιατί μετατέθηκε η τηλεδιάσκεψη στις 7μ.μ. - Δεν θα συνεδριάσει η κυβερνητική - iefimerida.gr

Γιατί μετατέθηκε η τηλεδιάσκεψη στις 7μ.μ. - Δεν θα συνεδριάσει η κυβερνητική

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση ότι μετατίθεται για τις 7 η τηλεδιάσκεψη με την Τρόικα, αντί για τις 3 μετά το μεσημέρι που ήταν αρχικά προγραμματισμένη, ο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα οι εκδόσεις Economist, ανακοίνωσε ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν σύντομα.

O κ. Βενιζέλος είπε ότι «έχουμε καθυστερήσει στις αλλαγές» και προανήγγειλε: Κλείσιμο περιττών οργανισμών και ανακοίνωση εντός της εβδομάδας της αναδιάρθρωσης των φορέων. Εφεδρεία στον στενό και τον δημόσιο τομέα («στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο. Πρέπει να υπάρξει εκλογίκευση με διαφάνεια. Το μελετά ο αρμόδιος υπουργός», δήλωσε χαρακτηριστικά). Ολοκλήρωση του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ στις αρχές Οκτωβρίου (με την επισήμανση, «να μην νιώθει κανείς υπάλληλος ότι απειλείται»). Ταχύτερη προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, προκειμένου να «είμαστε κοντά στον στόχο έως τον Δεκέμβριο».

Αναφορικά με το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Λίγο νωρίτερα είχε μιλήσει για την ύφεση και είπε ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5% και συμπλήρωσε ότι ο στόχος για το 2012 είναι τα πρωτογενή πλειονάσματα.

Οπως κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος, «αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών».

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «αν δεν κάνουμε τώρα αυτά που πρέπει, θα αναγκαστούμε να τα κάνουμε, όχι πολύ αργά, υπό συνθήκες οδυνηρές. Όλοι το ξέρουν αυτό, έχω ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τους εκπροσώπους των κοινωνικών φορέων», σημείωσε.

Στον αντίποδα, ο υπουργός ανέφερε ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι και υποσχέθηκε ότι με το νέο φορολογικό σύστημα θα αποκατασταθούν οι αδικίες. Ειδικά για τον ΦΠΑ, είπε ότι πρώτα πρέπει να εισπράττεται κανονικά ο συγκεκριμένος φόρος και μετά να εξετασθεί η μείωση των συντελεστών.

Μετάθεση της τηλεδιάσκεψης

Στο μεταξύ, μετά από αίτημα των μελών της Τρόικα μετατίθεται για τις 7 το απόγευμα η κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που θα έχει ο κ. Βενιζέλος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από την πλευρά των δανειστών ζητήθηκε αυτή η μικρή αναβολή για τεχνικούς λόγους, όμως άλλοι κάνουν λόγο για εμπλοκή, λόγω συνεννοήσεων των μελών της Τρόικα μεταξύ τους. Ταυτοχρόνως όμως είναι εξαιρετικά αμφίβολη η συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής καθώς σύμφωνα με πληροφορίες για σήμερα μάλλον αποκλείεται, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει και αύριο.

Δηλώσεις Πρωτόπαπα

Οι θυσίες των πολιτών δεν πρέπει να πάνε χαμένες, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαππας μιλώντας στο ΣΚΑΙ αναφερόμενος στην οικονομία, και σημείωσε ότι το κράτος πρέπει να μικρύνει και ότι οργανισμοί που δεν χρειάζονται πρέπει να κλείσουν.

«Αν δεν καλυφθούν τα ελλείμματα θα υπάρξει πισωγύρισμα και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να πάνε οι θυσίες του ελληνικού λαού χαμένες», ανάφερε ο κ. Πρωτόπαπας, σημειώνοντας ότι από το στόχο που είχε τεθεί υπάρχει έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει με το επώδυνο μέτρο για τα ακίνητα, ώστε «να μην οδηγηθούμε στα βράχια». «Ελπίζω ότι θα πιάσουμε το στόχο. Οι ανεύθυνες φωνές δεν οδηγούν πουθενά» τόνισε ο βουλευτής.

Για το ενδεχόμενο των νέων μέτρων, είπε ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ήταν σαφής: «θα πάρουμε τα μέτρα που έχουμε δεσμευθεί και ψηφίσει, τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου».

Επιτέθηκε με δριμύτητα στον πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς από τη Θεσσαλονίκη έκανε τη ρητορική της δραχμής, της χρεοκοπίας».

Παραδέχτηκε, πάντως, ότι η ρητορική που ακολουθούσε το ΠΑΣΟΚ το 2009 δεν είχε εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης, λέγοντας ότι «είπαμε πράγματα που δεν μπορούσαμε να κάνουμε».

Μιλτιάδης Παπαϊωάννου: Πρέπει να κερδίσουμε το στοίχημα

«Η κατάσταση της χώρας είναι άσχημη. Η κυβέρνηση δίνει μάχες» δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου στη ΝΕΤ αναφερόμενος στην οικονομία και τις συζητήσεις που γίνονται εντός της κυβέρνησης μετά και τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin.

«Η κυβερνητική επιτροπή συζήτησε χθες την κατάσταση και τον προϋπολογισμό» είπε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ αναγνώρισε ότι «υπάρχουν δυσκολίες». «Η τρόικα λέει ότι αν τηρήσουμε το πρόγραμμα βγαίνει, αλλά το θέμα είναι αν θέλουν να σωθεί η Ελλάδα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης και υπογράμμισε ότι «έχουμε ένα στοίχημα και πρέπει να το κερδίσουμε».

Ο κ. Παπαϊωάννου ήταν ιδιαίτερα επικριτικός για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υπογραμμίζοντας ότι καλλιεργούν την ανομία. Σημείωσε ότι ορισμένα μέσα ενημέρωσης ενθαρρύνουν το κίνημα «δεν πληρώνω» και ανέφερε ως παράδειγμα το νέο φόρο στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ. Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρωτοσέλιδο του γερμανικού περιοδικού Focus που δείχνει την Ακρόπολη να βυθίζεται, είπε ότι ορισμένα ελληνικά μέσα είναι χειρότερα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε, επίσης, λόγο για λευκή απεργία στους φορείς και τις υπηρεσίες του δημοσίου και δήλωσε ότι πρόωρες εκλογές σημαίνουν πράξη ύψιστης ανευθυνότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ