«Βοήθειες και μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την Τρόικα», τιτλοφορεί συνέντευξη του υφυπουργού παρά την προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης, Σάντρο Γκότζι, η εφημερίδα Κουτιντιάνο Νατσιονάλε.
«Η συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα, μετά από μια περίοδο σοβαρών λαθών που οφείλονται πρώτα απ’ όλα σε όποιον κυβέρνησε τη χώρα και στη συνέχεια και στη μέθοδο της τρόικας, είναι ένα μήνυμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οδεύουμε προς την κατεύθυνση, δηλαδή, της αρχής βάσει της οποίας αν μια χώρα θέλει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης και συμμερίζεται τους στόχους, είναι ελεύθερη να διαλέξει την πορεία με την οποία να τους πετύχει», αναφέρει ο Σ. Γκότζι και προσθέτει:
«Θεωρώ ότι στις διαπραγματεύσεις όλοι έβαλαν τον πήχη πολύ υψηλά. Και συχνά, όταν είναι ο πήχης τόσο ψηλά, κανείς πρέπει να περάσει, τελικά, από κάτω. Η διαπραγμάτευση, απ’ ό,τι διαρρέει, φαίνεται πως ήταν σκληρή, αλλά νομίζω πως οδήγησε σε μια ρεαλιστική και θετική λύση για όλους».
Σύμφωνα με τον Ιταλό πολιτικό «αλλάζει η όλη προσέγγιση. Δεν πρόκειται, πλέον, για την τρόικα, η οποία δίνει οδηγίες που δεν μπορούν να συζητηθούν -μια ιδέα που βασίσθηκε σε λογική εκτάκτου ανάγκης, η οποία παρήγαγε πολλά λάθη. Τώρα ακούμε τη χώρα που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες και συναποφασίζουμε. Είναι ένα βήμα προόδου».
Ο Ιταλός υφυπουργός, αρμόδιος και για ευρωπαϊκά θέματα, έχει την άποψη ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στα χέρια των τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεων», ενώ εκτιμά πως «προκύπτει με σαφήνεια ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν υπερβολές, μέτρα τα οποία δεν ήταν βιώσιμα».
«Για να εμβαθύνουμε την οικονομική και νομισματική ένωση δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την κοινωνική διάσταση και την ανάγκη μιας σύγκλισης, η οποία να μην πιέζεται προς χαμηλά επίπεδα» δηλώνει, τέλος, στην εφημερίδα Κουοτιντιάνο Νατσιονάλε, ο Σάντρο Γκότζι.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)