Με θετική διάθεση έχουν υποδεχθεί οι θεσμοί τη λίστα με τις ελληνικές προτάσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από την επιστολή των Βαλντίς Ντομπρόβσκις και Πιερ Μοσκοβισί.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, αντίστοιχα, με κοινή επιστολή τους προς τον Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφέρουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τις δεσμεύσεις της Ελλάδας και το γεγονός ότι δεν θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες.
Η επιστολή αναφέρει:
«Οι υπηρεσίες της Κομισιόν έχουν εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις μεταρρυθμίσεις που σας εστάλησαν χθες ως προέδρου του Eurogroup. Αυτού είχαν προηγηθεί οι εποικοδομητικές συζητήσεις κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας μεταξύ των ελληνικών Αρχών, των εκπροσώπων της ΕΕ και άλλων οργάνων.
Κατά την άποψη της Κομισιόν, ο κατάλογος αυτός είναι αρκετά εκτενής, ώστε να είναι μια έγκυρη αφετηρία για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης, όπως προβλέπεται από την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup. Eίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τη δέσμευση για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, μεταξύ άλλων μέσω των προσπαθειών για εκσυγχρονισμό των φορολογικών και δημόσιων διοικήσεων.
Η Επιτροπή επίσης σημειώνει τις δεσμεύσεις στον τομέα των στατιστικών και θεωρεί ζωτικής σημασίας ότι η θεσμική και λειτουργική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και των ανώτερων διοικητικών στελεχών της πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.
Περαιτέρω προδιαγραφές των μεταρρυθμίσεων σε αυτούς και άλλους βασικούς τομείς αναμένεται να δοθούν και να συμφωνηθούν πριν από το τέλος του Απριλίου, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup της περασμένης εβδομάδας. Η Κομισιόν προσβλέπει στη συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση.
Η Κομισιόν υπογραμμίζει την προθυμία της να συνεχίσει να παρέχει τεχνική βοήθεια σε βασικούς τομείς για να βοηθήσει στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών. Ως μέρος αυτής της διαδικασίας, η Κομισιόν υπογραμμίζει τη σημασία της Ελλάδας να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015 για να απέχει από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τους δημοσιονομικούς της στόχους, την οικονομική ανάκτηση ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τα θεσμικά όργανα.
Η αποφασιστικότητα και η γρήγορη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων δεσμεύσεων θα είναι το κλειδί για την επιτυχή ολοκλήρωση της επανεξέτασης».