«Ολική παράδοση από τους Έλληνες». «Σημαντική νίκη για τους ευρωκράτες». Οι δύο όψεις της ίδιας διαπραγμάτευσης, μόνο που κατά τον Bloomberg όποιος παρακολουθεί την οικονομική κρίση της Ελλάδας τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποιος κέρδισε τι κατά τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών της Παρασκευής.
Αναφέρει το άρθρο: «Ακόμα και ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε πως θα είναι δύσκολο για τον Τσίπρα να ''πουλήσει'' τη συμφωνία στη χώρα του και εκείνος δεν θα ήθελε να κάνει δυσκολότερα τα πράγματα. Και αυτό διότι η λαϊκιστική ρητορική του Έλληνα πρωθυπουργού να τελειώσει τη λιτότητα υπερνικήθηκε από το ενιαίο μέτωπο που αντιμετώπισε».
Ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit Bank AG, τόνισε πως πρόκειται για μια «πλήρη πολιτική παράδοση στον κόσμο του ρεαλισμού». Ταυτοχρόνως η Berenberg και η Societe Generale SA επισήμαναν τη στροφή του Τσίπρα, ο οποίος αναδείχθηκε πρωθυπουργός λέγοντας πως θα σταματήσει τις περικοπές στον προϋπολογισμό.
Ο Χόλγκερ Σμίντινγκ της Berenberg σημειώνει: «Εάν η συμφωνία ισχύσει, τότε θα είναι μια μεγάλη νίκη της κοινής λογικής έναντι του λαϊκισμού. Το ημέρωμα του Τσίπρα θα δείξει πως η προσέγγιση της Ευρώπης μέσω της ''σκληρής αγάπης'' λειτουργεί. Οι οικονομολόγοι λένε πως ο Τσίπρας δεν πέτυχε ούτε καν μια νίκη σε μια μάχη, όπως διατείνεται, καθώς τα βασικά της υφιστάμενης συμφωνίας ενίσχυσης παραμένουν και ήταν αυτά που είχε πολεμήσει προεκλογικά».
Ελληνικές παραχωρήσεις
Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας η Ελλάδα υπέγραψε όλες τις συνθήκες της «τρέχουσας συσκευασίας» και δέχθηκε τη διεθνή εποπτεία, χαντακώνοντας τα πλάνα της για αύξηση μισθών και συντάξεων.
Ο Μάλκολμ Μπαρ, οικονομολόγος της JP Morgan, συμπληρώνει: «Ο συνδυασμός της πίεσης στις τράπεζες και η κατάσταση των ταμειακών ροών ανάγκασαν το μεγαλύτερο μέρος των παραχωρήσεων να έρθει προς το μέρος της Ελλάδας».
Ο Γεργκ Κράμερ της Commerzbank λέει πως ενώ οι πιστωτές φαίνεται να έχουν κερδίσει, η πραγματικότητα μπορεί να είναι διαφορετική και ίσως αφήσουν στον Τσίπρα να κάνει κάποιες μανούβρες.
Πάντως, όπως λέει ο Νίλσεν, κρίνοντας την αντίδραση των αγορών από τη συμφωνία της Παρασκευής: «Η Ευρώπη χάραξε μια γραμμή στην άμμο και οι αγορές δεν έχουν κανένα απολύτως πρόβλημα με αυτό».