Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα - iefimerida.gr

Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανακατεύει τα δεδομένα για να σχηματοποιήσει τη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προς τους δανειστές, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες ρωγμές.

Ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter έναν προβληματισμό, σύμφωνα με τον οποίο αν το άθροισμα των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας συναθροίζονται στην «πάταξη της φοροδιαφυγής», τότε θα έχουμε μια μακρά εβδομάδα.

Εντούτοις, υποψιάζεται πως θα υπάρχει και κάτι άλλο στη λίστα έτσι ώστε να γίνει δεκτή από τους δανειστές. Για τα υπόλοιπα παραπέμπει στο άρθρο που συνέγραψε από κοινού με την Κέριν Χοπ και στο οποίο αναφέρεται πως μόνο εάν συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις θα μπορέσει να «τρέξει» η τετράμηνη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα. Άλλωστε, και την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία των δύο πλευρών, τέθηκε ως σημαντικός όρος η αποδοχή της λίστας από την πρώην Τρόικα και συνακόλουθα αν τα μέτρα δεν ταιριάζουν στις απαιτήσεις θα συγκληθεί νέο έκτακτο Eurogroup.

Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα  | iefimerida.gr 0

Κατά τον Σπίγκελ, η Αθήνα αναμένεται να υποβάλει μια περισσότερο λεπτομερή λίστα τη Δευτέρα, αλλά ήδη υπάρχουν αμφιβολίες ότι το πλάνο του Βαρουφάκη μπορεί να βρει αντίσταση. Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης εδώ και εβδομάδες παραπονούνταν πως οι προτάσεις του Έλληνα ΥΠΟΙΚ για μεταρρυθμίσεις δεν ήταν λεπτομερώς κατατεθειμένες από τον ίδιο και δεν συνδυάζονταν με εκτιμήσεις για την επίδραση που θα είχαν στον προϋπολογισμό του κράτους. Αξιωματούχοι που είδαν τη λίστα μέσα στο Σαββατοκύριακο δηλώνουν πως είναι εξίσου ασαφής.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Οι μεταρρυθμίσεις θα είναι ''κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα'' και δεν θα περιλαμβάνουν λεπτομέρειες των προβλεπόμενων εσόδων ή των δαπανών», είπε ένας Έλληνας αξιωματούχος της κυβέρνησης. Ακόμα, η Αθήνα προορίζεται να διευκρινίσει τα μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου καυσίμων και τσιγάρων καυσίμων, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ, πρόσθεσε η ελληνική πηγή.

Ένας άλλος Έλληνας αξιωματούχος αναγνώρισε ότι οι προτάσεις του κ. Βαρουφάκη έχουν να κάνουν με έναν «κατάλογο ενεργειών που πρέπει να ληφθούν», δίχως όμως να υπάρχει λεπτομερής ανάλυση των αριθμών.

Οι ρωγμές στο εσωτερικό

Πάντως, όπως σημειώνουν οι Financial Times, το Σαββατοκύριακο φάνηκαν οι πρώτες ρωγμές στο εσωτερικό του κόμματος, παρά το γεγονός ότι ο Τσίπρας απεικόνισε τη συμφωνία της Παρασκευής ως έναν τερματισμό της λιτότητας και της Τρόικας.

Το άρθρο υποσημειώνει τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το άρθρο του Μανώλη Γλέζου, από το τουιτάρισμα του Μηλιού και της Σακοράφα, για να καταλήξει σε ένα πρώτο συμπέρασμα με την αρωγή του Νίκου Μαλκούτζη του Macropoilis, που σημειώνει πως οι αντιδράσεις ήταν «σχετικά υποτονικές», για να συμπληρώσει: «Το σχόλιο του Γλέζου δείχνει πως δεν είναι όλα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία της Παρασκευής. Στην πραγματικότητα, λέει αυτό που πολλά μέλη της αριστερής πτέρυγας του κόμματος θα ήθελαν να πουν, αλλά επί του παρόντος το κρατούν για τους εαυτούς τους».

Ο Σπίγκελ των FT τουιτάρει: Αν τα μέτρα της Ελλάδας είναι μόνο η φοροδιαφυγή, θα έχουμε μακρά εβδομάδα  | iefimerida.gr 1

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησής του, ο Σπίγκελ αναφέρει πως τα ελληνικά μέτρα θα περιλαμβάνουν κάτι περισσότερο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ οι προτάσεις της κυβέρνησης θα δημοσιοποιηθούν. «Θα έχουμε μια ενδιαφέρουσα ημέρα», συμπληρώνει με νόημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Αλέξης Τσίπρας τρόικα Μανώλης Γλέζος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ