Η Δευτέρα δεν θα είναι μια συνηθισμένη ημέρα για τον Αλέξη Τσίπρα. Θα είναι «καθαρή» μόνο αν καταφέρει να συμφωνήσει με τους δανειστές στη λίστα με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις για τους επόμενους τέσσερις μήνες.
Κατά το Bloomberg, ο Έλληνας πρωθυπουργός βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, καθώς θα πρέπει και να έρθει σε τελική συμφωνία με τους εταίρους και να καταφέρει να ευχαριστήσει το κόμμα του.
«Τα στοιχήματα είναι μεγάλα για την Ευρωζώνη, αλλά κυρίως για την Ελλάδα, καθώς η οικονομία της χώρας και ειδικά το τραπεζικό σύστημα μπορεί να αντιμετωπίσει μια επερχόμενη κατάρρευση», αναφέρει ο καθηγητής πανεπιστημίου Πάνος Τσακλόγλου και συμπληρώνει: «Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα καταφέρουν να έρθουν σε συμβιβασμό για τη λίστα των μέτρων που θα χρειαστούν για την επέκταση του προγράμματος».
Η συμφωνία ελευθερώνει, δυνητικά, τα χρήματα για να καλυφθούν κάποιες από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας προς τους δυσαρεστημένους Έλληνες, οι οποίοι εκτόξευσαν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία πριν από έναν μήνα, αναφέρει το άρθρο του Bloomberg και υποσημειώνει πως το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιφέρει κάποιους πολιτικούς «μώλωπες» στον Τσίπρα από τη στιγμή που χρειάστηκε να ξεφορτωθεί τα πλάνα του να αναλάβει πάλι τον έλεγχο της οικονομικά πολιορκημένης Ελλάδας και να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις.
Τα πράγματα παραμένουν ως είχαν: οι νέες πολιτικές εξακολουθούν να υπόκεινται σε επικύρωση από το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Κομισιόν, τα θεσμικά όργανα που μέχρι πρότινος ήταν γνωστά ως Τρόικα, την οποία ο Τσίπρας είχε δεσμευτεί να «τελειώσει».
Τα προβλήματα έρχονται
Ο 40χρονος πρωθυπουργός ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια να «πουλήσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό λέγοντας πως νίκησαν μια μάχη, αλλά όχι τον πόλεμο, και επισήμανε πως οι πραγματικές δυσκολίες βρίσκονται μπροστά. Το ίδιο, μέσες-άκρες, τόνισε και ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η συμφωνία της Παρασκευής επιτρέπει στην Ελλάδα να μειώσει τους στόχους που είχαν τεθεί μέχρι πρότινος στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος. Από την άλλη, όμως, αναγκάζεται να ξεχάσει τα 11 δισεκατομμύρια που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και μέχρι τώρα ήταν ανενεργά.
«Το να πείσει το κόμμα του δεν θα αποδειχθεί εύκολη υπόθεση. Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Τσίπρα περιλάμβαναν υποσχέσεις για αύξηση των συντάξεων, του κατώτατου μισθού, την ανάσχεση των ιδιωτικοποιήσεων και την επαναφορά των συλλογικών σύμβασεων εργασίας», αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει την ατάκα του Γιώργου Σταθάκη στη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή στην «Καθημερινή», σύμφωνα με την οποία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν τον κατάλογο των μέτρων ακόμη και αν δεν πληρούν πλήρως τις προεκλογικές υποσχέσεις.
Κόκκινες γραμμές
Πάντως, οι αντιδράσεις μεγαλώνουν εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τον Γιώργο Κατρούγκαλο, αλλά κυρίως τον Μανώλη Γλέζο να αντιτίθενται στη συμφωνία της Παρασκευής. Όπως αναφέρει ο κ. Τσακλόγλου, τα πραγματικά προβλήματα για τον Τσίπρα θα έρθουν σε τέσσερις μήνες από τώρα, όταν θα πρέπει να συμφωνήσει με τους εταίρους στη νέα δανειακή σύμβαση.
«Είναι δύσκολο να δει κανείς πώς ο Τσίπρας θα καταφέρει να πείσει τους βουλευτές του να αποδεχθούν το νέο πρόγραμμα με όλες τις προϋποθέσεις και τον έλεγχο που συνδέονται με αυτό», είπε ο κ. Τσακλόγλου.