Μία μόνο βδομάδα χρειάστηκε το «κίνημα» των αγανακτισμένων φοιτητών κατά των καταλήψεων για να αποκτήσει χιλιάδες υποστηρικτές. Οργανώθηκε αποκλειστικά μέσω του Facebook και εξαπλώθηκε σε χρόνο dt ενώνοντας τις φωνές των φοιτητών απ' όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και δείχνοντας ότι υπάρχουν νέοι που λένε όχι στις καταλήψεις και ζητούν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια.
Το επόμενο βήμα τους τώρα, λένε οι φοιτητές σε ρεπορτάζ που δημοσιεύεται σήμερα στα «ΝΕΑ», είναι να ανοίξουν από αύριο οι πέντε μεγάλες σχολές και πανεπιστήμια της Αθήνας: Πάντειο, Πανεπιστήμιο Πειραιά, Πολυτεχνείο, Οικονομικό, Νομική). Αυτός ήταν και ο λόγος που ομάδες φοιτητών συναντήθηκαν προχθές σε ένα καφέ στο Κέντρο της Αθήνας - όχι ηλεκτρονικά αυτή τη φορά αλλά διά ζώσης. Ηθελαν να συντονίσουν και να οργανώσουν τις δράσεις του για να ανοίξουν οι σχολές τους.
Σ' ένα τραπεζάκι βρίσκονται φοιτητές από τη Νομική. Συζητούν για το κείμενο που θα κατεβάσουν στην επόμενη γενική συνέλευση υποστηρίζοντας τις θέσεις τους για τα ανοιχτά πανεπιστήμια. Δίπλα τους φοιτητές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Προβληματίζονται αρκετά για το πώς θα ξεπεράσουν το κλίμα τρομοκρατίας - ακόμα και τις απειλές που δέχονται όπως καταγγέλλουν - από μερίδα συμφοιτητών που υποστηρίζουν τις καταλήψεις. Παραδίπλα φοιτητές από τη Φιλοσοφική της Αθήνα και το Πανεπιστήμιο Πειραιά ανταλλάσσουν απόψεις.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Μιχάλης Κόκκινος, από τους φοιτητές που έχουν οργανώσει το γκρουπ «Αγανακτισμένοι Φοιτητές. Οχι στις καταλήψεις» εμφανίζεται αισιόδοξος για τη συνέχεια και το άνοιγμα των πανεπιστημίων. Και πώς να μην είναι όταν το γκρουπ στήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή και σήμερα αριθμεί 2.948 υποστηρικτές (likes). «Μέσα σε μία εβδομάδα φέραμε τούμπα το κλίμα που είχε δημιουργηθεί με τις καταλήψεις» λέει. Και συνεχίζει: «Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι δεν μας απασχολεί η πολιτική του κάθε κόμματος απέναντι στον νόμο για τα ΑΕΙ. Εμάς μας ενδιαφέρουν οι σπουδές μας. Την κίνησή μας υποστηρίζουν φοιτητές απ' όλα τα έτη. Πρωτοετείς που μετά από τόση ταλαιπωρία για να περάσουν στα πανεπιστήμια δεν μπορούν να εγγραφούν λόγω των καταλήψεων. Φοιτητές επί πτυχίω δεν μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτηση για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Αλλοι θέλουν να κάνουν μεταπτυχιακά και δεν μπορούν να τα ξεκινήσουν».
Παρούσα στη συνάντηση και η τριτοετής φοιτήτρια της Νομικής Αθήνας Θέτις Κουτεντάκη• απ' αυτήν και την συμφοιτήτριά της Κωνσταντίνα Καμπέρη ξεκίνησε το κίνημα των φοιτητών στο facebook που ζητούν ανοιχτά πανεπιστήμια. «Νιώσαμε την ανάγκη να δημιουργήσουμε αυτή την κίνηση επειδή βλέπαμε ότι οι σπουδές μας παρακωλύονται από τις καταλήψεις» λέει. Και συμπληρώνει: «Βλέπαμε ότι η πλειοψηφία δεν επιθυμούμε καταλήψεις αλλά έως τώρα είχε μάθει να μένει σιωπηρή. Βουβή. Ε, αυτή τη σιωπή θέλουμε να σπάσουμε».
Ο Γιώργος Κορολής, τεταρτοετής στη Φιλοσοφική της Αθήνας, είναι ένας από τους φοιτητές που λένε όχι στις καταλήψεις. «Αρκετοί από εμάς που ζητάμε να ανοίξουν τα πανεπιστήμια είναι διότι θα χαθεί η εξεταστική. Σίγουρα πολλοί μπορεί να διαφωνούν με τον νόμο, αλλά μπορούν να απέχουν από το μάθημα. Να κάνουν μια άλλη κινητοποίηση. Από πού και ώς πού πρέπει να κλείσουμε τα πανεπιστήμια;» αναφέρει.