«Σε συνέχεια προηγούμενου e-mail με τις εκκρεμότητες- ερωτήματα της τρόικα για μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) σας προωθώ πίνακα της τρόικα που περιλαμβάνει θέματα άμεσης προτεραιότητας για τη συνέχιση της αξιολόγησής μας για την έκτη δόση.
Παρακαλώ πολύ να σταλεί συγκεντρωτικό σημείωμα στα αγγλικά που θα απαντά και στα δύο emails που σας έχω στείλει εδώ και περίπου μια εβδομάδα. Προθεσμία Δευτέρα 19/09. Υπενθυμίζω την προθεσμία που έχει τεθεί και για τα ποσά Προϋπολογισμού 2012. Είναι εξαιρετικά επείγον».
Έτσι ξεκινά το απεγνωσμένο e-mail που έστειλε ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, Ηλίας Πεντάζος, προς τους υπουργούς και τους γενικούς γραμματείς όπου αναφέρει τα 15 μέτρα που απαιτεί η τρόικα να εφαρμοστούν «εδώ και τώρα» ώστε να συνεχιστεί η αξιολόγηση για την καταβολή της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μέτρα για τα οποία η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για να πάρει την 5η δόση των 12 δισ. ευρώ, του Ιουλίου, όταν και πάλι η χώρα βρισκόταν στο χείλος της χρεοκοπίας, τα οποία όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ.
Το e-mail πρακτικά αποκαλύπτει το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η οικονομική πολιτική και ταυτόχρονα θέτει θέμα άμεσων απολύσεων για 100.000 δημοσίους υπαλλήλους μέχρι το 2015.
Συγκεκριμένα, το πρώτο μέτρο που απαιτεί η Τρόικα είναι η οριζόντια περικοπή συμβάσεων ορισμένου και αορίστου χρόνου σε όλους τους φορείς του δημοσίου συμπεριλαμβανομένων και των εκπαιδευτικών ώστε να ικανοποιηθούν οι στόχοι του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Δηλαδή απολύσεις.
Η αρχική απαίτηση της τρόικας ήταν να μειωθεί ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων κατά 80.000 άτομα ως το 2015, αλλά στη συνέχεια στον έλεγχο του Αυγούστου λόγω της επιδείνωσης της δημοσιονομικής κατάστασης και της αποκάλυψης ότι παρά τα συμφωνηθέντα το 2010 και το 2011 η κυβέρνηση προχώρησε 24.000 προσλήψεις, η τρόικα ανέβασε τον αριθμό σε 100.000.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ζήτησε να λυθούν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που σύναψε η κυβέρνηση εκτός ΑΣΕΠ την περίοδο εφαρμογής του μνημονίου, δηλαδή 2010 και 2011.
Το μέτρο θα συνδυασθεί με την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας με τη σημείωση ότι όσοι εντάσσονται σ΄αυτό το καθεστώς και για όσο διάστημα αμείβονται από το δημόσιο, δεν θα προσμετρώνται στους απολυμένους.
Εκτός των απολύσεων, η Τρόικα επανέρχεται στο θέμα της εξίσωσης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και απαιτεί την είσπραξη της εισφοράς αλληλεγγύης (χωρίς να διευκρινίζει αν πρόκειται για τη μόνιμη επιβάρυνση του 3% υπέρ ανέργων ή την έκτακτη η οποία επιβλήθηκε σε όλα τα εισοδήματα) μέσω της μηνιαίας παρακράτησης από τους μισθούς δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως γίνεται και με το ΦΜΥ).
Η ουσία είναι ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις εδώ και τρεις μήνες οδήγησε στην «έκρηξη» των εταίρων μας στο Eurogroup/Ecofin της Παρασκευής και του Σαββάτου που απαίτησαν να εφαρμοστούν άμεσα όσα έχουν συμφωνηθεί προκειμένου να πάρουμε την 6η δόση. Πλέον το κλίμα είναι βαρύ, με όλο και περισσότερους Ευρωπαίους να ζητάνε άμεση συμμόρφωση, ενώ σε διαφορετική περίπτωση μας δείχνουν ξεκάθαρα την πόρτα της εξόδου.
Το θέμα είναι αν η κυβέρνηση έχει το πολιτικό κεφάλαιο να εφαρμόσει όσα είχε υποσχεθεί, με δεδομένες τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, ή αν θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές όπως ζητά σύσσωμη η αντιπολίτευση και ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία.