Η λέξη πολυγραφότατος δεν αρκεί για να περιγράψει τον όγκο γραπτών που έχει παράξει τα τελευταία χρόνια ο Γιάννης Βαρουφάκης αρθογραφώντας εντατικά για την κρίση, αλλά συγγράφοντας και βιβλία με θέμα την κρίση. Εξι βιβλία, από το 2011 με τέσσερις διαφορετικούς εκδότες που αισθάνονται ευτυχείς που έχουν το όνομα του Γιάνη Βαρουφάκη στους καταλόγους των συνεργατών του.
Τη στιγμή, λοιπόν, που τα παγκόσμια φώτα πέφτουν στη δράση του ως υπουργός Οικονομικών, και ανορθόδοξα αλλά μαζικά στο στυλ του, τους κώδικές του, το ντύσιμό του, η Ολγα Σελλά στην Καθημερινή ασχολήθηκε με μια ακόμα ενδιαφέρουσα πτυχή του: τη συγγραφική. Τη συγγραφική που κάθεται άνετα πλάι στον χαρακτηρισμό best seller.
To 2006, εννιά χρόνια πριν δηλαδή και τρια χρόνια πριν αρχίσει να φαίνεται το φάσμα της κρίσης, κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο. Ομως ήταν το 2011 το βιβλίο του «Κρίσης Λεξιλόγιο» των εκδόσεων Ποταμός το πρώτο που εκτοξεύτηκε στις πωλήσεις και άνοιξε το δρόμο για να ακολουθήσουν άλλα έξι βιβλία.
Η υπουργοποίησή του ενίσχυσε αυτή τη δημοτικότητα και ζήτηση για πωλήσεις. Στη μηνιαία λίστα των βιβλιοπωλείων «Ιανός» με τα ευπώλητα από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 15 Φεβρουαρίου στην κατηγορία «Οικονομία» τα τέσσερα από τα δέκα βιβλία της λίστας φέρουν την υπογραφή του Γιάνη Βαρουφάκη. Στη λίστα της περασμένης εβδομάδας των βιβλιοπωλείων «Παπασωτηρίου», υπήρχαν δύο βιβλία του Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνει η Ολγα Σελλά η οποία μίλησε και την εκδρότρια του Ποταμού Αναστασία Λαμπρία. «Σαφώς μετά τις εκλογές υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση, αλλά ο αριθμός των βιβλιοπωλείων είναι τόσο μικρός που αυτό δεν καθρεφτίζεται σε μεγάλο αριθμό αναγνωστών... Τα μόνα βιβλία που κινούνται αυτή την περίοδο είναι αυτά που περιγράφουν πλευρές της κρίσης και της οικονομίας».
Τα βιβλία που έχουν την μεγαλύτερη ζήτηση αυτές τις κρίσιμες μέρες είναι το «Μιλώντας στην κόρη μου για την οικονομία» (Πατάκης), «Η γένεση της μνημονιακής Ελλάδας» (Gutenberg, απ’ όπου κυκλοφορούν άλλα τρία βιβλία του και έγινε και λίγο πριν τις εκλογές μια μεγάλη παρουσίαση στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής), «Παγκόσμιος Μινώταυρος» (Λιβάνης) και «Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ» (Ποταμός).
Η κρίση αυξάνει τις πωλήσεις βιβλίων οικονομίας; Κάτι είναι κι αυτό...