Berenberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ - iefimerida.gr

Berenberg: Αυξάνονται οι πιθανότητες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχει το μισογεμάτο ποτήρι, αλλά και το μισοάδειο. Υπάρχει, όμως, και η ψυχρή και αποστασιοποιημένη άποψη των λογής αναλυτών που δεν λειτουργεί με βάση το θυμικό, αλλά τα δεδομένα που προκύπτουν καθημερινά. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, οι αναλυτές οικονομολόγοι της Berenberg λένε πως οι πιθανότητες να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ ανέβηκαν στο 65%.

Όσο για το... κακό 35% που ανήκει στο απευκταίο σενάριο της εξόδου σημειώνουν ότι μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να απορρίψει η λαϊκιστική κυβερνητική συμμαχία την προσφορά της Ευρωζώνης και να αρχίσει να τυπώνει δικό της χρήμα και ο δεύτερος να προχωρήσει ο Τσίπρας σε δημοψήφισμα που θα έχει κεντρικό ζητούμενο την παραμονή ή όχι στο ευρώ, παρά το γεγονός ότι το 80% του κόσμου τάσσεται υπέρ της παραμονής.

Στην ανάλυση που γίνεται από την Berenberg, υπάρχουν όλα τα εφιαλτικά δεδομένα που θα βρει μπροστά της η Ελλάδα σε περίπτωση που οδηγηθεί σε άτακτη φυγή από το ευρώ.

Γράφει συγκεκριμένα:

Στους πρώτους λίγους μήνες μετά την απόφαση εξόδου, η Ελλάδα θα πρέπει να επιβιώσει από την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της εν μέσω χρεοκοπίας. Οικονομική έλεγχοι στα κεφάλαια και η αβεβαιότητα θα προκαλέσουν σοβαρή συρρίκνωση της παραγωγής.

Μακροπρόθεσμα, το μέλλον στην Ελλάδα εκτός της ζώνης του ευρώ θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές επιλογές της. Το ένα σενάριο είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βενεζουέλας και της Αργεντινής όπου οι λαϊκιστικές κυβερνήσεις προκάλεσαν διάβρωση στα οικονομικά θεμέλια των χωρών. Οπωσδήποτε μια γρήγορη επιστροφή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα ήταν ζωτικής σημασίας.

Οι μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη ζώνη του ευρώ είναι συγκεχυμένες: Από τη μία πλευρά το Grexit θα είναι ένα κακό προηγούμενο και θα οδηγήσει σε αυξημένο κόστος δανεισμού στις χώρες της περιφέρειας, αλλά από την άλλη θα επανακαθορίσει τους κανόνες της ένωσης και θα αυξήσει τα κίνητρα για μια καλή μακροοικονομική πολιτική για την προστασία των μελών, ενώ θα «ξεφουσκώσει» τη δυναμική των λαϊκιστών.



Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Berenberg grexit Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ