Στις 19 Φεβρουαρίου είναι το νέο Κινεζικό έτος και μπαίνουμε επίσημα στη χρονιά του προβάτου ή τράγου. Ωστόσο οι ετοιμασίες της παραμονής γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για μία φαντασμαγορική πρωτοχρονιάτικη γιορτή που επισκιάζει της Δύσης.
Πρωταγωνιστές στο ετήσιο πρωτοχρονιάτικο σόου, είναι οι μαθητές της σχολής πολεμικών τεχνών Henan Shaolin Martial Arts School. Τα τελευταία χρόνια, οι ικανότητες τους που κυριολεκτικά αψηφούν τη βαρύτητα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτοχρονιάτικο γκαλά που θα παρακολουθήσουν εκατομμύρια άνθρωποι.
Το γκαλά, είναι ένα φαντασμαγορικό σόου που μεταδίδεται από την κρατική τηλεόραση κάθε χρόνο από το 1983 και αποτελεί πλέον ένα πολιτιστικό φαινόμενο και ένα βασικό εργαλείο προπαγάνδας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας.
Προσθέστε τους θεατές των Όσκαρ, Emmy, American Idol finals και MTV Video Music Awards και δεν έχετε ούτε τους μισούς σε αριθμό απ' όσους παρακολουθούν κάθε χρόνο το πρωτοχρονιάτικο γκαλά της Κίνας.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, τουλάχιστον 90% των οικογενειών της Κίνας παρακολουθούν το σόου, ενώ μόνο πέρσι, προσέλκυσε πάνω από 700 εκατομμύρια τηλεθεατές.
«Υπάρχει τεράστια πίεση» εξηγεί ο Ζανγκ Χου, προπονητής στη σχολή Χενάν Σαολίν. «Κάθε πρόβα είναι ένα τεστ»
Μόλις μία ανάσα πριν το σόου και μετά από μήνες εξάσκησης, οι παραγωγοί εξακολουθούν να προσπαθούν να τελειοποιήσουν την παράσταση που χωρίζεται σε περίπου 36 πράξεις.
Αυτή τη χρονιά ωστόσο η πίεση είναι ακόμη μεγαλύτερη: Φέτος η γιορτή θα γίνει παγκόσμια. Τους τελευταίους μήνες, ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CCTV ξεκίνησε συνεργασία με το YouTube, το Google και το Twitter στοχεύοντας στο παγκόσμιο κοινό για την κάλυψη του φετινού Gala.
Ασχετα αν όλες αυτές οι ιστοσελίδες είναι στη μαύρη λίστα λογοκρισίας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, γεγονός που προκαλεί κοροϊδευτικά σχόλια από τους Κινέζους χρήστες του Διαδικτύου.
«Οι διαφορετικές χώρες έχουν διαφορετικούς κανονισμούς στο Διαδίκτυο. Δεν είναι στο χέρι μας» δήλωσε σχετικά ο Τζινγκ Τσουνχαν, εκπρόσωπος της CCTV, προσθέτοντας ότι οι Κινέζοι έχουν πολλούς τρόπους για να παρακολουθήσουν τα μέσα στην Κίνα.
Το CCTV έχει επίσης ενοικιάσει ένα videowall στην καρδιά της Times Square της Νέας Υόρκης για να δείξει ζωντανά το σόου.
Ορισμένοι ακαδημαϊκοί το βλέπουν ως μία ασυνήθιστη προσπάθεια να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά εκατομμύρια Κινέζων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό:.
Για να λειτουργήσει σωστά όμως η προσπάθεια, το γκαλά πρέπει να είναι εντυπωσιακό και ενδιαφέρον. Όταν ξεκίνησε πριν από περισσότερο από τρεις δεκαετίες, δεν υπήρχε τίποτε άλλο που να προσφέρεται για διασκέδαση στην Κίνα.
Τώρα, ακόμη και η αυστηρή λογοκρισία στο κινεζικό διαδίκτυο βιώνει σκληρό ανταγωνισμό. Πέρυσι, οι νεαροί Κινέζοι ξεκίνησαν ένα hashtag στο διαδίκτυο με φωτογραφίες των συγγενών τους να κοιμούνται βλέποντας το γκαλά στον καναπέ.
Ωστόσο το σόου αυτό, εξακολουθεί να είναι αγαπημένη συνήθεια για πολλούς Κινέζους. Η Ξου Μπαόγιου που σπουδάζει στο κολέγιο στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, λέει ότι παλιά έβλεπε το σόου γιατί αυτό έπαιζε η τηλεόραση. Ομως το βράδυ της Τετάρτης θα το παρακολουθήσει στο YouTube από το διαμέρισμα στην Αϊόβα: «Το Εαρινό Φεστιβάλ απλά δεν είναι πλήρες χωρίς το γκαλά. Παρά το γεγονός ότι μου αρέσει να κοροϊδεύω το σόου όταν το βλέπει η μαμά μου στην Κίνα» είπε η ίδια μιλώντας στο CNN.
(Δείτε όλο το περσινο gala στα βίντεο που ακολουθούν)