Μία εβδομάδα καταλήψεων ακόμη και η εξεταστική περίοδος θα χαθεί. Και το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί, καθώς θα χαθεί ολόκληρο το εξάμηνο. Με 300 τμήματα των πανεπιστημίων να έχουν κλείσει, καθηγητών και φοιτητές σε όλη τη χώρα «Ψηφίζουν Ανοιχτά Πανεπιστήμια».
Οι «οργανωμένες» αντιδράσεις των καθηγητών για ανοιχτό πανεπιστήμιο θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Τετάρτη με τις επίσης οργανωμένες ομάδες καθηγητών που ζητούν να μην εφαρμοστεί ο νόμος. Η 21η Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία που θέτει ο νόμος προς τους νυν πρυτάνεις για να υπογράψουν τη διαπιστωτική πράξη ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκλογής των νέων συμβουλίων διοίκησης. Την ημέρα εκείνη οι διδάσκοντες στο Πάντειο έχουν εξαγγείλει απεργία και ζητούν από τον πρύτανη του ιδρύματος να μην υπογράψει.
Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, από την πλευρά τους, θα αποτιμήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε έκτακτη σύνοδό τους στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. «Όπως είναι φυσικό, εκείνο που θέλουμε είναι τα ιδρύματά μας να είναι ανοιχτά» τονίζει μιλώντας στο «Βήμα» ο πρύτανης του Δημοκριτείου κ. Κ.Ρέμελης. «Από την άλλη, δεν μπορούμε και να εκβιάσουμε μια ομάδα της πανεπιστημιακής κοινότητας. Όλοι έχουν συναίσθηση των πράξεών τους» συνεχίζει. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο 160 καθηγητές (σε σύνολο 500) με κείμενό τους δηλώνουν ότι «οι όποιες επιφυλάξεις ή και αρνητικές εκτιμήσεις για τις πρόσφατες θεσμικές αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση δεν αποτελούν άλλοθι για τις συνθήκες ακαδημαϊκής εκτροπής» . Ο κ. Γ. Καλογήρου, καθηγητής στο ΕΜΠ, λέει ότι «ανεξάρτητα από τις ενδεχόμενες διαφωνίες ή επιφυλάξεις δεν μπορεί τα πανεπιστήμια να είναι κλειστά. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδιέξοδη. Το πανεπιστήμιο διαλύεται με αυτόν τον τρόπο. Νομίζω ότι είναι ώρα ατομικής και συλλογικής ευθύνης».
Να ανοίξουν επιτέλους τα Πανεπιστήμια
Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 125 καθηγητές (σε σύνολο 2.500) υπέγραψαν κείμενο με το οποίο ζητούν να ανοίξουν τα ιδρύματα. «Καταλαβαίνω τους φοιτητές σε μια οικονομία που βρίσκεται στο όριο της χρεοκοπίας. Τους καταλαβαίνω όταν νιώθουν ότι δεν θα βρουν δουλειά στο μέλλον» λέει ο καθηγητής Νομικής του ΑΠΘ κ. Γρ. Καλφέλης που υπέγραψε το κείμενο των «125». «Η κατάληψη του πανεπιστημίου τουςόμωςδεν εί ναι ο κατάλληλος τρόπος για να αντιδράσουν» προσθέτει.
«Τα κλειστά πανεπιστήμια αντανακλούν τη διαφθορά που υπάρχει στην κοινωνία. Η πνευματική ελίτ της χώρας δεν μπορεί να σιωπήσει» συνεχίζει. Οπως εξηγεί, το πιο σοβαρό πρόβλημα για τους φοιτητές δεν είναι τόσο το σύστημα διοίκησης των ΑΕΙ, η αξιολόγηση ή η αλλαγή στα προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων, που αποτέλεσαν τα σημεία τριβής κατά την ψήφιση του νέου νόμου-πλαισίου. Είναι η διαγραφή των «αιωνίων» φοιτητών, ο περιορισμός των «χαλαρών» σπουδών και η αποδυνάμωση των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογικές διαδικασίες εντός των ΑΕΙ. Και εκεί φαίνεται ότι η κοινωνία μας δεν έχει γίνει ωριμότερη...
Αγανακτισμένοι των σχολών στο Facebook
Περίπου δέκα «κινήματα» νέων ζητούν μέσω Facebook ανοιχτά πανεπιστήμια και τερματισμό των καταλήψεων. Στις σχετικές ιστοσελίδες εκφράζονται απόψεις φοιτητών που ξεπερνούν τις 1.000 ανά πανεπιστήμιο. Από τα κείμενα που διακινούνται προκύπτει ότι η διαφωνία ή η συμφωνία τους με τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια δεν είναι το κριτήριο που τους φέρνει κοντά- και συχνά δεν τους ενδιαφέρει. Τους ενδιαφέρει μόνο οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις του φοιτητικού κινήματος να γίνονται με ανοιχτά πανεπιστήμια. Τους ενδιαφέρει να μην εντείνονται η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια που ήδη νιώθουν με την υποβάθμιση των σπουδών τους ή την πιθανότητα να χάσουν ένα εξάμηνο. Και βέβαια τους ενδιαφέρει να μη γίνονται μάρτυρες γενικών συνελεύσεων που μπορεί πλέον να είναι μαζικότατες, αλλά σε αυτές οι εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων κονταροχτυπιούνται μέχρι τελικής πτώσεως.
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα μια εικόνα που πολλοί θα τη θυμούνται. Η φοιτητική παράταξη της ΠΑΣΠ (που κατείχε επί χρόνια την πλειοψηφία στους συλλόγους του ιδρύματος) υποστηρίχθηκε τελικά από τις αριστερές οργανώσεις στην πολιτική της για συνέχιση της κατάληψης, αλλά κλονίστηκε από τους εκπροσώπους της ομάδας «Ψηφίζω Ανοιχτή ΑΣΟΕΕ (ΟΠΑ)», που τάσσονται κατά και ζητούν τον τερματισμό της. Τελικά ο συνασπισμός της Κεντροαριστεράς κέρδισε τη γενική συνέλευση με 980 ψήφους έναντι 700, ενώ οι φοιτητές που ήθελαν να ανοίξουν τα πανεπιστήμια κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στη συνέχεια επίθεση από τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων... Συμπαράταξη ΠΑΣΠ και αριστερών σχημάτων υπήρξε και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ενώ η ΔΑΠ της Νέας Δημοκρατίας κρατά απόσταση αλλά δεν διεκδικεί με σθένος το αίτημα να ανοίξουν οι σχολές που βρίσκονται σε κατάληψη.
ΠΗΓΗ: tovima.gr