Πληθαίνουν οι συζητήσεις για Grexit -Τα τρία σενάρια - iefimerida.gr

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για Grexit -Τα τρία σενάρια

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με ένα πολύ ενδιαφέρον, αλλά κυρίως ψύχραιμο, άρθρο με θέμα την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, το Ινστιτούτο Ντελόρ προσπαθεί να καταδείξει πως υπάρχουν πολλά δεδομένα που πρέπει πρώτα να διευκρινιστούν πριν φτάσουμε στο απευκταίο σενάριο.

Το άρθρο έχει τίτλο «Grexit; Προσοχή στις απότομες κλίσεις» και σημειώνει:

«Η συζήτηση γύρω από το Grexit κυριαρχεί για άλλη μια φορά τις ειδήσεις. Σε αυτές τις συζητήσεις φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι λαμβάνουν τη θεωρητική δυνατότητα ομαλής εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως δεδομένη. Είναι όμως έτσι; Είναι εφικτή μια έξοδος από νομικής, οικονομικής και πολιτικής πλευράς; Τι ακριβώς θα οδηγούσε στο Grexit και πού θα τελείωνε;».

Πληθαίνουν οι συζητήσεις για Grexit -Τα τρία σενάρια | iefimerida.gr 0

Η ανάλυση του Jörg Haas παρέχει μια σύντομη επισκόπηση του σχετικού νομικού πλαισίου και σχολιάζει το κατά πόσο τα σενάρια εξόδου μπορούν να θεωρούνται ρεαλιστική επιλογή από πολιτικής και οικονομικής άποψης. Επίσης, αυτή η ανάλυση επιβεβαιώνει τις νομικές δυσκολίες που υπάρχουν για ένα κράτος-μέλος να εγκαταλείψει την ΟΝΕ και τη νομική αδυναμία της ΕΕ να εκδιώξει ένα κράτος-μέλος. Ωστόσο, μια αλυσίδα γεγονότων θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια κατάσταση κατά την οποία η Ελλάδα θα αναγκαστεί να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα με το ευρώ. Ο Ηaas αναλύει τις συνθήκες και τις πιθανές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης. Έτσι, ένα de facto Grexit, και μάλιστα με εύρυθμο τρόπο, φαίνεται αδύνατο. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε τεράστια οικονομική, πολιτική και νομική αβεβαιότητα. Τα τρία σενάρια είναι τα εξής:

  • 1. Η Ελλάδα «πηδάει» από μόνη της: Υπό την πίεση να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της, η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να χρησιμοποιήσει ένα νέο παράλληλο νόμισμα.
  • 2. Η Ευρωομάδα και η ΕΚΤ αποφασίζουν να πιέσουν την Ελλάδα να βγει περιορίζοντας την πρόσβαση στη ρευστότητα. Ως αποτέλεσμα αυτού, την αναγκάζουν να εισαγάγει ένα παράλληλο νόμισμα.
  • 3. Grexit από ατύχημα: Η μικροπολιτική και από τις δύο πλευρές οδηγεί σε έναν τραπεζικό πανικό και δεν αφήνει καμία βραχυπρόθεσμη εναλλακτική λύση εκτός από την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος.

Η ανάλυση δείχνει ότι ένα τέτοιο «de facto Grexit» θα ήταν πιθανόν να αφήσει τις δύο πλευρές με σοβαρή αναπηρία. Η Ελλάδα θα εξακολουθούσε να είναι επίσημα μέλος της ζώνης του ευρώ και συνάμα να τρέχει ένα παράλληλο νόμισμα. Η ανάλυση του Haas δείχνει επίσης πόσο γρήγορα ένα σενάριο διαπραγμάτευσης μπορεί να μετατραπεί σε παράγοντας σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας έτσι τον οξύ κίνδυνο ενός «τυχαίου Grexit».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΚΤ Ευρωομάδα grexit
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ