Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες] - iefimerida.gr

Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες]

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το κυρίαρχο συναίσθημα που βιώνουν οι αγορές -πίσω από το αόριστο προσωπείο τους- το τελευταίο διάστημα είναι ένα διαρκές σοκ που ξεκίνησε από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στην εξουσία και εντείνεται τώρα με τις διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Η Telegraph με τη βοήθεια τεσσάρων ενδεικτικών γραφημάτων καταδεικνύει αυτή τη μεταιχμιακή κατάσταση που βιώνουν τα ομόλογα, οι μετοχές των τραπεζών και η πίεση που δέχεται το ευρώ. Σημειώνει: «Μέρα με τη μέρα η κατάσταση μεταβάλλεται έπειτα από ένα μικρό ίχνος συμφωνίας που εμφανίζεται στον ορίζοντα ή από ένα σημάδι που φανερώνει την περίπτωση ενός Grexit στον ορίζοντα».

Τα ελληνικά ομόλογα είναι πρώτα και κύρια αυτά που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις, καθώς τα ομόλογα είναι από τη φύση τους ο απλούστερος τρόπος για να τραβήξεις την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δευτερογενή αγορά. Θα επενδύσουν αρκεί να εμπιστεύονται με τη σειρά τους μια κυβέρνηση ότι θα αποπληρώσει τα χρέη της. Εάν μια χώρα είναι κοντά στο όριο της χρεοκοπίας, τότε το πρώτο πράγματα που θα κάνουν οι επενδυτές είναι να πουλήσουν τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους, έστω και σε χαμηλότερη τιμή, έτσι ώστε να τα ξεφορτωθούν.

Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 0

Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις μετοχές των τραπεζών που με την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν μια ελεύθερη βουτιά προς τα κάτω. Μέσα σε τρεις ημέρες έχασαν το μισό της αξίας τους, υπό τον κίνδυνο ότι θα χάσουν την υποστήριξη της Ευρώπης.

Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Οι επενδυτές πληρώνουν περισσότερα για την ασφάλιση έναντι μιας πιθανής ελληνικής χρεοκοπίας. Τα credit default swaps, ένα χρηματοοικονομικό παράγωγο, έχουν γίνει εκ νέου μια «καυτή» ιδιοκτησία. Το κόστος των CDS άρχισε να αυξάνεται από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν ο Αντώνης Σαμάρας άνοιξε το θέμα της Προεδρικής εκλογής.

Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 2

Η πιθανότητα της ελληνικής εξόδου από το ευρώ έχει βάλει βαρίδια στο κοινό νόμισμα, οδηγώντας το σε χαμηλό των τελευταίων έξι ετών σε σχέση με τη λίρα. Αν και η ποσοτική χαλάρωση του Ντράγκι έχει παίξει το ρόλο της, όλοι οι αναλυτές σημειώνουν πως η ελληνική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας της αποσταθεροποίησης της ευρώ.

Telegraph: Πώς έχει επηρεάσει η ελληνική κρίση τις αγορές -Τέσσερα αποκαλυπτικά γραφήματα [εικόνες] | iefimerida.gr 3
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ grexit ομόλογα ευρώ ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ