Η ελληνική κυβέρνηση δεν φανταζόταν πως θα βρισκόταν τόσο απομονωμένη στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ούτε πως όλοι οι εταίροι θα την εγκατέλειπαν. Είναι γεγονός ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως πρώτο αποκάλυψε το iefimerida από χθες το μεσημέρι, αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία από όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
«Ο κ. Βαρουφάκης βρίσκεται σε άλλον πλανήτη» αναφέρουν ανοιχτά από χθες πηγές της ΕΕ και τονίζουν ότι ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών δεν παρουσιάζει προτάσεις και αριθμούς, αλλά θεωρίες και αόριστα προγράμματα.
Προσπάθειες για συνέχιση της διαπραγμάτευσης
Για ακόμα μια φορά, η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένες προτάσεις στο Eurogroup και οι εταίροι μας έχασαν την υπομονή τους με τη νέα ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, και οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να συνεχιστεί ο διάλογος παρά το τεταμένο κλίμα.
Απο νωρίς το πρωί σήμερα, άλλωστε, συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ecofin) με τη συμμετοχή και του Γιάνη Βαρουφακη, και θεωρείται βέβαιο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την άρση του αδιεξόδου. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει ψύχραιμη και ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι η Αθήνα δεν επιζητεί τη ρήξη.
Νέα πρωτοβουλία Γιούνκερ
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κινείται έντονα στο παρασκήνιο, ώστε να βρει μια φόρμουλα που θα δίνει τη δυνατότητα στις εμπλεκόμενες πλευρές να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαβουλεύσεων, με τις εκτιμήσεις πολλών να μιλούν για σύγκληση του Eurogroup την Παρασκευή ή πάντως έως εκείνη την ημέρα.
Συμφωνία που να μην ταπεινώνει την Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή αναζητείται μια συμφωνια που θα επιτρέπει την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει μεν παράταση για τη δανειακή σύμβαση αλλά και νέο πρόγραμμα, που θα ενσωματώνει μεταρρυθμίσεις του παλαιού και δράσεις επιλεγμένες από το πρόγραμμα που έχει η νέα κυβέρνηση. Περίπου, δηλαδή, αυτό που παρουσίασε σε γενικές γραμμές ο επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στον κ. Βαρουφάκη πριν από το χθεσινό Eurogroup, αλλά αποσύρθηκε στη συνέχεια κατόπιν απαίτησης του Β. Σόιμπλε!
Πιθανόν, η συμβιβαστική πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί (που πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι έμπνευση και δουλειά του κ. Γιούνκερ) να αποτελέσει τη βάση για τη σύγκλιση, αφού ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι θα την ψήφιζε ευχαρίστως. Οι εταίροι, ουσιαστικά, γνωρίζουν πλέον τι θα δεχόταν η Αθήνα και αυτό σημαίνει ότι όσοι εργάζονται για τον συμβιβασμό μπορούν να κινηθούν αναλόγως.
Η Αθήνα να υποβάλει αίτημα για παράταση
Φαίνεται, δε, ότι με κάποιες κατάλληλες διατυπώσεις και αμοιβαίες υποχωρήσεις είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ικανοποιημένοι: οι Γερμανοί γιατί η Αθήνα θα έχει υποβάλει τυπικά αίτημα για παράταση και θα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση κοστοβόρων πολιτικών που θα βάλουν σε κίνδυνο τους δημοσιονομικούς στόχους, και η ελληνική πλευρά γιατί θα έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση με την εκπόνηση ενός νέου προγράμματος.
Ουσιαστικά, είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου προγράμματος-«γέφυρα» αυτό που φαίνεται να περιγράφεται από το σχέδιο Μοσκοβισί, αλλά ουδείς ακόμη γνωρίζει πού θα βρεθει η ισορροπία, ώστε και η Αθήνα να μη δεσμευτεί με το μνημονιακό πρόγραμμα της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και οι εταίροι να μην αφήσουν την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει όσα εχει εξαγγείλει.
Ομιλία Τσίπρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Στις 16:00 το απόγευμα συγκαλείται η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει εκεί τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης. Εγκλωβισμένος ανάμεσα στις προσδοκίες των βουλευτών και της κοινής γνώμης, από τη μία, αλλά και στις απαιτήσεις των δανειστών, από την άλλη, ο Έλληνας πρωθυπουργός κινείται στην κόψη του ξυραφιού.
Κυβέρνηση: Οι δημοκρατίες απορρίπτουν τα τελεσίγραφα
Για δύο κείμενα, το πρώτο εκ των οποίων θεωρήθηκε κατ' αρχάς θετικό από την ελληνική πλευρά και το δεύτερο βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές αναφερόμενες στη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ειδικότερα, η ελληνική κυβέρνηση τονίζει ότι τις τελευταίες ημέρες και ώρες υπήρξε προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών με συνεχείς διαβουλεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Προσθέτει ότι το κείμενο που θα αποτελούσε τη βάση συζήτησης στο Eurogroup, και με το οποίο η ελληνική πλευρά ήταν κατ' αρχάς θετική, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. Το κείμενο αυτό ζητούσε την παράταση του Μνημονίου.
Όπως γίνεται αντιληπτό, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορούσε να κάνει αποδεκτό ένα κείμενο που είναι σε πλήρη αντίθεση με την εντολή του ελληνικού λαού. Φαίνεται, προσθέτουν, ότι κάποιοι δεν θέλουν διαπραγματεύσεις και επιμένουν να στηρίζουν ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει.
Σε όλη την ευρωπαϊκή ιστορία οι δημοκρατίες απέρριπταν τα τελεσίγραφα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές και καταλήγουν σημειώνοντας ότι «οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται».
Αισιόδοξος ο Βαρουφάκης
Με το «μαχαίρι στον λαιμό» βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση έπειτα από το σκωτσέζικο ντους που υπέστη στο Εurogroup, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε τον τόνο και εμφανίστηκε -περιέργως- αισιόδοξος, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει «συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και καλή για την Ευρώπη».
Προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν -απέφυγε να διευκρινίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα της κυβέρνησης- κάτι που αποδεικνύει πως η από δω και πέρα στρατηγική του Μαξίμου θα καθοριστεί από τις οδηγίες του πρωθυπουργού και βέβαια πάντα υπό το βάρος των νέων δεδομένων έτσι όπως έχουν αυτά διαμορφωθεί.
Απανωτές συσκέψεις
«Από αύριο θα τα δούμε όλα», έλεγε αργά χθες βράδυ στο iefimerida.gr το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός βρισκόταν σε ανοιχτή γραμμή τόσο με το οικονομικό επιτελείο και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις Βρυξέλλες, όσο και με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, τους υπουργούς και στενούς του συνεργάτες Νίκο Παππά και Αλέκο Φλαμπουράρη, αλλά και με μερίδα άλλων υπουργών.
Η κυβέρνηση επιζητά πολιτική λύση
Η ελληνική πλευρά, πάντως, ήταν υποψιασμένη για την έκβαση, καθώς από την αρχή μιλούσε για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, για «εμμονές» εκ μέρους των εταίρων και για χάσμα, ενώ, όπως τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στον απόηχο του... ναυαγίου, «είναι δυνατόν εμείς, μια νεοεκλεγείσα κυβέρνηση, να πούμε ότι θα μειώσουμε συντάξεις και ότι θα βάλουμε πίσω τα εργασιακά κατ' απαίτηση του Εurogroup;».
Με το βλέμμα πάντως στις επόμενες ημέρες, από το Μαξίμου επιμένουν ότι «πρέπει να βρεθεί πολιτική λύση», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση με απόλυτη νηφαλιότητα για μια αμοιβαία και επωφελή λύση.
Σε κάθε περίπτωση, Αθήνα και Βρυξέλλες επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, καθώς, πέρα από την ουσία, έχουν... χαθεί τόσο στην ερμηνεία όσο και στη ρητορική, με τους Ευρωπαίους να έχουν δεσμευθεί πως η όποια απόφαση θα πρέπει να περάσει από τη νέα συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, που έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή.