Open Europe: Η αμφιλεγόμενη τακτική της Αθήνας και η περίεργη στάση του Eurogroup - iefimerida.gr

Open Europe: Η αμφιλεγόμενη τακτική της Αθήνας και η περίεργη στάση του Eurogroup

(EUROKINISSI)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι διαρροές που έγιναν, ενώ το Eurogroup συνεδρίαζε ακόμη, σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως από πολλούς εκπροσώπους των διεθνών ΜΜΕ που βρίσκονταν στις Βρυξέλλες. Το Open Europe ήταν από τα μέσα που σχολίασαν το γεγονός πιο αυστηρά, κάνοντας λόγο για αμφιλεγόμενη τακτική διαπραγμάτευσης της Αθήνας.

Μάλιστα, ο Ραούλ Ρούπαρελ που υπογράφει το δημοσίευμα, αποδίδει αυτές τις κινήσεις σε «αφέλεια ή ανυπομονησία» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ ρίχνει ευθύνες για την αποτυχία της διαπραγμάτευσης και στο Eurogroup.

Σε ολόκληρη την περίοδο της κρίσης της ευρωζώνης, δεν έχουμε ξαναδεί μία συνάντηση υπουργών Οικονομικών να εξελίσσεται τόσο άσχημα. Μάλιστα, σε κάποιο σημείο οι συζητήσεις εξελίχθηκαν σε απόλυτη φάρσα, γράφει ο συντάκτης, που χαρακτηρίζει τις τακτικές διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς ως αμφιλεγόμενες.

«Σε μία περίεργη τροπή, οι Ελληνες αξιωματούχοι παράλληλα ενημέρωναν και σχολίαζαν στον Τύπο, ενώ οι διαπραγματεύσεις υποτίθεται ότι συνεχίζονταν. Αυτό προκάλεσε σύγχυση στα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Στο τέλος, το μίτινγκ διεκόπη και στη συνέχεια ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία και χωρίς η Ελλάδα να έχει παρουσιάσει αιτήματα ή προτάσεις», συνεχίζει το Open Europe.

«Ηταν μάλλον σουρεαλιστικό και έμοιαζε να υπογραμμίζει την αφέλεια ή την ανυπομονησία της νέας κυβέρνησης. Ενώ οι διαρροές είναι συχνές στις Βρυξέλλες, οι διαρροές σε πραγματικό χρόνο και συνδυασμένες με εχθρικά σχόλια δεν φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός ή φιλικός τρόπος διαπραγμάτευσης», προσθέτει ο συντάκτης του κειμένου, συμπληρώνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις.

Πάντως, σημειώνει ο Ρούπαρελ, δεν φέρει η Ελλάδα ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων. «Και η στάση του Eurogroup φαίνεται λίγο περίεργη», προσθέτει και αναφέρεται σε επίμαχες φράσεις του κειμένου που διέρρευσε.

«Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους για βαθύτερες και ευρύτερες μεταρρυθμίσεις». «Οι ελληνικές αρχές δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ολοκληρώσουν επιτυχώς το πρόγραμμα λαμβάνοντας υπόψη τα πλάνα της νέας κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο σκοπεύουν να κάνουν την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας του τρέχοντος προγράμματος. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν ισχυρά ότι θα απέχουν από μονομερείς ενέργειες». «Συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παίζει ρόλο σε αυτή τη νέα συμφωνία».

Είναι ξεκάθαρο, γράφει ο Ρούπαρελ, σε όποιον έχει παρακολουθήσει τις διαπραγματεύσεις και την προεκλογική καμπάνια στην Ελλάδα ότι τέτοια φρασεολογία σίγουρα θα απορρίπτονταν από την ελληνική κυβέρνηση. «Αυτό δημιουργεί το ερώτημα γιατί το Eurogroup έκανε τον κόπο να παρουσιάσει κάτι που ήξεραν ότι θα απορριφθεί και ενδεχομένως θα προκαλέσει θυμό στην ελληνική αντιπροσωπεία», προσθέτει.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Eurogroup διαρροές κείμενο
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ