Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τα νέα μέτρα - iefimerida.gr

Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τα νέα μέτρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η προφανής αδυναμία της κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα που είχε υποσχεθεί στην τρόικα, οδήγησε στην έκρηξη των πιστωτών και εταίρων μας και το «τελεσίγραφο» που εισέπραξε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην Βαρσοβία «ή παίρνετε μέτρα ή τελειώσαμε», αλλά και στην ματαίωση του ταξιδιού του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Τι μέτρα θα είναι αυτά; «θα αφορούν δαπάνες» λένε αορίστως οι κυβερνητικοί ωστόσο δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που υπάρχουν στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών κατ' απαίτηση της τρόικα: Χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα με καταργήσεις οργανισμών και μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης της σύνταξης στο 60% από 70-72% που είναι μέχρι σήμερα.

Με απλά λόγια αν κάποιος ως εργαζόμενος έπαιρνε 1000 ευρώ μηνιαίως όταν έβγαινε στη σύνταξη θα έπαιρνε κατ' ελάχιστο 700-720 ευρώ. Με τα νέα δεδομένα – εφόσον αποφασιστούν τελικά θα παίρνει 600 ευρώ. Ένα ακόμη μέτρο δηλαδή προς την κατεύθυνση που είχε χαράξει εξ αρχής η τρόικα και η οποία συμπυκνούται στο απλό σκεπτικό: Πρέπει οι οικονομικές αξίες στην Ελλάδα (δαπάνες, μισθοί, συντάξεις, τιμές κ.ο.κ) να μειωθούν κατά τουλάχιστον 30%.

Δεδομένου ότι υπάρχει ενιαίο νόμισμα, άρα αποκλείεται η μέθοδος της υποτίμησης πρέπει να επέλθει εσωτερική υποτίμηση με βίαιη αναπροσαρμογή προς τα κάτω των αξιών αυτών. Στις εισηγήσεις περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα – άμεσης απόδοσης και διαρθρωτικά – όπως η περαιτέρω αύξηση σε ποτά τσιγάρα, η αύξηση (έως και διπλασιασμός) των τελών κυκλοφορίας κ.λπ. Αυτά τα μέτρα θα αποφασιστούν σήμερα ή αύριο Δευτέρα σε κυβερνητική σύσκεψη (κυβερνητική επιτροπή ή υπουργικό συμβούλιο) υπό τον Πρωθυπουργό.

Ωστόσο είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον το πολιτικό κεφάλαιο να προχωρήσει σε τόσο επώδυνα μέτρα, παρά τη κρισιμότητα της κατάστασης και ορατό το ενδεχόμενο παύσης της χρηματοδότησης της χώρας μας και άρα εν τοις πράγμασι χρεοκοπία. Στα κέντρα αποφάσεων (Γερμανία, Γαλλία, Φινλανδία ακόμη και Ουάσιγκτον) όλοι «είναι στα κάγκελα» με την ελληνική κυβέρνηση. Ακόμη και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες δεν τους ενδιαφέρει όπως δηλώνουν σε υψηλούς τόνους. «Εμείς θέλουμε να κάνετε ότι πρέπει. Τίποτε άλλο δεν μας αφορά» λένε. Κυβερνητικός αξιωματούχος που έκανε πρόσφατα ταξίδι στο εξωτερικό δήλωνε με προφανή αγωνία ότι «δεν έχει συναντήσει ποτέ ξανά τέτοιο κλίμα εις βάρος της Ελλάδας» παρά την μακρόχρονη ενασχόληση που έχει με τα ευρωπαϊκά θέματα.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός – όπως αναφέρουν διασταυρωμένες πληροφορίες του iefimerida – ότι στην περίφημη «κολασμένη βραδιά Βενιζέλου-τρόικας προ 1ο ημερών, οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας διαπίστωσαν με οργή το πόσο πίσω έχει μείνει η κυβέρνηση: «Μα είναι δυνατόν να μην έχετε κάνει ούτε ένα από τα μέτρα που ζητήσαμε το τελευταίο τρίμηνο; Ούτε ένα; Να έχουμε να πούμε κάτι στους πολιτικούς μας προϊσταμένους για να εκταμιευτεί η επόμενη δόση;». Εκεί που εξερράγησαν δε είναι όταν διαπίστωσαν ότι επιχειρήθηκε να παρακαμφθεί το ενιαίο μισθολόγιο μέσω του «τεχνάσματος» της «προσωπικής διαφοράς», μέτρο το οποίο εκών-άκων πήρε πίσω ο Ευ. Βενιζέλος.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έγινε δέκτης ενός σκληρού διλήμματος από την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με την συμμετοχή του Νικολά Σαρκοζί την περασμένη εβδομάδα. «Ή παίρνετε αυτά τα μέτρα ή τελειώσαμε» φέρεται να είπε κυνικά η Μέρκελ παρά το γεγονός ότι η επίσημη κυβερνητική διαρροή έκανε λόγο για «πολύ καλό κλίμα».

Στο εσωτερικό της κυβέρνησης τα πράγματα δεν είναι καλύτερα

Πολλοί υπουργοί θα προσέλθον αποφασισμένοι να κάνουν «κόλαση» το όποιο υπουργικό όργανο συνεδριάσει για να αποφασίσει τα νέα μέτρα. Όπως συνέβη και στη Θεσσαλονίκη παρότι δεν βγήκε προς τα έξω, πολλοί έθεσαν θέμα αβελτηρίας, ανικανότητας και ατολμίας συγκεκριμένων υπουργών οι οποίοι αδυνατούν να εφαρμόσουν ακόμη και τα υπεσχημένα στην τρόικα μέτρα ή υπουργών που πετούν πομφόλυγες για ανάπτυξη, έργα κλπ. «Που είναι το ενιαίο μισθολόγιο, που είναι οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, η εργασιακή εφεδρεία, τι έχουμε κάνει για την απορρόφηση τεράστιων κονδυλίων από το ΕΣΠΑ;» διερωτούνται σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους.

Μάλιστα κάποιοι εξ αυτών επικαλέστηκαν την δήλωση Μέρκελ η οποία – σε μια προφανώς ειρωνική αποστροφή της – είπε πως «λεφτά υπάρχουν»... Η σπόντα πήγαινε ασφαλώς στο προεκλογικό σύνθημα Παπανδρέου αλλά εδράζεται σε πραγματαικά δεδομένα: Τα αναπορρόφητα κοινοτικά κονδύλια πολλών δις ευρώ που λιμνάζουν στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ. Ελάχιστοι θέλουν εκλογές από τους υπουργούς και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο αν βρεθούν τα πράγματα σε αδιέξοδο.

Ωστόσο αυτό θα είναι το τελευταίο που απασχολεί καθώς διακυβεύεται η πορεία της ίδιας της χώρας. βουλευτές αλλά και κομματικά στελέχη «στήνουν στον τοίχο» τους κυβερνητικούς αλλά και μεγαλοσυνδικαλιστές (όπως ο κ. Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ) και φυσικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την «ανεύθυνη στάση» που κρατούν απέναντι στο εθνικό πρόβλημα. Ωστόσο, όλες αυτές οι κριτικές αναφορές κυβερνητικών, κοινοβουλετικών και κομματικών στελεχών, αγγίζουν πλέον και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό εκτός από κορυφαίους υπουργούς. Σε βαθμό που κάποιοι να λένε με νόημα: «Δεν υπάρχουν πλέον μεταρρυθμιστές ή παλαιοκομματικοί. Υπάρχουν μόνο αθώοι και ένοχοι...».

* Όταν κατακάθισε η σκόνη του πανικού που ενέσκηψε από χθες το μεσημέρι προς απόγευμα στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία επικράτησαν ψυχραιμότερες σκέψεις. Και όλοι διαπίστωσαν ότι περίφημη «εσπευσμένη» επιστροφή του Πρωθυπουργού ενδεχομένως να είχε και στοιχεία τεχνητής δραματοποίησης. Και τούτο γιατί ο Γ. Παπανδρέου επιστρέφει... σήμερα Κυριακή. Όχι γιατί δεν... είχε πτήσεις από το Λονδίνο, αλλά επειδή έμεινε να δει για ένα ακόμη βράδυ (είχε αναχωρήσει από την Παρασκευή) την κόρη του που σπουδάζει εκεί. Αρκετοί βουλευτές πίστευαν αρχικά ότι ο Πρωθυπουργός είχε ήδη φτάσει στις ΗΠΑ από χθες και θα επέστρεφε από εκεί. Αγνοούσαν όμως ότι είχε προγραμματίσει στάση μετά διανυκτερεύσεως στη βρετανική πρωτεύουσα για τις οικογενειακές υποθέσεις που περιγράψαμε. Παρά το δραματικό της κατάστασης, ο κ. Παπανδρέου αποφάσισε να παρατείνει την παραμονή του στο Λονδίνο και το Σάββατο με αποτέλεσμα να επιστρέφει σήμερα το μεσημέρι...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ