Με όνομα που θα συνδεθεί με τις πολύ δύσκολες μέρες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, αποχαιρετά την προεδρία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έπειτα από την τελευταία συμμετοχή του στην ανεπίσημη σύσκεψη του Ecofin της Πολωνίας.«Είμαι συγκινημένος» δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της σύσκεψης, πράγμα που ήταν κάτι παραπάνω από φανερό σε όσους τον παρατηρούσαν από κοντά. «Έκανα το χρέος μου και παρακολούθησα όλες αυτές τις άτυπες και επίσημες συναντήσεις για 24 χρόνια ως διοικητής γαλλικών οργανισμών, ως διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας και μετά ως επικεφαλής της ΕΚΤ. Πολλά συνέβησαν σε όλα αυτά τα χρόνια».
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο 69χρονος γάλλος οικονομολόγος παραδίδει και επίσημα τη σκυτάλη στον Ιταλό τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, και κλείνει έτσι μια πορεία 8 χρόνων ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Μια πορεία που ξεκινά μετά από ένα σκάνδαλο, αφού τον Ιανουάριο του 2003 και ενώ διένυε την δεύτερη θητεία του στην τράπεζα της Γαλλίας, κατηγορήθηκε μαζί με άλλους 8, για οικονομικές ατασθαλίες στην Crédit Lyonnais, μία από της μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και λίγους μήνες αργότερα διαδέχθηκε τον Βιμ Ντουίζενμπεργκ στην προεδρία της ΕΚΤ, σε μια θέση που πολλοί πιστεύουν οτι του άξιζε από την εξαρχής από την δημιουργία της το 1998, με την Γερμανία να μπλοκάρει την υποψηφιότητα του, αισθανόμενη αμήχανα απέναντι σε ένα Γάλλο σε μια τόσο κρίσιμη θέση.
Η κρισιμότητα της θέσης του βέβαια ήταν δεδομένη και ο ρόλος του στην εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διόλου αμελητέος. Κατηγορήθηκε σαν «αφελής» όταν δήλωνε δημόσια τη, θεσμική, στήριξή του στις αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης, όμως στόχος του ήταν να αναδείξει τη παρεμβατική δύναμη της ΕΚΤ να προλάβει τις κινήσεις τον αγορών και να θέσει τα απαραίτητα, για εκείνον, πολιτικά θεμέλια στη λειτουργία της Ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, επιλογές που μόνο ο χρόνος μπορεί αποδείξει την ορθότητά τους.
Η περίπτωση της Ελλάδας αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της καριέρας του, αφού για χάρη της και για χάρη της ευρωζώνης φυσικά, αναγκάστηκε για πρώτη φόρα να δεχθεί την παρέμβαση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και να αγοράσει τοξικά ομόλογα που υπονόμευαν το κύρος της ΕΚΤ.
Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ γεννήθηκε στη Λυών το Δεκέμβρη του 1942, μεγαλωμένος σε ένα «αριστερό» περιβάλλον. Το πρώτο του πτυχίο ανέγραφε «μηχανικός ορυχείων» ,όμως στη συνέχεια φοίτησε στα Institut d' études politiques de Paris και στο École nationale d'administration, δύο από τα ανώτατα γαλλικά ιδρύματα στον τομέα των πολιτικών επιστημών και της κρατικής διοίκησης. Γνώρισε τα φώτα της δημοσιότητας το 1993 όταν διορίστικε διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας. Εκμεταλλευόμενος μια σχετική ανεξαρτησία από κρατικές παρεμβάσεις, εφάρμοσε μια σφιχτή «γερμανική», αντιπληθωριστική πολιτική, η οποία ενόχλησε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος, χαρίζοντας του τον τίτλο του «Αγιατολάχ του ισχυρού Φράνγκου». Eίναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.