Να τεθεί υπό εποπτεία η Ελλάδα ζήτησε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, προσθέτοντας τη φωνή του σε όσες φωνές ακούστηκαν στη διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στη Πολωνία! Ο συνήθως φιλικά προσκείμενος στην Ελλάδα Ν. Ρέιντερς χαρακτήρισε ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει ως τώρα η Ελλάδα, τονίζοντας ότι όσον αφορά στη βοήθεια που έχει ήδη δοθεί προς τη χώρα μας, ότι η Ελλάδα μάλλον θα χρειαστεί να τεθεί υπό εποπτεία με κάποιο τρόπο.
Αυτό που είναι προφανές ότι έχει εκνευρίσει τους εταίρους μας, είναι οι καθυστερήσεις στο συμμάζεμα του δημόσιου τομέα, όπως αυτές αποτυπώνονται και στις καθυστερήσεις στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. "Δεν αφορά στο επίπεδο ζωής των πολιτών. Και οι ίδιοι οι Έλληνες κατανοούν ότι ο δημόσιος τομέας τους είναι δυσανάλογα μεγάλος. Γιατί καθυστερούν τόσο;" αναρωτήθηκε ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών, δίνοντας και το στίγμα των πιέσεων που αναμένεται να ασκηθούν από τη Τρόικα τις επόμενες ημέρες στη κατεύθυνση των ακόμα μεγαλύτερων περικοπών στο κόστος του δημόσιου τομέα. Οι πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό επιτελείο για απευθείας οριζόντιες περικοπές αποδοχών τουλάχιστον 20%, πριν τεθεί σε εφαρμογή το Νέο Μισθολόγιο, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθεί από τη Τρόικα η διεύρυνση του αριθμού των υπαλλήλων που θα τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία.
Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη η επισήμανση του Βέλγου υπουργού Οικονομικών ότι η επιβολή αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα εμπεριέχει το κίνδυνο να εξαλείψει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης, ενώ ήδη, η Ελλάδα βρίσκεται στο τρίτο χρόνο βαθιάς ύφεσης και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για το 2012 στηρίζεται σε σενάριο ύφεσης 2,5%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη θεσμοθετηθεί και ανακοινωθεί για το 2011 αγγίζουν τα 24 δισ ευρώ και όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσουν τα 25 δισ ευρώ με την ολοκλήρωση του νέου γύρου διαπραγμάτευσης με τη Τρόικα, όταν η απαιτούμενη προσαρμογή είναι μόλις 5 δισ ευρώ! Αυτό σημαίνει αφενός ότι υπάρχει ανικανότητα ή αδυναμία εφαρμογής μέτρων π.χ. για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και το περιορισμό της σπατάλης αφετέρου ότι η "συνταγή" της Τρόικας δεν είναι η πλέον κατάλληλη...