FT: Τα 3 σενάρια για συμβιβασμό Ελλάδας-Ευρώπης - Απομακρύνεται η παράταση, απορρίπτεται η «γέφυρα» - iefimerida.gr

FT: Τα 3 σενάρια για συμβιβασμό Ελλάδας-Ευρώπης - Απομακρύνεται η παράταση, απορρίπτεται η «γέφυρα»

SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην καρδιά της επικαιρότητας θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα με το βλέμμα όλων στραμμένο στο Eurogroup της Δευτέρας και οι Financial Times δίνουν τη δική τους εκτίμηση για το αποτέλεσμα.

Ο ανταποκριτής των FT στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, περιγράφει τα τρία πιθανά σενάρια έκβασης στο Eurogroup της Δευτέρας και δίνει και τη δική του εκτίμηση πιθανοτήτων.

FT: Τα 3 σενάρια για συμβιβασμό Ελλάδας-Ευρώπης - Απομακρύνεται η παράταση, απορρίπτεται η «γέφυρα» | iefimerida.gr 0

Παράταση προγράμματος

Είναι η λύση που προτιμούν εδώ και καιρό Βρυξέλλες και Βερολίνου. Καλούν και οι δύο την Αθήνα να δώσε «ανάσα» στον εαυτό της μέσα από εξάμηνη παράταση και διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωσή του. Σε αυτό το σενάριο θα μπορούσε να υπάρξει νέο πρόγραμμα που να είναι πιο κοντά στις διεκδικήσεις της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον Spiegel, η αίσθηση αρκετών στο Eurogroup ήταν πως ο Γιάνης Βαρουφάκης κινήθηκε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, η πρόταση απορρίφθηκε πείθοντας αρκετούς πως η ρητορική Τσίπρα για τέλος του Μνημονίου ήταν η πραγματική γραμμή της Ελλάδας

«Δεν μπορείς να ζητάς από νεοκλεγείσα κυβέρνηση που έχει νέο πρόγραμμα να εφαρμόσει το προηγούμενο ως προαπαιτούμενο για συζήτηση» σχολίαζε Ελληνας αξιωματούχος σύμφωνα με τον Peter Spiegel.

Οι πιθανότητες αυτής της έκβασης, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, μειώνονται συνεχώς. Οι περισσότεροι μέχρι την περασμένη εβδομάδα θεωρούσαν ότι ήταν μόνο ζήτημα σημειολογίας και ονόματος της επέκτασης, αλλά η Αθήνα δεν το δέχθηκε και το σενάριο δεν προχώρησε. Επειδή η επέκταση του Μνημονίου θα πρέπει να εγκριθεί από κοινοβούλια όπως της Γερμανίας η Δευτέρα είναι η τελευταία στιγμή που έχει η Ελλάδα για να καταθέσει το σχετικό αίτημα.

Το πρόγραμμα - γέφυρα

Είναι η πρόταση Βαρουφάκη, ο οποίος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης που θα μπορούσαν να αποτελέσουν «ανάχωμα» έως τη διαπραγμάτευση ενός νέου συμβολαίου μέχρι τον Ιούνιο.

Η «γέφυρα» σύμφωνα με τους Financial Times θα μπορούσε να προέλθει από τρεις πηγές:

  • 10 δισ. ευρώ από βραχυπρόθεσμο δανεισμό μέσω εντόκων γραμματίων με τις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν την πλειονότητά τους
  • 1,8 δισ. από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ
  • 10,9 δισ. από χρήματα που έχει στη διάθεσή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έχουν απορρίψει αυτές τις επιλογές και, συνεπώς, οι πιθανότητες είναι μηδενικές, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος του προγράμματος και νέες διαβουλεύσεις

Ο Peter Spiegel σημειώνει πως ορισμένα μέλη της Τρόικα εκτιμούν ότι όσο οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη για ένα νέο πρόγραμμα, οι επενδυτές θα έχουν την προθυμία να δώσουν στην Ευρωζώνη περισσότερο χρόνο για να τακτοποιήσει το ζήτημα της Ελλάδας εάν το Μνημόνιο εκπνεύσει σε δύο εβδομάδες.

«Δεν είναι κρίσιμο να υπάρξει επέκταση. Κάποιος θα μπορούσε να συμφωνήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Αυτή είναι μια ευδιάκριτη πιθανότητα» υποστηρίζει ευρωπαίος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τους Financial Times ακόμη κι αν λήξει το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος, υπάρχει το πρόγραμμα του ΔΝΤ, που εκπνέει στο τέλος του 2016 και αποτελεί για την Αθήνα μια εναλλακτική επιλογή έκτακτης χρηματοδότησης όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις.

Την ίδια στιγμή, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι υπάρχει χώρος για συμβιβασμό σε ένα νέο πρόγραμμα.

Αξιωματούχοι από τη Γερμανία έστειλαν σήμα πως προετοιμάζονται να δεχθούν τις απαιτήσεις της Ελλάδας για χαλάρωση των περιορισμών στον Προϋπολογισμό, μέσω της μείωσης του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 4,5% σε κάτι κοντά στο 1,5%.Οσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα έχει εγκαταλείψει το ενδεχόμενο οριστικής διαγραφής ενώ το Βερολίνο εμφανίζεται πρόθυμο να προσφέρει επέκταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής για τα δάνεια.

Εμπόδιο, πάντως, για αυτή την εκδοχή είναι το γεγονός πως η Ελλάδα απαιτεί να σταματήσει το ύψους 22,4 δισ. ευρώ πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με αρκετούς, ωστόσο, να εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος σε αυτό το κομμάτι μέσω ενός μακροπρόθεσμου παρά βραχυπρόθεσμου προγράμματος.

Συνεπώς, όπως αναφέρουν οι Financial Times, η τρίτη λύση έχει αυτή τη στιγμή τις πιο αυξημένες πιθανότητες καθώς αν η Αθήνα παραμείνει σταθερή στο αίτημά της για επέκταση και οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές είναι εξίσου απρόθυμοι να υπογράψουν μια «γέφυρα» αυτή μπορεί να είναι η καλύτερη υπαρκτή λύση.

Οσο για το πότε θα πρέπει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για πρόγραμμα, οι FT απαντούν ότι η Αθήνα επιμένει ότι διαθέτει τη ρευστότητα για να αντέξει για μήνες αλλά οι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα μείνει χωρίς χρήματα μέχρι τον Μάρτιο. Αυτό σημαίνει, καταλήγει ο Spiegel, ότι οι διαπραγματευτές έχουν τέσσερις με έξι εβδομάδες για να πετύχουν μια νέα συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Financial Times πρόγραμμα συμφωνία γέφυρα
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ