Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου οι «τεχνικές» συζητήσεις θα επαναληφθούν ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση, τους εκπροσώπους της Κομισιόν και της ΕΚΤ, στις Βρυξέλλες.
Αυτές οι συζητήσεις θα γίνουν «στις κοινές βάσεις που υπάρχουν ανάμεσα στο Μνημόνιο και στο σχέδιο της νέας κυβέρνησης», σύμφωνα με το περιβάλλον του κ. Ντάισελμπλουμ.
Η ιδέα είναι ότι επί 3 ημέρες οι Ελληνες, με τη βοήθεια του συμβούλου τους, που είναι ο ΟΟΣΑ, θα παρουσιάσουν το σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Αυτή η λίστα θα συγκριθεί με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπολείπονται στο Μνημόνιο και το οποίο υπογράφηκε με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά για το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει ο κ. Τσίπρας.
Στόχος είναι να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο συμφωνίας στο οποίο θα καταγράφεται τι μπορεί να διατηρηθεί από το πρώην Μνημόνιο και τι θα προστεθεί από τη νέα κυβέρνηση: Ποιές ιδιωτικοποιήσεις θα διατηρηθούν, για παράδειγμα. Πόσες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων μπορούν να γίνουν; Οι δανειστές της Ελλάδας θέλουν όλα αυτά να μην αλλάξουν την ισορροπία του προϋπολογισμού.
Αρκούν αυτά για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας 16 Φεβρουαρίου; Κανείς δεν θέλει να κάνει από τώρα προγνωστικά, γιατί το προηγούμενο Eurogroup άφησε πικρή γεύση σε όλους.
«Η συνάντηση της Δευτέρας θα είναι δύσκολη και αποφασιστική» δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο ραδιόφωνο Europe 1 ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί. «Είμαι αισιόδοξος γιατί εύχομαι να βρεθεί αυτή η συμφωνία, είναι πιθανή» πρόσθεσε.
Στόχος είναι να φτάσουν οι δύο πλευρές τη Δευτέρα σε ένα νομικό πλαίσιο διαπραγμάτευσης του χρέους. Γιατί ο χρόνος πιέζει. Το παρόν σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας τελειώνει στις 28 Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα. Αν ως τότε δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία, η χώρα κινδυνεύει να ξαναβρεθεί, πολύ γρήγορα, σε στάση πληρωμών, αναφέρει η Le Monde.
H στάση-κλειδί του Ντάισελμπλουμ
Πριν από μερικές ημέρες, μια ευρωπαϊκή πηγή που γνωρίζει καλά τον ελληνικό φάκελλο είχε προειδοποιήσει: «Θα δείτε, θα υπάρξει ένα πρώτο eurogroup πολύ σκληρό, στα όρια της ρήξης, και μετά θα υπογράψουν».
Τη επαύριο της Συνόδου Κορυφής και δύο ημέρες πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, αυτό το σενάριο μάλλον επιβεβαιώνεται.
Η εύρεση μιας συμφωνίας για την «ελληνική περιίπτωση» μοιάζει στο εξής πιθανή. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο πρόεδρος του Eurogroup, ο οποίος δήλωσε χθες «Ελπίζω ότι θα έχουμε ένα αποτέλεσμα στην τεχνική συνεργασία, γιατί νομίζω ότι πρέπει απλά να συγκρίνουμε διαφορετικά μέτρα και το περιεχόμενο του προγράμματος με το πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης».
Ο κ. Ντάισελμπλουμ διαχώρισε την «τεχνική» συμφωνία από την «πολιτική» συμφωνία με την νέα ελληνική κυβέρνηση: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός για την πολιτική επίλυση. Θα είναι πολύ δύσκολη. Θα πάρει χρόνο. Περιμένετε λίγο» δήλωσε.
«Αν υπάρχει τεχνική συμφωνία αυτό σημαίνει ότι υπάρχει και πολιτική συμφωνία» απάντησε από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η συζήτηση και η σημερινή εξέλιξη δείχνουν μια διάθεση για μια πολιτική συμφωνία. Απεδείχθη ότι κανείς δεν θέλει να δημιουργήσει συνθήκες ρήξης» πρόσθεσε.
Οι λέξεις Τρόικα και Μνημόνιο αποφεύχθηκαν ιδιαίτερα
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τον κ. Τσίπρα για το δημόσιο χρέος ή για τις οικονομικές δυσκολίες της Ελλάδας, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Ντασκ.
Στην πραγματικότητα όλα παίχτηκαν στο παρασκήνιο. Ο κ. Ντάισελμπλουμ συνάντησε τον Αλέξη Τσίπρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και προσπάθησε να ξαναπιάσει τον διάλογο μετά το φιάσκο του Eurogroup.
Απέναντι στους ευρωπαίους ομολόγους του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ότι η επαφή μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της που αποτελούν την Τρόικα δεν έχει διακοπεί.
«Εξήγησα ποιά είναι τα σχέδια της κυβέρνησης, οι ματαρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, η μάχη κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, πώς σκεπτόμαστε να αυξήσουμε τα έσοδα. Εξήγησα επίσης ότι η θεραπεία σοκ που εφαρμόστηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια οδήγησε σε καταστροφή» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας.
Οι λέξεις Τρόικα -την οποία μισούν οι Ελληνες- και Μνημόνιο (μέτρα λιτότητας) αποφεύχθηκαν προσεκτικά. Αυτό θεωρήθηκε από την ελληνική αντιπροσωπεία σαν ένας μικρός θρίαμβος.