Αποφασισμένη να σφίξει κι άλλο τη θηλιά γύρω από το λαιμό της Ελλάδας, εμφανίζεται η Γερμανία, καθώς όπως προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε ο Β. Σόιμπλε αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίασης του ECOFIN, αμφισβητείται ευθέως η αποτελεσματικότητα και η επάρκεια των μέτρων που ανακοίνωσε πριν από μερικά 24ωρα η ελληνική πλευρά! Οι δηλώσεις Σόιμπλε αποκαλύπτουν ουσιαστικά το περιεχόμενο της κατ' ιδίαν συνάντησης του με τον Ε. Βενιζέλο τη νύχτα της Πέμπτης στο Βρότσλαβ της Πολωνίας, όπου φαίνεται η γερμανική πλευρά εξέφρασε τη δυσπιστία της για το νέο "πακέτο" μέτρων (Νέο Τέλος Ακινήτων, εργασιακή εφεδρεία, Νέο Μισθολόγιο), προετοιμάζοντας την Αθήνα για τις πιέσεις που θα ασκήσει η Τρόικα από τη Δευτέρα.
"Η Ελλάδα το ξέρει ότι δεν πετυχαίνει τους στόχους" δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, ενώ ειδικά όσον αφορά στο νέο Τέλος για τα ακίνητα, απ' όπου το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών περιμένει 2,6 δισ ευρώ, τόνισε ορθά- κοφτά: "θα δούμε εάν αυτός ο νέος φόρος θα αποφέρει έσοδα φέτος"! Το έντονο παρασκήνιο που προηγήθηκε των δηλώσεων Σόιμπλε αλλά κι αυτές καθ΄ αυτές οι δηλώσεις- που δείχνουν ότι η Γερμανία δεν πείστηκε ούτε από την επίσημη ενημέρωση που έκανε ο Ε. Βενιζέλος στη διήμερη συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών- έχουν προκαλέσει την αμηχανία της ελληνικής Κυβέρνησης που συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ πιθανόν πλέον να χρειαστεί να ανακοινώσει κι άλλα μέτρα, πριν καν κοπάσουν οι αντιδράσεις για τις ανακοινώσεις που έγιναν. Εξ ου και οι δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου που ρίχνει επί της ουσίας το "μπαλάκι" των ευθυνών και στην αξιωματική αντιπολίτευση και στη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, που σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών υπονομεύουν την αποτελεσματικότητα του μέτρου και ρίχνουν νερό στο μύλο της Τρόικας.
Επί της ουσίας, στη περίπτωση που η Τρόικα υιοθετήσει τη σκληρή γερμανική γραμμή- όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- τότε η Κυβέρνηση θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει κατ' αρχήν στο πεδίο των δαπανών. Αυτό σημαίνει ότι το Νέο Μισθολόγιο θα φέρει ακόμα πιο επώδυνες μειώσεις αποδοχών, ενδεχομένως χωρίς καμιά μεταβατική περίοδο, ενώ και το "καλάθι" της εργασιακής εφεδρείας θα γεμίσει με περισσότερους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με τις πιέσεις για άμεσες απολύσεις να γίνονται ακόμα πιο έντονες.
Στο πεδίο της φορολογίας, υπό τις παρούσες συνθήκες είναι προφανές ότι "παγώνει" κάθε συζήτηση για ελαφρύνσεις, καθώς όλα δείχνουν ότι το υπό διαμόρφωση Φορολογικό νομοσχέδιο θα φέρει δραματικές ανατροπές στο πλαίσιο των φοροαπαλλαγών αλλά ενδεχομένως και αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και τους συντελεστές με στόχο την αύξηση των εσόδων από τη κλίμακα 8.000- 30.000 ευρώ. Παράλληλα ενισχύονται τα σενάρια που θέλουν κάποια από τα μέτρα που έχουν προγραμματιστεί με βάση το Μεσοπρόθεσμο να εφαρμοστούν σταδιακά ή από την επόμενη χρονιά, να ξεκινάνε τώρα με συνοπτικές διαδικασίες. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι η βαθμιαία εναρμόνιση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, όπου για φέτος προβλέπεται μια επιβάρυνση στη τελική τιμή περίπου 6 λεπτά το λίτρο, αλλά δεν αποκλείεται αυτό να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω...