Η προχθεσινή Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τη Γερμανίδα καγκελάριο έμοιαζε με... παιχνιδάκι, αν και ανάμεσα στα άλλα θα έπρεπε να συζητήσει για πρώτη φορά με τον νέο Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος απορρίπτει την πολιτική της.
Ενα τετ α τετ, αλλά και ακολούθως μια συζήτηση στη Σύνοδο με τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματικά ήταν εντελώς ανώδυνη. Σε σύγκριση, τουλάχιστον, με τα όσα είχε περάσει η Ανγκελα Μέρκελ τις προηγούμενες ώρες στο Μινσκ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ουκρανός Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κλείστηκαν από το απόγευμα της Τετάρτης στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας» στο Μινσκ (πρωτεύουσα της Λευκορωσίας), θέτοντας επί τάπητος την εκεχειρία στην Ουκρανία. Βγήκαν ξανά έξω ύστερα από 16 ώρες. 16 ώρες εξαντλητικής διαπραγμάτευσης. Ενα κινητό που τα έπαιξε, μια λιποθυμία, καλή βότκα και εκλεκτοί μεζέδες, μικροτσακωμοί, μια κρύα χειραψία και μια καρέκλα που τραβήχτηκε στιγμάτισαν το backstage της διαπραγμάτευσης αυτής.
Πώς κρατήθηκαν όρθιοι οι ηγέτες
Χρέη οικοδεσπότη εκτελούσε ο Πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, αφού η Σύνοδος των 4 γινόταν στη χώρα του. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι κράτησε όρθιους τους 3 ηγέτες με τον συνήθη τρόπο. Δηλαδή... πολύ καφέ. «Κατανάλωσαν "κουβάδες" καφέ και γάλακτος. Έφαγαν ομελέτες, τυρί και γαλακτοκομικά. Η δική μου δουλειά ήταν να τους εφοδιάζω με πυρομαχικά συνεχώς», δήλωσε με αρκετό χιούμορ στο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας του Belta. «Ακριβώς όπως στον πόλεμο χρειάζεσαι πολεμοφόδια για να φθάσεις στην ειρήνη. Ημουν ο υπεύθυνος ''εξοπλισμού'' και έκανα το καθήκον μου όσο καλύτερα μπορούσα», προσέθεσε και διευκρίνισε ότι κανείς από τους ηγέτες δεν ήπιε ούτε μια σταγόνα αλκοόλ.
Όσο για τους εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών; «Κοιμόντουσαν με βάρδιες για να αντέξουν», συμπλήρωσε.
Οι δημοσιογράφοι κρατήθηκαν με... βότκα
Οι ολονύχτιες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, φυσικά, δεν εξόντωσαν μόνο τους τέσσερις ηγέτες, αλλά και τους δημοσιογράφους από όλον τον κόσμο που είχαν κατακλύσει το παλάτι.
Αγρυπνοι, τριγυρνούσαν στους χώρους του «Παλατιού της Ανεξαρτησίας» με ένα ποτήρι βότκα (που έρεε άφθονη) στο χέρι, τσιμπολογούσαν από το... τρόλεϊ με το φαγητό που περνούσε συνεχώς ανάμεσά τους, έχοντας, όμως, τα μάτια τους πάντα καρφωμένα στην πόρτα της αίθουσας που είχαν κλειδωθεί οι 4 ηγέτες. Και όσοι κατά διαστήματα ξάπλωναν στα πατώματα για να κοιμηθούν για λίγο είναι σίγουρο ότι είχαν αφήσει στο πόδι τους κάποιον άλλον.
Διαλυμένοι από την αϋπνία δημοσιογράφοι
Αλλαντικά, βότκα, σαμπάνια και φρούτα «στήριξαν» τους δημοσιογράφους
Ετσι και αλλιώς, ο παραμικρός... θόρυβος, το παραμικρό τρίξιμο της πόρτας προκαλούσε τέτοια αναστάτωση, καθώς, θεωρώντας ότι οι ηγέτες έχουν καταλήξει και εξέρχονται από την αίθουσα, οι δημοσιογράφοι φωνάζοντας και σκορπώντας τον... πανικό έτρεχαν προς την είσοδο ανυπομονώντας για την πρώτη δήλωση. Υπό αυτές τις συνθήκες, ακόμη και αυτοί που κοιμούνταν δεν μπορούσαν παρά να... ξυπνήσουν.
Η πλήρης κατάρρευση
Το κινητό της Μέρκελ τα έπαιξε...
Πάντως, πολλές φορές, όχι μόνο το τρίξιμο της πόρτας αλλά και η εμφάνιση κάποιου εκ των ηγετών ή της διαπραγματευτικής ομάδας της χώρας τους στο κατώφλι της πόρτας δεν ήταν τίποτα παρά πάνω από λάθος συναγερμό. Οπως όταν, ύστερα από μερικές ώρες διαπραγματεύσεων, εμφανίστηκε στην πόρτα η Ανγκελα Μέρκελ. Ηταν τότε που προκλήθηκε ο απόλυτος πανικός. Η Γερμανίδα καγκελάριος, πάντως, εκείνη τη στιγμή δεν έψαχνε τίποτα περισσότερο από έναν φορτιστή για το κινητό της, καθώς η μπαταρία του είχε εξαντληθεί και το τηλέφωνο είχε κλείσει.
Δημοσιογράφοι σε κατάσταση συναγερμού (έστω και λάθους)
Λάθος συναγερμό σήμανε, όμως, πολλές φορές και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος προέβαλε αρκετές φορές στο κατώφλι. Αλλά μόνο και μόνο γιατί ήθελε να καπνίσει.
Ρώσος δημοσιογράφος σχολίαζε χαρακτηριστικά: «Από κάποιο σημείο και μετά είχε γίνει το παιχνίδι μας. ''Βρες τον πολιτικό''»...
Και ο Ποροσένκο ανάμεσα σε εκείνους που εγκατέλειψαν για λίγο την αίθουσα συσκέψεων
Η λιποθυμία
Πάντως, η εξάντληση των συντακτών φάνηκε ότι ήταν πολύ μεγαλύτερη αυτής των ηγετών, αφού ένας από τους δημοσιογράφους ήταν αυτός που κατέρρευσε τελείως. Λιποθύμησε και χρειάστηκε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο.
Η ένταση με τον Ποροσένκο
Φυσικά, κατά τη διάρκεια αυτής της μαραθώνιας διαπραγμάτευσης δεν έλειψε και η ένταση. Οχι εντός της αίθουσας της σύσκεψης. Αυτά θα τα μάθουμε αργότερα. Εκτός της αίθουσας δημιουργήθηκε ένταση. Ρώσος δημοσιογράφος τη στιγμή που έμπαινε στο «Παλάτι της Ανεξαρτησίας» ο Ουκρανός Πρόεδρος Ποροσένκο πετάχθηκε και του φώναξε: «Γιατί βομβαρδίζετε αμάχους, κ. Ποροσένκο;». Χρειάστηκαν μόνο μερικά λεπτά για να χάσει την πιστοποίησή του...
Ενταση, όμως, προκλήθηκε και μεταξύ δημοσιογράφων των δύο πλευρών, Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίοι πιάστηκαν στα χέρια και χώρισαν μόνο μετά την επέμβαση της ασφάλειας του μεγάρου.
Το σπασμένο μολύβι του Πούτιν
Οι σχέσεις Ουκρανίας-Ρωσίας είναι τόσο τεταμένες που σημείο διένεξης μπορεί να αποτέλεσει ακόμη και ένα... μολύβι. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην αρχή της Συνόδου εμφανίστηκε να κρατά ένα πράσινο μολύβι. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα ουκρανικά Μέσα ο Ρώσος Πρόεδρος εμφανίζεται σε κάποια στιγμή να κρατά το ίδιο μολύβι, αλλά... σπασμένο. Ενα βίντεο που συνοδεύτηκε από σχόλια του τύπου «γύρευε τι συνέβη» και το οποίο, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε την οργή των Ρώσων, που το χαρακτήριζαν πέρα για πέρα «ψεύτικο».
Oταν ο Λουκασένκο τράβηξε την καρέκλα του Πούτιν
Αδιαμφισβήτητα το απόλυτο viral βίντεο των τελευταίων ημερών είναι αυτό που δείχνει τον Λουκασένκο να τραβάει την καρέκλα του Βλαντιμίρ Πούτιν. Δύο διαφορετικά βίντεο αποτυπώνουν το ίδιο γεγονός με λίγο διαφορετικό τρόπο. Αν φταίει η γωνία λήψης ή έχει μπει... χέρι, κανείς δεν το γνωρίζει.
Πάντως, ό,τι και να έγινε, φαίνεται ότι μετά από λίγο τα βρήκαν
Η πιο παγωμένη χειραψία όλων των εποχών
Κατά την είσοδο των ηγετών, όπως ήταν φυσικό, όλοι περίμεναν να δουν τις αντιδράσεις Πούτιν και Ποροσένκο στο τετ α τετ τους. Η χειραψία που ακολούθησε μετά τη... διαμεσολάβηση της Ανγκελα Μέρκελ χαρακτηρίστηκε ως μία από τις πιο παγωμένες όλων των εποχών.