Όπως λέει και ένα παλιό ευφυολόγημα: υπάρχει η δική μου αλήθεια, η δική σου αλήθεια και η αλήθεια. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη στην περιβόητη «χαμένη ώρα» στο Eurogroup της Τετάρτης όπου το κείμενο της συμφωνίας υπήρχε πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων, αλλά τελικά δεν υπογράφηκε από όλα μέρη. Το αποτέλεσμα ήταν το εκνευρισμένο πρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ μπροστά στις κάμερες.
Το Business Insider καταγράφει και τις τρεις εκδοχές που προσπαθούν να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη σε εκείνη την ώρα και το κείμενο της «συμφωνίας» πετάχτηκε στα σκουπίδια. Έχουν ως εξής:
1η εκδοχή: Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times έγραψε από την πρώτη στιγμή και επέμεινε παρά τις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι το κείμενο είχε συμφωνηθεί και υπογραφεί από τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη, αλλά έπεσε πάνω στο βέτο από την Αθήνα που σύμφωνα με πληροφορίες προβλήθηκε από τον Αλέξη Τσίπρα. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, σημειώνει το άρθρο, δείχνει πως υπάρχουν δύο γραμμές εντός της κυβέρνησης που η μια δεν επικοινωνεί με την άλλη. Οι Βραρουφάκης-Δραγασάκης ήθελαν συμφωνία, αλλά η Αθήνα αντέδρασε. «Εδώ και καιρό υπάρχουν ανησυχίες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι περισσότερο διασπασμένος από όσο φαίνεται, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα που κινείται σε ένα ευρύ φάσμα: από οικολόγους έως Τροτσκιστές», σημειώνει ο δημοσιογράφος.
2η εκδοχή: Αν δεχθεί κανείς την άποψη του κ. Βαρουφάkη πως den υπήρξε καμία συμφωνία στη συνάντηση των υπουργών, τότε εύκολα μπορεί να εικάσει πως κάποιοι μέσα στο Eurogroup ήθελαν να διαρρεύσουν το κείμενο για να φέρουν σε δύσκολη θέση την Αθήνα. Αν ισχύει αυτό το σενάριο, τότε δείχνει πως οι σχέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ακόμα σε εχθρικό επίπεδο. Από την άλλη βγαίνει και ένα καθησυχαστικό συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει ενιαία φωνή και έτσι μπορεί να καταλήξει σε μια κοινά αποδεκτή συμφωνία. Ωστόσο, αν υπάρχουν παρατάξεις εντός της Ευρωομάδας που είναι πρόθυμες να φέρουν την ελληνική αντιπροσωπεία σε δύσκολη θέση με διαρροές, τότε φαίνεται πως αρχίζουν να αναπτύσσονται τρύπες, καθώς η ευρωκρίση συνεχίζεται. Παραπλεύρως στέκουν και οι πολλές διαρροές από την πλευρά της ΕΚΤ κατά τους τελευταίους μήνες.
3η εκδοχή: Τα πάντα ήταν αποτέλεσμα κακής επικοινωνίας και παρανόησης. Πιθανώς κάποιοι υπέθεσαν πως έφτασαν σε συμφωνία, ενώ κάποιοι άλλοι παρέμειναν με την ιδέα πως δεν κατέληξαν σε καμία συμφωνία. Πάνω στη σύγχυση η μία πλευρά συνέταξε το κείμενο και στη συνέχεια εκνευρίστηκε από τις πολιτικές σκοπιμότητες και έδωσε το κείμενο στους FT για να ησυχάσουν οι αγορές. Από την άλλη, όμως, η ελληνική πλευρά δικαιολογημένα δεν υπέγραψε το κείμενο συμφωνίας και εν συνεχεία αρνήθηκε ότι υπήρξε ποτέ τέτοιο κείμενο συμφωνίας.