«Η σημασία αυτής της διαπραγμάτευσης είναι τεράστια, καθώς το διακύβευμα είναι το μέλλον του ευρωσυστήματος» τονίζεται σε κύριο άρθρο του αμερικανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.Μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα».
Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι «ωστόσο, ο Γιάνης Βαρουφάκης κατά την περιοδεία του στις πρωτεύουσες της ΕΕ, υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση (για το χρέος). Σήμερα, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους».
Για δε τη θέση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών κ. Σόιμπλε πως οι πιστωτές της Ελλάδας «δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κάτι νέο», στο άρθρο υπογραμμίζεται ότι «πρόκειται για μια διαστροφή που αγγίζει τα όρια της ψυχοπάθειας να προσπαθήσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που η ξαφνική ακλόνητη σκληρότητα απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος».
Σύμφωνα με το κύριο άρθρο, «σήμερα, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, αναμένεται να παρουσιάσει πρόταση στους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
οπως επισημαίνεται, «οι λεπτομέρειες της νέας πρότασης της Ελλάδας για την δημοσιονομική πολιτική έχει την σημασία της, αλλά πολύ μεγαλύτερη σημασία θα έχει η βούληση των δύο μερών να επιτύχουν συμφωνία. Μέχρι σήμερα, δεν υπήρξαν πολλές ενδείξεις γι' αυτήν. Η Ελλάδα και η ΕΕ συνομιλούν λες και η έξοδος από το ευρωσύστημα αποτελεί επιλογή που επιθυμούν να εξετάσουν. Πρόκειται για ένα απερίσκεπτο μήνυμα που στέλνεται στους επενδυτές».
Στη συνέχεια, υπογραμμίζεται ότι «ο κ. Βαρουφάκης συνεχίζει να επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν θα εφαρμόσει τους όρους του σχεδίου διάσωσης που συμφωνήθηκαν με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση. Όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα, στα τέλη του μήνα, η Ελλάδα θα αρνηθεί την παράτασή του. Ο κ. Βαρουφάκης επιδιώκει ένα δάνειο -γέφυρα ταυτόχρονα με τη διενέργεια διαπραγματεύσεων για τη σταθεροποίηση του υπέρογκου εξωτερικού χρέους της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, η υπόλοιπη Ευρωζώνη δηλώνει "αποκλείεται". Η αρχική πρόταση της Ελλάδας άξιζε μιας σκληρής απάντησης, καθώς δεν άφηνε περιθώρια συμβιβασμού: Πρέπει να διαγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, είτε αυτό αρέσει στην Ευρώπη είτε όχι. Κατά την περιοδεία του, ωστόσο, στις πρωτεύουσες της ΕΕ ο κ. Βαρουφάκης υπαναχώρησε πολύ από αυτή τη θέση. Σήμερα, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί απευθείας διαγραφή, αλλά την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, όπου θα συμπεριλαμβάνεται και η ανταλλαγή χρέους, με την αποπληρωμή του να συνδέεται με τα ποσοστά ανάπτυξης. Αντί να αρνείται να συμπεριληφθούν προϋποθέσεις άσκησης πολιτικής στη νέα συμφωνία, αφήνει τώρα να εννοηθεί ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης θα παραμείνουν, ενώ θα προστεθούν κάποιες καινούργιες».
Η σύνταξη του Bloomberg τονίζει ότι «οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές, όσο θα περίμενε κανείς κατ' αρχήν. Στην πραγματικότητα, είναι κατά πολύ δικαιολογημένες. Το υπάρχον πρόγραμμα, όπως αναγνωρίζεται ευρέως, έχει αποτύχει, καθώς επέβαλε πάρα πολύ λιτότητα, ισοπέδωσε την οικονομία και, ως αποτέλεσμα, απέτυχε να κρατήσει υπό έλεγχο το ποσοστό του χρέους σε σχέση με το εθνικό εισόδημα. Σωστό ή λάθος, η μεταβληθείσα θέση της Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπισθεί τουλάχιστον ως η βάση της διαπραγμάτευσης».
Όπως αναφέρεται, «παρά ταύτα, οι κυβερνήσεις της ΕΕ και ιδιαιτέρως της Γερμανίας παραμένουν αμετακίνητες, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα συζήτησης. Την Τρίτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διακήρυξε με δυσοίωνο τρόπο ότι εάν η Ελλάδα δεν επιθυμεί την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, "τελείωσε", προσθέτοντας ότι οι πιστωτές της Ελλάδας "δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν κάτι νέο". Γιατί όμως όχι; Οι στόχοι που δεν επετεύχθησαν, τα αποτυχημένα προγράμματα και η επαναδιαπραγμάτευση συμφωνιών δεν είναι πρωτάκουστα πράγματα στην ΕΕ: Κάποιος κυνικός θα μπορούσε να πει μάλιστα ότι πρόκειται για συνήθη διαδικασία. Πρόκειται για μια διαστροφή που αγγίζει τα όρια της ψυχοπάθειας να προσπαθήσεις να διακόψεις αυτή τη συνήθεια, τη στιγμή που η ξαφνική ακλόνητη σκληρότητα απειλεί την επιβίωση του ευρωσυστήματος».
Σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, σημειώνεται στο άρθρο, «για την Ελλάδα δεν υπάρχει παρά η άνευ όρων παράδοση. Τι θα κάνουν σε αυτήν την περίπτωση οι Έλληνες που συστρατεύονται με τη νέα κυβέρνησή τους; Εάν η Ελλάδα απορρίψει την προσφορά εθνικής ταπείνωσης της Γερμανίας και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ ακολουθήσουν την απειλή του Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν θα έχει άλλη επιλογή από την χρεοκοπία και, το πιθανότερο, την επιβολή ελέγχου στη ροή των κεφαλαίων ως προοίμιο της εξόδου από το ευρωσύστημα. Οι πιστωτές της ΕΕ θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από την περίπτωση συμφωνίας και σε ακόμη χειρότερη θέση εάν δεν καταφέρουν να ελέγξουν τις παράπλευρες ζημιές».
Καταλήγοντας, στο κύριο άρθρο του πρακτορείου Bloomberg τονίζεται ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει περιθώρια στις διαπραγματεύσεις. Χρειάζεται ίσως να αφήσει ορισμένα ακόμη, αλλά έχει απομακρυνθεί από την αρχική απερίσκεπτη επιθετικότητα και αναζητά την επίτευξη συμφωνίας. Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει. Εάν αρνηθεί, οδηγώντας το ευρωσύστημα στην αποτυχία, θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις».