Για τη ζωή του ως υπουργός «λίγων ημερών», για τα ταξίδια του ανά την Ευρώπη και τις συναντήσεις του με κορυφαίους παράγοντες της Ευρώπης, αλλά και για τα δομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, αναφέρθηκε ο Γιάνης Βαρουφάκης στο γερμανικό περιοδικό Stern.
Σε μια μακροσκελή συνέντευξη ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ επέμεινε πως το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και όταν αυτό συμβαίνει τότε αναγκαστικά οδηγούμαστε σε κούρεμα. Και συμπληρώνει πως στο άμεσο μέλλον, το ελληνικό χρέος δεν θα μπορεί να αποπληρωθεί.
Ζητάμε χρόνο και βλέπουμε την κάννη ενός όπλου
Αυτό που ζήτησε εξαρχής ο κ. Βαρουφάκης ήταν χρόνος, διότι: «Είμαστε μια άπειρη κυβέρνηση και δεν πήραμε λίγο χρόνο για να συνηθίσουμε τη δουλειά των υπουργείων μας. Μιλώντας με αυστηρούς όρους, χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι η κάννη ενός όπλου. Πηγαίνοντας από συνάντηση σε συνάντηση και μετά από άγρυπνες νύχτες, αποδεικνύεται πως η κρίση έχει δοκιμάζει την ακεραιότητα και τη ψυχή της Ευρώπης».
Τα δανεικά πήγαν στις τράπεζες
Ο ίδιος αρνείται ότι έχει αλλάξει άποψη και ότι αναζητάει βοήθεια από τη Ρωσία απαντώντας πως πάντα είχε ξεκάθαρες απόψεις. Κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της διαγραφής χρέους. Λέει επ΄αυτού: «Για χρόνια λέω το ίδιο πράγμα. Ένα μη βιώσιμο χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί και άρα οδηγεί σε κούρεμα. Υπάρχουν όλοι οι τρόποι και οι όροι για να το περιγράψει κανείς αυτό και η ελληνική και η γερμανική γλώσσα είναι πλούσιες. Ωστόσο, το ζητούμενο είναι ότι το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί σύντομα. Το 2010 είχαμε έναν ακόμα όρο για την περικοπή του χρέους. Εκείνη την εποχή η Ελλάδα είχε πάει σε πτώχευση, αλλά η Ευρώπη υποκρίθηκε πως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Οι Έλληνες φορολογούμενοι επωμίστηκαν το βάρος των ζημιών των τραπεζών, ως αποτέλεσμα της περικοπής του χρέους. Αυτό ήταν κυνικό. Αυτά που μας δάνεισαν οι Ευρωπαίοι δεν πήγαν στην αλληλεγγύη, αλλά στις τράπεζες. Αυτό είναι που θέλουμε τώρα να αλλάξουμε. Θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους φορολογούμενους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη».
Μέρκελ, η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης, Σόιμπλε με πνευματική ουσία
Σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Μέρκελ και τον Σόιμπλε, ο κ. Βαρουφάκης έπλεξε το εγκώμιο και των δύο: «Η κ.Μέρκελ είναι η πιο έξυπνη πολιτικός της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σε αυτό. Ο κ. Σόιμπλε είναι ίσως ο μόνος Ευρωπαίος πολιτικός με πνευματική ουσία και ένας βαθιά ριζωμένος φεντεραλιστής. Είναι γνήσια δεσμευμένος στην Ευρώπη. Το βασικό ζήτημα είναι το πώς θέλουμε εμείς οι ίδιοι να βγούμε από την κρίση. Αντιμετωπίζουμε ένα πολιτικό πρόβλημα. Χρειαζόμαστε περισσότερη διαβούλευση και συντονισμό. Πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη είναι πολύ φοβισμένοι για να βγουν από το κοπάδι».
Κατά τον κ. Βαρουφάκη οι χώρες της Ευρωζώνης επιδιώκουν τα δικά τους συμφέροντα, αλλά τελικά πετυχαίνουν το αντίθεση. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μια ύφεση σαν των ΗΠΑ τη δεκαετία του '30 ή σε μια περίοδο αποπληθωρισμού όπως είναι η σημερινή. «Έχουμε ένα βαρύ φορτίο χρέους στην Ευρώπη, όμως υπάρχουν δισεκατομμύρια ευρώ που κάθονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στη Φρανκφούρτη. Ο καθένας σκέφτεται: αφήστε τους άλλους να επενδύσουν, και έτσι τελικά κανείς δεν επενδύει. Η κατάσταση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο αν εφαρμόσουμε μια νέα συμφωνία, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν στη δεκαετία του 1930». Όσο για τους Γερμανούς σημειώνει: «Νομίζω ότι οι Γερμανοί είναι πολύ καλοί Ευρωπαίοι, ακόμη περισσότερο από ότι οι Γάλλοι ή οι Έλληνες. Πολλοί Γερμανοί θεωρούν την Ευρώπη ως μέσο για την αποφυγή του έθνους-κράτους. Είναι μία από τις συνέπειες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Αλλά νομίζω ότι το να δείχνεις με το δάχτυλο είναι μια πολύ ηλίθια άσκηση. Θα πρέπει να σκεφτούμε ως Ευρωπαίοι και όχι με εθνικούς όρους».
Με έχουν απειλήσει τηλεφωνικά για το παιδί μου
Παράλληλα σημειώνει και ο ίδιος χτυπήθηκε από την κρίση με αποτέλεσμα να φύγει από την Ελλάδα και να διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, ενώ το 2011 δέχθηκε απειλές όταν βοηθούσε κάποιους δημοσιογράφους να αποκαλύψουν συγκεκριμένα τραπεζικά σκάνδαλα. «Με είχαν απειλήσει τηλεφωνικά με το παιδί μου και ότι θα έπρεπε να σταματήσω την έρευνα. Δεν φοβήθηκα ποτέ και δεν έμαθα ποιοι ήταν πίσω από αυτές τις απειλές».
Τους ολιγάρχες; Δεν ξέρω πώς, αλλά θα τους διαλύσουμε!
Ο δημοσιογράφος τον ρωτάει αν οι τράπεζες είναι μέρος αυτής της ελίτ των ολιγαρχών που ωφελήθηκαν από την κρίση και ο κ. Βαρουφάκης απαντάει: «Θα τους διαλύσουμε. Δεν ξέρω ακόμα πως, αλλά θα τους σταματήσουμε. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Γερμανών. Είμαστε η πρώτη ελληνική κυβέρνηση που θέλει πραγματικά να διαλύσει τα καρτέλ της χώρας. Η προηγούμενη κυβέρνηση υποκρινόταν πως ενδιαφέρεται για μεταρρυθμίσεις, αλλά δείτε τους φορολογικούς νόμους. Φορολογούνταν άνθρωποι που είχαν φορολογική ασυλία. Είναι σαν να ζητάμε από τις γαλοπούλες αν θέλουν να σφάζονται τα Χριστούγεννα».
Λίστες και φοροφυγάδες
Αυτό που επιθυμεί να πράξει η κυβέρνηση είναι τα εξής: «Έχουμε μια πολύ καλή βάση δεδομένων και ξέρουμε ακριβώς πόσα κεφάλαια έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα σε λογαριασμούς της Ευρώπης ή σε άλλα σημεία του κόσμου. Έχουμε περίπτωση ανθρώπου που μετέφερε 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό και τα τελευταία 20 χρόνια πλήρωσε 5000 ευρώ σε φόρους. Οι κατάλογοι αυτοί υπήρχαν αλλά δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Όσο για τη λίστα Λαγκάρντ σημειώνει: «Η συγκεκριμένη λίστα έχει να κάνει με μια τράπεζα. Έχουμε μια λίστα από όλες τις τράπεζες και τις μεταφορές χρημάτων. Οι υπάλληλοι του υπουργείου μου μού λένε πως μέχρι τώρα κάποιοι υψηλά ιστάμενοι τους απέτρεπαν να κυνηγήσουν τις υποθέσεις».
Σε περισσότερο ανάλαφρα θέματα ο κ. Βαρουφάκης επιμένει πως δεν πρόκειται να αλλάξει ενδυματολογικό κώδικα, πολλώ δε μάλλον να φορέσει γραβάτα ή να αλλάξει το δερμάτινο μπουφάν του και τη μηχανή με κάτι πιο συμβατικό, τώρα που έγινε υπουργός.