Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Businnes Insider, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι έντονα δυσαρεστημένοι με την στάση της Ελλάδας, πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων.
Στο άρθρο αναφέρεται ότι «Η είδηση ότι η νέα ριζοσπαστική ελληνική κυβέρνηση έχει τώρα μια διαπραγματευτική πλατφόρμα , που ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα αναλάβει να παρουσιάσει στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ενίσχυσε τις ελληνικές μετοχές την Τρίτη. Ωστόσο, κυριαρχεί άφθονος σκεπτικισμός στους ιθύνοντες της Ευρωζώνης, μετά την αποκάλυψη του συνόλου των λεπτομερειών.
Η κυβέρνηση θέλει να ανατρέψει το ισχύον πρόγραμμα , καταργώντας την πολιτική λιτότητας, που χρειαζόταν για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού. Ωστόσο, η συμφωνία λιτότητας απαιτείται για να διατηρηθούν τα δημόσια οικονομικά της χώρας, τα οποία παραμένουν σε ρευστή κατάσταση.
Η ένταση έχει φτάσει στα ύψη και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων MNI, ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, λέει ότι η κατάσταση είναι «έξω φρενών» και ότι «οι Έλληνες σκάβουν τον λάκκο τους». Η δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη, χθες στην Βουλή, ότι «εάν δεν είσαι διατεθειμένος να διανοηθείς καν τη ρήξη δεν μπορείς να πας σε διαπραγμάτευση» επιδεινώνει το κλίμα για την Ελλάδα απέναντι στους εταίρους της. Από τη άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνει με νόημα ««Εάν η Ελλάδα δεν θέλει νέο πρόγραμμα, τότε όλα τελειώνουν».
Η ΕΚΤ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα
Ο αρθρογράφος αναφέρεται και στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σταμάτησε, την περασμένη εβδομάδα, να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση εγκαταλείποντας έτσι την οικονομική βοήθεια για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της χώρας. Την Τρίτη, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ,Μποστιάν Γιάζμπετς, υπερασπίστηκε αυτή την κίνηση.
"Μερικές φορές στοχοποιούμε άδικα μια χώρα ως αποδιοπομπαίο τράγο», δήλωσε ο Γιάζμπετς, σε σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδας Handelsblatt, που θα δημοσιευθεί σήμερα . Προσθέτει επίσης ότι « η ΕΚΤ δεν μπορεί να λύσει όλα τα προβλήματα».
Τέλος, ο αρθρογράφος, αφού παρουσιάζει αναλυτικά τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζει ότι μένει να δούμε πόσο ανοιχτοί θα είναι οι Ευρωπαίοι σε αυτές τις αλλαγές. Χώρες, όπως η Γερμανία και η Φιλανδία, δείχνουν μια πολύ μικρή πρόθεση να αλλάξουν πορεία και η πρόταση για τα αέναα ομόλογα τους φαίνεται ανυπόφορη. Ούτως η άλλως , ο Γιάνης Βαρουφάκης θέλει το πρόγραμμά του να μοιάζει λογικό και μελετημένο, κάνοντας έτσι τους υπουργούς οικονομικών που διαφωνούν να μοιάζουν με άκαρδους Σκρουτζ.