Χαράτσι χωρίς έλεος στα ακίνητα - iefimerida.gr

Χαράτσι χωρίς έλεος στα ακίνητα

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

Όλο και χειρότερη γίνεται η ιστορία με το νέο Τέλος επί των ακινήτων, αφού παρά τις αντιδράσεις ακόμα και εντός της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των ευπαθών ομάδων- ειδικά των ανέργων- η διόρθωση που έγινε ήταν μάλλον περιορισμένης κλίμακας.

Ειδικότερα, ενώ η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι θα έχουν ειδική μεταχείριση (Τέλος 0,5 ευρώ/ τ.μ.) οι επιδοτούμενοι άνεργοι, η τελική διάταξη προβλέπει ότι της ειδικής μεταχείρισης θα τύχουν οι μακροχρόνια άνεργοι, που είναι εγγραμμένοι στον ΟΑΕΔ αλλά δεν επιδοτούνται. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με την αρχική διάταξη ωφελούνταν περίπου 200.000 άνεργοι (210.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ), ενώ με τη τελική διατύπωση ωφελούνται περίπου 290.000 (262.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ).

Το θέμα είναι, ωστόσο, ότι τέθηκαν και εισοδηματικά κριτήρια, αφού προβλέπεται ότι οι μακροχρόνια άνεργοι εκτός του ότι η Τιμή Ζώνης της περιοχής τους δεν πρέπει να ξεπερνά τις 3.000 ευρώ/ τ.μ., πέρσι δεν πρέπει να είχαν υψηλότερο εισόδημα των 8.000 ευρώ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΟΛΟΙ οι άνεργοι θα καταβάλουν το νέο Τέλος, απλώς κάποιοι θα επωμιστούν όλο το βάρος με τη κλιμάκωση από 3 έως 16 ευρώ και τους συντελεστές προσαύξησης αναλόγως της παλαιότητας του ακινήτου, ενώ κάποιοι άλλοι θα περιορίσουν τις απώλειες τους στο 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, είναι ηλίου φαεινότερο από τη τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ότι άνεργοι, ανάπηροι και πολύτεκνοι, δεν θα υπαχθούν αυτομάτως στο ειδικό χαμηλό Τέλος του 0,5 ευρώ ανά τ.μ. αλλά τουλάχιστον τη πρώτη δόση θα πρέπει να τη καταβάλουν με βάση τις γενικές διατάξεις και στη συνέχεια με διαδικασία που θα οριστεί με Υπουργική Απόφαση θα τους επιστραφεί η διαφορά!!! Όπως προβλέπεται σχετικά, οι εν λόγω ομάδες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση στο ΚΕΠΥΟ ή σε κάποιο ΚΕΠ για να τύχουν της ειδικής μεταχείρισης, αλλά με Υπουργική Απόφαση θα οριστεί το πώς και πότε θα υποβληθούν οι εν λόγω αιτήσεις, όπως επίσης οι διαδικασίες ελέγχου και έγκρισης, αλλά και το όργανο που θα αναλάβει την επιστροφή σε όσους καταβάλουν υψηλότερο Τέλος!

Αυτό που πρέπει να τονιστεί είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει όλες τις οδούς... διαφυγής, σε όσους θελήσουν να μη καταβάλουν το Τέλος. Η πρώτη ασφαλιστική δικλείδα είναι ότι θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση, με τη πρόβλεψη μάλιστα προστίμου για τη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς παρόχους, στη περίπτωση που θα προβούν σε αυτό το μέτρο. Η δεύτερη ασφαλιστική δικλείδα είναι ότι πέρα από τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, θα εφαρμόζονται στη συνέχεια οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν και κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ