Βενιζέλος: O κίνδυνος δεν είναι το Grexit αλλά οι εκβιαστικές καταστάσεις εντός Ευρώπης - iefimerida.gr

Βενιζέλος: O κίνδυνος δεν είναι το Grexit αλλά οι εκβιαστικές καταστάσεις εντός Ευρώπης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επικριτικός για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα του χρέους και εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη, εμφανίστηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής.

Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ ανέφερε στην ομιλία του «Κυβερνητικά στελέχη αναζητούν καταφύγιο σε οποιαδήποτε συμπαθητική αλλά αναρμόδια δήλωση. Με εντυπωσίασε το γεγονός ότι δημοφιλές καταφύγιο είναι οι δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ, εναντίον της δεξιάς Ευρώπης. Σε σχέση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις, υπάρχουν τρία επίπεδα. Οι επικοινωνιακές πιρουέτες του Υπουργού Οικονομικών, η εμμονή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ως θεματοφύλακες της προγραμματικής συνέπειας και ο κ. Τσίπρας που είναι συμβιβαστικός έξω και αμετακίνητος μέσα.

Έχουμε προγραμματικές δηλώσεις εδώ για αρνητική ή θετική ψήφο, αλλά αύριο έχουμε πρόταση συμφωνίας ή διαφωνίας με εταίρους και πιστωτές στο Eurogroup. Την καθαρή επίσημη θέση δεν τη γνωρίζει και δεν καλείται να την εγκρίνει η Bουλή των Ελλήνων. Αύριο θα ειπωθούν δεσμευτικά πράγματα, ερήμην της Βουλής. Να πούμε μεταξύ μας στη βουλή ποια είναι η στρατηγική στην οποία πάμε».

Αναφορικά με την εντολή του ελληνικού λαού και τους κινδύνους των διαπραγματεύσεων ο κ. Βενιζέλος είπε «Μεταξύ κομματικού κόστους και εθνικού κόστους είναι προτιμότερο το πρώτο. Θέλει προσοχή να μην έχουμε ατυχήματα. Λόγω άγνοιας για λόγους τεχνικούς. Υπάρχουν θεσμικές εγγυήσεις. Να βγούμε μεταξύ μας επισήμως αν έχουμε αλλαγή στρατηγικής, να δούμε ποια είναι. Ποια είναι η εντολή του λαού, που ενεργεί η κυβέρνηση. Αυτή είναι διαπραγμάτευση, αλλά όχι ρήξη. Σκληρή, αλλά οργανωμένη και ουσιαστική όχι επιπόλαιη. Βελτίωση του πλαισίου που κινείται η χώρα. Η εντολή του λαού ήταν παραμονή στο ευρώ, και όχι τα επικίνδυνα παιχνίδια.

Ο κίνδυνος δεν είναι το grexit η έξοδος από το ευρώ, αλλά οι εκβιαστικές καταστάσεις εντός Ευρώπης. Εχουμε την εμπειρία της Κύπρου. Δεν μιλάω για έλεγχο κεφαλαίων. Εχω την αίσθηση ότι αυτό εκφράζει τον ελληνικό λαό. Αυτούς που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και την αντιπολίτευση. Πρέπει να τους σεβαστεί όλους τους πολίτες η Κυβέρνηση. Οτι δεν θα κινδυνεύσει η χώρα, θα πάει μπροστά. Έχουμε έντονα βιώματα από το 2009. Έχω το deja vu όπως θα έλεγε ο Ζουράρις ότι τα έχω ξαναζήσει αυτά, μου θυμίζουν περίοδο 2009. Τα έχουμε ξαναδεί όλα αυτά, σαν το 2009 και το 2010. Γίνεται λόγος για περίστροφο πάνω στο τραπέζι. Τώρα είναι στο κρόταφο. Τότε το ΔΝΤ, το ήθελε η Γερμανία εις βάρος της Κομισιόν. Ηθελαν την Ρωσία, που μας έστειλε πίσω στο ΔΝΤ. Η Κίνα είπαν πάλι και τώρα ακούω μπορεί και οι ΗΠΑ. Πρόκειται για τεράστιο λάθος. Είναι σκηνές που έχουμε ζήσει. Σας στηρίζουμε στην διεθνή διαπραγμάτευση. Το λέμε καθαρά στις επαφές μας με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές. Δεν ενθουσιαζόμαστε, με την ευκολία που το κάνει η Κυβέρνηση. Ξέρουμε την ορολογία των διπλωματικών επαφών και η ουσία των ουσιαστικών».

Εν συνεχεία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για την στήριξη της αντιπολίτευσης αλλά και τις επαφές της προηγούμενης Κυβέρνησης σχολιάζοντας «Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή αριστερά για να βοηθήσει. Σας στηρίζουμε. Προτείναμε εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Με ελάχιστη προϋπόθεση την ενημέρωση, την συνεννόηση και τον σεβασμό. Δεν θέλουμε συμφωνία, αλλά μια στοιχειώδη συνεννόηση. Υπερβαίνει η κατάσταση τα όρια της εντολής σε μια Κυβέρνηση. Η δική μας πρόταση για παραμετρικές αλλαγές είναι πιο ολοκληρωμένη
Δεν μιλάω για το χρέος, υπάρχει ήδη η στροφή που έχει γίνει. Εγκαταλείφθηκαν οι μονομερείς ενέργειες. Εγινε αποδεκτό το πλαίσιο του 2012, για το οποίο μας έβριζαν. Διεκδικεί αλλαγές η Κυβέρνηση. Δεν έλαβα απάντηση στο ζήτημα στο τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ. Μάλλον το αποδέχεται η Κυβέρνηση. Με θλίψη είδα διαρροή ότι ζητάμε χρόνο μέχρι Ιούνιο, άλλοι λένε για Αύγουστο - Σεπτέμβρη. Οι έξω το λένε παράταση, εμείς πρόγραμμα γέφυρα.

Η προηγούμενη Κυβέρνηση λένε ότι ζήτησε μόνο για 2 μήνες παράταση, όχι για έξι 6 μήνες ή ένα χρόνο. Για να μην εμποδίζεται η νέα Κυβέρνηση έγινε αυτό. Η Γερμανία ήθελε παραμονή στο μνημόνιο, μετά ήθελε 6 μήνες μνημόνιο, δηλαδή μια χώρα εξαρτημένη. Εμείς ζητήσαμε τεχνική παράταση 2 μηνών, το μικρότερο διάστημα. Δεν υπάρχει νέο δάνειο αλλά καθυστερημένες δόσεις».

Τέλος, ο κ.Βενιζέλος μίλησε για το τρενάκι του κ. Καμμένου από το προεκλογικό σπότ και αναφέρθηκε στις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Πρωθυπουργός «Η χώρα δεν χρειάζεται δεν θέλει παραπάνω παραμονή εδώ. Είναι επικίνδυνο για το Δημόσιο. Στόχος ήταν και είναι η ολοκλήρωση προγράμματος και η ταχύτερη έξοδος. Η κατάργηση τρόικας γίνεται αυτόματα σε προληπτική πιστωτική γραμμή. Η Γέφυρα είναι των στεναγμών. Μινιατούρα και στενή, σαν το τρενάκι του κύριου Καμμένου.

Είπαν αποδεχόμαστε το 70% του μνημονίου. Ποιανού; Αυτού που έγινε ή που έχει μείνει. Φέρτε κάτι περισσότερο και όχι κάτι λιγότερο. Ο Τσίπρας είναι νέος σε ηλικία και ανέλαβε το πηδάλιο της χώρας. Τώρα δεν υπάρχουν υπεκφυγές, αλλά δύσκολες αποφάσεις. Όχι μοιραίες, δύσκολες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ