Πυρετός Τσίπρα-Γιούνκερ για συμφωνία -Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ - iefimerida.gr

Πυρετός Τσίπρα-Γιούνκερ για συμφωνία -Διαφωνίες στον ΣΥΡΙΖΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Επί 10 λεπτά συνομίλησαν στο τηλέφωνο ο Αλεξης Τσίπρας και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και το κλίμα ήταν «φιλικό και εποικοδομητικό», σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου.

Τι είπε με τον Γιούνκερ

Η συζήτηση εστίασε στη διαπραγμάτευση και την πορεία της. Ο κ. Τσίπρας μετέφερε στον πρόεδρο της Κομισιόν την θέση της κυβερνησης ενώ κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν:

«Είμαστε σε ανοιχτή γραμμή και συνεχή επικοινωνία για να υπάρξει συμφωνία. Για να εγκριθεί η συμφωνία από τα κοινοβούλια της ευρωζώνης δεν πειράζει να ονομαστεί η συμφωνία-γέφυρα με άλλη ονομασία, αυτό που προέχει είναι η ουσία».

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν διευκρίνισε, ωστόσο, αν ο κ. Γιούνκερ μετέφερε κλίμα από τα ξένα κοινοβούλια και απαίτησε να ονομαστεί η συμφωνία «Παράταση του Μνημονίου». Ενδεχομένως η ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί διπλή ονομασία: στο εσωτερικό να ονομάζεται «συμφωνία-γέφυρα» και οι εταίροι να κάνουν λόγο για «παράταση Μνημονίου».

Βαρουφάκης: «Αυτό που θα προτείνουμε θα είναι ένα πολύ καλό πλάνο»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης λίγες ώρες πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για το πρώτο κρίσιμο τετ α τετ του Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του, αποκαλύπτει στον Guardian τις προθέσεις και το πνεύμα με το οποίο θα προσέλθει στο Eurogroup. Συγκεκριμένα μιλώντας στη δημοσιογράφο της βρετανικής εφημερίδας Έλενα Σμιθ δήλωσε:

«Δουλεύουμε νυχθημερόν για να φτιάξουμε μια αξιοπρεπή πρόταση και να την παρουσιάσουμε στους εταίρους μας. Αυτό που θα προτείνουμε θα είναι ένα πολύ καλό πλάνο».

Υπενθυμίζεται πως στην ελληνική πρόταση για συμβιβαστική λύση που θα παρουσιάσει ο κ. Βαρουφάκης στους Ευρωπαίους εταίρους θα περιλαμβάνει 70% από το προηγούμενο Μνημόνιο και θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  •         Κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με καταβολή μέρους τουλάχιστον των υπολοίπων δόσεων και των επιστροφών του προηγούμενου προγράμματος, ύψους περίπου 7,2 δισ. ευρώ -συμπεριλαμβανομένων των 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα- με στόχο να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της και κυρίως τα περίπου 7 δισ. ευρώ των ομολόγων της ΕΚΤ που λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
  •         Μείωση του χρέους με ένα τεχνικό σύστημα ανταλλαγών (swaps) το οποίο θα ισχύσει από την 1η Σεπτεμβρίου 2015.
  •         Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ στελέχη του ΥΠΟΙΚ εκφράζουν ρητή θέση υπέρ της ολοκλήρωσης της αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Ναυτιλίας Θανάση Δρίτσα για το αντίθετο.
  •         Δραστική μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα, στο 1,5% του ΑΕΠ αντί 3% που ίσχυε ως σήμερα. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι το 2014 θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,49% του ΑΕΠ.

Reuters: Στόχος η συμφωνία για πρόγραμμα- γέφυρα ως τη Δευτέρα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση στοχεύει να κλείσει συμφωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα με την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας, έχοντας «χαμηλές προσδοκίες» για μία συμφωνία στις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και των ηγετών της ΕΕ αύριο και την Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτά είναι τα επόμενα βήματα, αλλά προς το παρόν έχουμε χαμηλές προσδοκίες για το ότι θα επιτευχθεί κάποια τελική συμφωνία», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για τις συναντήσεις των δύο επόμενων ημερών.

Αργότερα, αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε στο Reuters ότι στόχος είναι τώρα να επιτευχθεί μία μεταβατική συμφωνία στο προγραμματισμένο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας. «Αυτό θα δώσει το χρόνο για όποια επικύρωση απαιτείται από τα κοινοβούλια πριν εκπνεύσει το ισχύον πρόγραμμα στις 28 Φεβρουαρίου», είπε ο αξιωματούχος, που προειδοποίησε όμως ενάντια στον ορισμό «οποιονδήποτε ψευδών προθεσμιών».

«Εννοείται ότι συνεχίζονται πολύ εντατικές επαφές ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ελληνα πρωθυπουργό και όλους τους άλλους που εμπλέκονται στην ευρωζώνη. Αλλά μέχρι τώρα αυτές οι επαφές δεν ήταν ιδιαίτερα καρποφόρες», πρόσθεσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Τρίζει τα δόντια ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό

Ο σχεδιασμός του υπουργείο Οικονομικών για την εξεύρεση λύσης με τους Ευρωπαίους προκαλεί κλίμα ανησυχίας, το οποίο ενδεχομένως να οδηγήσει και σε εντάσεις, στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ έτριξε τα δόντια στη διαφαινόμενη υποχώρηση της κυβέρνησης στην προοπτική καθυστέρησης στην υλοποίηση ή και εγκατάλειψης των προεκλογικών δεσμεύσεων της.

Ηδη ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων πήρε αποστάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη και ξεκαθάρισε πως θα σταματήσουν οι διαδικασίες για προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Λίγη ώρα αργότερα και ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων τόνισε η κυβέρνηση δεν δέχεται τις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. «Ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις».

Λαφαζάνης: Δεν θα εφαρμόσουμε το Μνημόνιο -Ουτε σε ποσοστό 50-60% ή 70%

Αποστάσεις από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη πήρε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα της Βουλής, κατά την ομιλία του επί των προγραμματικών δηλώσεων, αφού έβαλε «φρένο» στις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις, κυρίως στο πεδίο της ενέργειας. Παράλληλα, άνοιξε τον φάκελο του Ελληνικού, αλλά και των μεταβιβάσεων της ΑΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στην Τράπεζα Πειραιώς και στη Eurobank αντιστοίχως.
«Αν υπάρχουν ακόμα δύσπιστοι μήπως εφαρμόσουμε μέρους του Μνημονίου σε ποσοστό 50-60% ή 70%, τους διαβεβαιώνουμε ότι: Κύριοι, μην ανησυχείτε. Τα Μνημόνια και η Τρόικα τέλος! Το πρόγραμμά μας θα το εφαρμόσουμε πλήρως, απολύτως και κατά γράμμα. Το πρόγραμμά μας δεν είναι σημαία ευκαιρίας ώστε να το περιφέρουμε στα ευρωπαϊκά όργανα και να το αλλάζουμε όπως τα πουκάμισα. Το πρόγραμμά μας δεν τεμαχίζεται, δεν διαιρείται, δεν χωρίζεται», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης

Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι οι αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει θα εξεταστούν μία προς μία και θα ληφθούν αποφάσεις κατά περίπτωση, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης έσπευσε να βγάλει από το κάδρο όλες τις εταιρείες που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιό του, όπως σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ

Στρατούλης: Παρελθόν η Τρόικα και τα καταστροφικά Μνημόνια

Διαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί κανένα από τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Δημήτρης Στρατούλης, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων. Ο κ. Στρατούλης παρουσίασε όλα τα άμεσα μέτρα στα οποία προχωρά η κυβέρνηση η οποία, όπως τόνισε, εγγυάται τις συντάξεις έως το τελευταίο ευρώ.

«Είδα πολλούς ανησυχούντες βουλευτές από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί ακόμη δεν αποδεχθήκαμε τις θρασύτατες απαιτήσεις των δανειστών της χώρας. Για μια ακόμη φορά τους διαβεβαιώνουμε ότι ούτε εκβιαζόμαστε, ούτε φοβόμαστε, ούτε θα υπαναχωρήσουμε από τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και θα τηρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα την πρόσφατη λαϊκή εντολή. Θα καταφέρουμε να κάνουμε παρελθόν την τρόικα και τα καταστροφικά Μνημόνια. Αυτή η κυβέρνηση εγγυάται τις συντάξεις των συνταξιούχων ως το τελευταίο ευρώ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

«Η κυβέρνηση μας δεν συζητά και δεν αποδέχεται τα προαπαιτούμενα της τρόικας για το ασφαλιστικό σύστημα και τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση μας θα σταματήσει, έχει ήδη σταματήσει, το νέο αντικοινωνικό έγκλημα το οποίο ετοιμαζόταν σε βάρος των συνταξιούχων, και δεν θα εφαρμόσει και ήδη δεν εφαρμόζει αυτά που η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει με την τρόικα, μέσω του γνωστού mail Χαρδούβελη» ανέφερε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ