«Είμαστε φτωχοί, αλλά ίσοι», δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στον Alexander Smoltczyk και την ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Spiegel.
Ο Γερμανός δημοσιογράφος ο οποίος αναρωτιέται αν η Ελλάδα επιδιώκει να έρθει κοντά στη Ρωσία, την ώρα που υπενθυμίζει στο γερμανικό κοινό το κομμουνιστικό παρελθόν του Ελληνα υπουργού.
Στην εκτενή συνέντευξη που έδωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξηγεί για την απόφαση που έλαβε η χώρα μας για την Ουκρανία, για τις σχέσεις του με το Ρώσο ακροδεξιό Alexander Dugin, την αθεΐα του, τον ελληνικό πολιτισμό, την τρόικα και τις διατριβές του για τη γερμανική ηγεμονία, υπογραμμίζοντας ότι στην Ευρώπη οι Έλληνες είναι φτωχοί, αλλά ίσοι.
Σε ερώτηση γιατί κάλεσε τον Απρίλιο του 2013, τον Αλεξάντρ Ντούγκιν στον Πειραιά, ο κ. Κοτζιάς απάντησε ότι ήταν ένας από τους συμβούλους του Πούτιν και κατείχε μία από τις σπουδαίες έδρες στο Πανεπιστήμιο Λομονόσοφ της Μόσχας.
«Διδάσκω διεθνείς σχέσεις και προσκαλώ τακτικά διπλωμάτες και καθηγητές. Ο Ντούγκιν, μού επισημάνθηκε από διπλωμάτες και εκτός από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα πραγματοποιούσε ομιλίες και σε άλλα πανεπιστήμια. Ο Ντούγκιν ήταν πολύ αντιαμερικανός, πολύ φιλογερμανός, με ανάμιξη από Χάντινγκτον και Φουκουγιάμα. Δεν μου άρεσε, διαπληκτισθήκαμε και δεν τον συνόδεψα μετά καν στην έξοδο» πρόσθεσε.
Ο κ. Κοτζιάς τονίζει ότι στην Ελλάδα υπήρχε η αίσθηση ότι ο λαός έχει χάσει τον αυτοσεβασμό του και ήδη αυτό το συναίσθημα έχει αλλάξει με μόλις μία εβδομάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση ενός τριγώνου: Πάνω η Ουκρανία, κάτω αριστερά η Λιβύη και κάτω δεξιά η Μέση Ανατολή, μόλις 300 χλμ. από εμάς». Ο κ. Κοτζιάς αναρωτήθηκε για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν η Ελλάδα δεχθεί περαιτέρω πίεση οικονομική και αν αυτό θα αποσταθεροποιούσε κι άλλο την περιοχή, τη χώρα, και κατά συνέπεια την Ευρώπη. Για αυτό, «η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην Ουκρανία είναι τόσο σημαντική όσο και η σταθερότητα της Ευρώπης».
Οσο για το κομμουνιστικό του παρελθόν, ο κ. Κοτζιάς υπενθύμισε τους αγώνες του ενάντια στον φασισμό.
Για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι ο κυβερνητικός εταίρος «ανήκει στη λαϊκή δεξιά» και πως συμπίπτει με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του Μνημονίου και των συνεπειών της λιτότητας που επέβαλε η Τρόικα. Χαρακτηρίζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες «δημοκρατική δύναμη» και υπενθύμισε ότι και η κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου συνεργάστηκε με το ΛΑΟΣ (εκτός από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ), στους κόλπους του οποίου ανήκουν αντισημίτες και υπερεθνικιστές. Υπενθυμίζει το παρελθόν του Μάκη Βορίδη κι ενημερώνει το γερμανικό κοινό πως ήταν «ηγέτης μιας φασιστικής οργάνωσης νεολαίας και έγινε ακόμη και υπουργός Υγείας», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και κείμενά του με αντισημιτικό περιεχόμενο. Οσο γιατί οι Ευρωπαίοι δεν είχαν αναφέρει τίποτα για αυτόν, ο κ. Κοτζιάς το αποδίδει στο γεγονός πως ο κ. Βορίδης ήταν «πιστός στο μνημόνιο».