Guardian: Η Γερμανία και η Ελλάδα θα παλέψουν μέχρι θανάτου - iefimerida.gr

Guardian: Η Γερμανία και η Ελλάδα θα παλέψουν μέχρι θανάτου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την περασμένη εβδομάδα, αφού η ΕΚΤ οργάνωσε πραξικόπημα εναντίον των ελληνικών τραπεζών με αποτέλεσμα να στηρίζονται στη βοήθεια έκτακτης ανάγκης, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον ρώτησε ένα φίλο του στην Αθήνα αν έχει αυξηθεί κι άλλο το αντι-γερμανικό συναίσθημα στον ελληνικό λαό.

Εκείνος του απάντησε: «Δύσκολο να το απαντήσω. Ήταν τόσο υψηλό αυτό το συναίσθημα όλο αυτό το διάστημα που είναι δύσκολο να πάει ψηλότερα». Κατά τον Πολ Μέισον η μάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία θα είναι «μέχρι θανάτου και πρόκειται για μια οικονομική και πολιτιστική σύγκρουση».

Όπως σημειώνει: «Η ελληνική κουλτούρα έχει μια μοναδική σχέση με τη Γερμανία. Ο ελληνοαμερικανός κωμικός Γιάννης Παππάς που παρωδεί συχνά πυκνά το στερεότυπο του ''τεμπέλη Έλληνα'', αμέσως μετά τις εξελίξεις με την ΕΚΤ έφτιαξε ένα βίντεο που έδειχνε τις απώλειες που είχαν οι ναζί αλεξιπτωτιστές όταν έπεσαν στην Κρήτη το 1941. Αυτό ήταν το πολιτιστικό υπόβαθρο της συνάντησης Σόιμπλε-Βαρουφάκη την προηγούμενη εβδομάδα. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε εγέρθηκε το θέμα των ναζί ξανά και αυτή τη φορά από τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ. Αυτό που έχει κατανοητό από τους Έλληνες ήταν πως κάποτε οι Γερμανοί ήταν ναζί, επομένως δεν μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα τους στο χάος. Θα πρέπει να ήταν δύσκολο για τους Γερμανούς να ακούσουν – αλλά σίγουρα θα ακούσουν ένα πιο σκληρό μήνυμα εάν οι πολιτικοί τους πετύχουν την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ».

Στη συνέχεια ο Μέισον αναφέρει πως το σημαντικό πρόβλημα των ημερών είναι ότι η Γερμανία έχει μια αποδεδειγμένη βούληση να διαλύσει την Ευρώπη. «Η Γερμανία τρώει την Ελλάδα. Εχει διαβρώσει το ηθικό κύρος της και είναι προετοιμασμένη να καταστρέψει την ακεραιότητα της Ευρωζώνης μόνο και μόνο για να κάνει μια παρατήρηση. Οσο οι Έλληνες υπάκουαν στην Τρόικα θα μπορούσαν να είναι κομμάτι του στερεότυπου που τους ακολουθεί. Ότι είναι δηλαδή τεμπέληδες, αθυρόστομοι, εθισμένοι σε ένα σύστημα κοινωνικής πρόνοιας που δεν μπορούν να αντέξουν. Αυτή είναι η εικόνα που δίνουν έντυπα όπως η Bild. Ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησαν αυτό το στερεότυπο. Ο Τσίπρας είναι ακριβώς το είδος του άνδρα που μπορεί να βρει κανείς σε γερμανικές επιχειρηματικές συναντήσεις: πολύγλωσσος, με ευγενικό χαμόγελο και χωρίς γραβάτα. Ο Βαρουφάκης, αν του πάρει κανείς το ελληνικό διαβατήριο και του δώσει ένα καλύτερο κοστούμι, θα μπορούσε να είναι ένας Γερμανός τεχνοκράτης της κεντρικής σκηνής.

Τη στιγμή που ο αγγλοσαξωνικός Τύπος στέκεται στις θετικές πτυχές της νέας κυβέρνησης, ο γερμανικός Τύπος προσπαθεί να την αποδομήσει, ενώ την κατηγόρησε ακόμα και για αντισημιτισμό. Αυτό που πρόκειται να συμβεί ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα είναι μια μάχη μέχρι το θάνατο. Είτε η Ελλάδα θα βγει εκτός ευρωζώνης, είτε ο Γερμανός φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει. Όπως αναφέρει ο Μέισον: «Η Γερμανία θα χρειαστεί να χειριστεί το θέμα με προσοχή, καθώς η υπόλοιπη Ευρώπη παρακολουθεί».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΥΡΙΖΑ grexit Ευρωζώνη
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ