Τη στιγμή που ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντάει «εντός έδρας» την Άνγκελα Μέρκελ και η συζήτηση θα κινηθεί την Ουκρανία έως την Ελλάδα, η συνάντηση των G-20 τη Δευέρα στην Κωνσταντινούπολη, θα έχει ακριβώς την ίδια ατζέντα: την κρίση χρέους στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις της με τους διεθνείς δανειστές και την αυξανόμενη ένταση στην Ουκρανία.
Κοινός τόπος και των δύο παράλληλων γεγονότων, αναφέρουν οι ξένοι αναλυτές, είναι ότι θέλουν να πιέσουν προς την κατεύθυνση της επίλυσης των διαφορών, έτσι ώστε να υπάρξει τελικά αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρει το CNBC οι παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες εξέφρασαν ήδη την ανησυχία τους ότι το παράθυρο της ευκαιρίας για μια λύση φαίνεται να κλείνει.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο, ο πρόεδρος του Institute of International Finance Τίμοθι Άνταμς, επισήμανε: «Εξακολουθώ να πιστεύω πως υπάρχει ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές να διαπραγματευτούν. Μόνο που πιστεύω πως αυτές οι ευκαιρίες στενεύουν αρκετά γρήγορα, επομένως ας ελπίσουμε πως θα βρεθεί ένας τρόπος μέσα από αυτές τις δυσκολίες. Χρειάζονται ''κρύα μυαλά'' για μια τέτοια διαπραγμάτευση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι, να σηκώσουν όλοι τα μανίκια και να βρουν μια λύση. Θέλω να πιστεύω πως υπάρχει λύση, αλλά η ρητορική των ημερών δεν βοηθάει».
Ο Γκουρία στην Αθήνα
Ο Άνχελ Γκουρία
Από την μεριά του ο Άνχελ Γκουρία του ΟΟΣΑ σημειώνει στο CNBC: «Όλοι θέλουμε την Ελλάδα να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλοι θέλουμε η Ελλάδα να ευημερεί και να βγει από το βραχυχρόνιο τέλμα της». Παρά ταύτα παραδέχθηκε πως υπάρχουν πολιτικοί, κανονιστικοί, δομικοί και νομικοί περιορισμοί για μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη. «Δεν πιστεύω πως θα έχουμε ένα Grexit, αλλά θα κάνω τα πάνω για να αποτρέψω κάτι τέτοιο. Δεν πιστεύω πως θα λύσδει τα δομικά προβλήματα και δεν είναι καλό ούτε για την Ευρώπη, ούτε για την Ελλάδα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα ο κ. Γκουρία έχει προγραμματίσει επίσκεψη στην Αθήνα την Τρίτη, αμέσως μετά τους G-20 για να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Η ατζέντα της συζήτησης θα είναι η οικονομική κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα και η εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους.
Κοινό άρθρο
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Jacob Lew και ο Βρετανός ομόλογός του George Osborne συνυπογράφουν άρθρο που δημοσιεύεται στην Wall Street Journal με το οποίο ζητούν – μεταξύ άλλων- από την Ελλάδα να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της G20 στην Κωνσταντινούπολη, οι δύο αξιωματούχοι καλούν τους εταίρους τους να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο σχέδιο ανάπτυξης που θα στηρίζεται σε μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και μεταρρυθμίσεις.
«Έχουμε κοινό συμφέρον με τους Ευρωπαίους εταίρους μας να δούμε την Ελλάδα να διατηρεί και να χτίζει πάνω σε αυτή τη δύσκολη πρόοδο που κατέγραψε στις μεταρρυθμίσεις. Σε στενές διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους μας, είναι σημαντικό να εφαρμόσει η Ελλάδα μία αξιόπιστη και εκτενή προσέγγιση στις μεταρρυθμίσεις, την ανάκαμψη και την οικονομική ανάπτυξη» αναφέρουν και συμπληρώνουν: «Σε ευρωπαϊκό επίπεδο χρειάζεται να υπάρξει νέα ορμή για να ολοκληρωθεί η ενιαία αγορά υπηρεσιών και κεφαλαίων. Η συνολική Ήπειρος πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, αναγνωρίζοντας ότι οι χώρες έχουν διαφορετικές βαθμίδες δημοσιονομικού περιθωρίου» αναφέρουν οι δύο άνδρες.