Deutsche Welle: Η Ευρώπη δεν θα πει όχι στον Τσίπρα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης - iefimerida.gr

Deutsche Welle: Η Ευρώπη δεν θα πει όχι στον Τσίπρα για τη λήψη μέτρων ανακούφισης

SOOC/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το περιεχόμενο των προγραμματικών δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα θα «δείξει» εν πολλοίς εάν η Αθήνα προσανατολίζεται σε μια συμφωνία με την Ευρώπη ή έχει επιλέξει την οριστική ρήξη, σημειώνει η Deutsche Welle σε σημερινό κείμενό της.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πως η «μπάλα» είναι τώρα στην πλευρά της Ελλάδας και η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα πρέπει να κάνει πρώτα τις απαραίτητες κινήσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα.

Η επίσημη θέση, όπως εκφράστηκε μέσω του EuroWorkinh Group, είναι πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει μια εξάμηνη παράταση προγράμματος κατά την οποία θα ολοκληρωθεί η τελική αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα.

Για να υπάρξει μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, σημειώνει η Deutsche Welle, θα πρέπει να υπάρξει μετατόπιση και των δύο πλευρών από τις θέσεις τους, με τα μηνύματα από τις Βρυξέλλες να είναι σαφή.

Εάν ο πρωθυπουργός, στις προγραμματικές δηλώσεις, επιμείνει στην υλοποίηση εξαγγελιών που έκαναν τις τελευταίες ημέρες υπουργοί και οι οποίες έχουν μεγάλο κόστος, τότε δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.

Αλλωστε, ο δημοσιονομικό εκτροχιασμός είναι «κόκκινη γραμμή» για τους δανειστές.

Ωστόσο, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες δεν θα αντιδράσουν αρνητικά στη λήψη λελογισμένων μέτρων στήριξης των πλέον ευπαθών ομάδων του πληθυσμού.

Ο επίσημος «λογαριασμός» των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος την επόμενη, δηλαδή την Πέμπτη θα ενημερώσει τους ευρωπαίους ηγέτες.

Το ελληνικό ζήτημα είναι στην ατζέντα και της Συνόδου Κορυφής, ενώ στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία στην τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 16 Φεβρουαρίου. Στη βελγική πρωτεύουσα αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη, απλώς τονίζουν την ανάγκη να υπάρξει ένας συμβιβασμός για το καλό, πρωτίστως της Ελλάδας, αλλά και της Ευρωζώνης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ