Νέα υπόθεση με μίζες σε εξοπλιστικά προγράμματα, ύψους 62 εκατ. Ευρώ, με εμπλεκόμενους Γερμανούς και Ελληνες, απασχολεί το υπουργείο Αμυνας, όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Νίκος Τόσκας.
Σε συνέντευξή του (ρ/σ Στο Κόκκινο) ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει δικαστικό έγγραφο το οποίο ερευνά η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπ. Αμυνας που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορά μίζες 62 εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα γερμανικών εταιρειών, με άμεσα εμπλεκόμενους 12 Γερμανούς και αριθμό Ελλήνων.
«Εχουμε ένα σχετικό έγγραφο αυτές τις μέρες και ψάχνουμε να δούμε τί γίνεται με 62 εκατομμύρια που δόθηκαν από εδώ και από εκεί στο χώρο της Αμυνας» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφ. Αμυνας.
Οπως είπε το πρωί είχε σύσκεψη με τον υπουργό Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ησυχο και τη στρατιωτική ηγεσία όπου εξετάστηκαν θέματα διαφάνειας του ΥΕΘΑ «Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση των σκανδάλων» παραδέχθηκε ο κ. Τόσκας τονίζοντας ότι «πολλών σκανδάλων οι αιτίες είναι εισαγόμενες, με ένα μεγάλο μέρος προερχόμενο από τη Γερμανία. Οποιος λάδωνε έξω σε άλλα θέματα, από μετρό μέχρι οτιδήποτε, ο ίδιος λάδωνε και εντός των Ενόπλων Δυνάμεων». Προανήγγειλε δε, «ριζοσπαστικές τομές σε όλη τη διαδικασία προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Μάλιστα, ο υφυπουργός Αμυνας σχολίασε ότι η Γερμανία «προσπαθεί να εφαρμόσει πολιτική οικονομικών κανονιοφόρων και να μας υπαγορεύσει τις επιλογές της ελληνικής πολιτικής».
Αναφερόμενος στις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας ότι η Ελλάδα διακινδυνεύει τη θέσης της στο ΝΑΤΟ εάν προσεγγίσει περισσότερο τη Ρωσία, ο κ. Τόσκας σημείωσε ότι «αποτελούν ασυνήθιστα ωμή παρέμβαση επιδιώξεων άσκησης γερμανικής κυριαρχίας στην τρέχουσα συγκυρία των οικονομικών διαπραγματεύσεων». Προειδοποίησε ότι πρόκειται για «σχεδιασμένες κινήσεις» και πως πιθανόν «πρέπει να περιμένουμε και άλλες κινήσεις και σε άλλους τομείς».
Οπως σχολίασε μάλιστα, αυτές οι δηλώσεις δείχνουν και «το πόσο στριμωγμένη είναι αυτή τη στιγμή η γερμανική εξωτερική πολιτική που φαίνεται ότι, για πρώτη ίσως φορά, χάνει έδαφος και δεν την εμπιστεύονται πλέον ως ηγεμονική δύναμη οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ έχει αντιδράσεις και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού».