Ελλάδα – Ευρώπη: Δύο παράλληλοι μονόλογοι - iefimerida.gr

Ελλάδα – Ευρώπη: Δύο παράλληλοι μονόλογοι

SOOC/ΝΙΚΟΣ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την τελευταία εβδομάδα ακούστηκαν αρκετές φορές φράσεις όπως «καλό κλίμα», «μερική σύγκλιση» και «ευήκοα ώτα», ωστόσο, το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων της νέας κυβέρνησης με την Ευρώπη ανέδειξε μάλλον την εικόνα δύο παράλληλων μονολόγων.

Μετά τα συνεχόμενα τελεσίγραφα από Βερολίνο και Βρυξέλλες ήρθε η αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να επιβεβαιώσει ότι οι εταίροι είναι αποφασισμένοι να ασκήσουν αφόρητη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για να υποχωρήσει και να συμφωνήσει στην ένταξη σε νέο πρόγραμμα.

Σόιμπλε – Βαρουφάκης «επιβεβαίωσαν» το αδιέξοδο

Το επιστέγασμα του μέχρι στιγμής αδιεξόδου ήρθε στη σημερινή συνάντηση του Βολγκανγκ Σοίμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο Βερολίνο, όπου οι δύο υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν ότι... διαφωνούν.

Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τον πιο δύσκολο δρόμο, αντιμετωπίζει προβλήματα και πρέπει να συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Επανέλαβε ότι η Ευρώπη πρέπει να σεβαστεί τους ψηφοφόρους στην Ελλάδα, αλλά και όλους τους ψηφοφόρους της ηπείρου.

Δεν παρέλειψε, πάντως, να ξεκαθαρίσει για ακόμη μια φορά ότι θέμα κουρέματος δεν τίθεται.

Στον αντίποδα ο Γιάνης Βαρουφάκης, ανέφερε ότι η Ελλάδα ζητάει χρόνο για να καταθέσει το σχέδιο και τις προτάσεις της, ενώ, επισήμανε ότι οι ψηφοφόροι έδιωξαν την προηγούμενη κυβέρνηση γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών έκανε ένα... άνοιγμα προς τον γερμανικό λαό κάνοντας αναφορές στους ναζί που προκάλεσαν αίσθηση.

Τσίπρας: Σεβόμαστε τους κανόνες, αλλά δεν είμαστε πια ο μίζερος εταίρος

Το απόγευμα της Πέμπτης, ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός θέλησε να στείλει μήνυμα προς τους εταίρους αναφέροντας ότι η χώρα θα σεβαστεί τους κανόνες, αλλά δεν θα δεχθεί εντολές.

Σημείωσε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επαναφέρει προγράμματα λιτότητας, ενώ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει μια συμφωνία, έχει κάνει προτάσεις και περιμένει προτάσεις και από τους εταίρους της.

Μαξίμου: Αισιοδοξία για λύση

Από την ελληνική κυβέρνηση, πάντως, εμφανίζονται αισιόδοξοι πως θα βρεθεί η χρυσή τομή και επισημαίνουν ότι η Ελλάδα συνεχίζει στο πλαίσιο της διαβούλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του κυβερνητικού συμβουλίου διαρρέεται ότι οι επαφές από τα ταξίδια στην Ευρώπη έχουν θετικό πρόσημο, ενώ μεγάλη σημασία θα έχουν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς, Ευρώπη και ΔΝΤ θα περιμένουν να ακούσουν τις δεσμεύσεις και εξαγγελίες των υπουργών του Αλέξη Τσίπρα.

Δύο τελεσίγραφα και μια βόμβα

Ωστόσο, το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι απαραίτητα το ίδιο θετικό, καθώς, μετά το προχθεσινό τελεσίγραφο του Βερολίνου ήρθε ακόμη ένα σήμερα, αυτή τη φορά από τις Βρυξέλλες.

Δια στόματος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Πιερ Μοσκοβισί, η Ελλάδα καλείται να συμφωνήσει άμεσα με τους εταίρους της, καθώς, από την επόμενη εβδομάδα θα αντιμετωπίσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Είχε προηγηθεί η απόφαση-βόμβα της ΕΚΤ να αποφασίσει να μην δέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο κλίμα... ασφυξίας στο ελληνικό δημόσιο.

Αναλυτές, αλλά και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδας, δείχνουν να μην ανησυχούν ιδιαίτερα για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, καθώς, αυτή η κίνηση του Μάριο Ντράγκι ήταν αναμενόμενη, ωστόσο, το γεγονός πως έγινε αρκετές ημέρες προτού ολοκληρωθεί το πρόγραμμα έφερε καταιγίδα.

Στην παρούσα φάση εκφράζονται φόβοι για το πως θα αντιδράσουν καταθέτες και επενδυτές τις επόμενες ημέρες με το σαββατοκύριακο να θεωρείται ως «σωτήριο, καθώς τα χρηματιστήρια θα είναι κλειστά.

Στάση αναμονής από το ΔΝΤ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κρατάει στάση αναμονής, ωστόσο, διαβεβαιώνει πως όσο δεν φθάνει τηλεγράφημα από την Αθήνα για διακοπή του προγράμματος, αυτό ισχύει κανονικά και υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Ολα δείχνουν τελική μάχη σε Σύνοδο Κορυφής και Eurogroup

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρώτος γύρος των διαπραγματεύσεων κλείνει χωρίς να διαφαίνεται κάποια σημαντική σύγκλιση απόψεων, με την ελληνική κυβέρνηση να βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση και ανάμεσα σε... συμπληγάδες.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στην Σύνοδο Κορυφής όπου θα ξεκινήσει ο... δεύτερος γύρος (ίσως έχει και τετ α τετ με την Ανγκελα Μέρκελ), ωστόσο, το κλίμα που αναμένεται να συναντήσει θα είναι αρκετά βαρύ.

Μια ημέρα πριν από τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα και το κρισιμότατο Eurogroup στο οποίο η Αθήνα θα κληθεί να συμφωνήσει με τους εταίρους της ή να έλθει σε οριστική ρήξη

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ