O Ολάντ αδειάζει τον Τσίπρα μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι: Η απόφαση της ΕΚΤ είναι νόμιμη - iefimerida.gr

O Ολάντ αδειάζει τον Τσίπρα μία ημέρα μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι: Η απόφαση της ΕΚΤ είναι νόμιμη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να συμβάλει στο να επιτευχθεί μια ευρωπαϊκή συμφωνία με την Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού των δεσμεύσεων που έχει κάνει στο παρελθόν η Ελλάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Πέμπτης.

«Η Ελλάδα είναι μια πρόκληση, μια πρόκληση που δεν είναι καινούργια, η κατάσταση είναι γνώριμη εδώ και τέσσερα χρόνια. Η λιτότητα που της επιβλήθηκε προκάλεσε την απόρριψη (του προγράμματος), την απόρριψή του από τον ελληνικό λαό, αλλά όχι την απόρριψη του ευρώ, όχι την απόρριψη της Ευρώπης» είπε ο Φρανσουά Ολάντ.

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι να βρει μια λύση, να συμβάλει (στην επίτευξη) μιας συμφωνίας, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού, του σεβασμού της ψήφου του ελληνικού λαού, αλλά και των ευρωπαϊκών κανόνων και των δεσμεύσεων. Πάνω σε αυτές τις βάσεις εργάζομαι με τους ευρωπαίους εταίρους μας» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Επίσης, ξεκαθάρισε πως η Γαλλία δεν μιλά επ'ουδενί για διαγραφή χρέους, αλλά για αναδιπραγμάτευση και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως, τόνισε ότι δεν μπορούμε να ταπεινώσουμε τους Έλληνες. «Δεν θα υπήρχε τίποτε χειρότερο από το να ταπεινώσουμε τους Έλληνες» είπε ο Φρανσουά Ολάντ και ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει Ευρώπη του νότου και Ευρώπη του βορρά, υπάρχει η Ευρώπη».

Επίσης, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε πως χθες του πρότεινε να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Οσο για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην αποδέχεται από τις 11 Φεβρουαρίου τα ελληνικά ομόλογα για ενέχυρο, ο πρόεδρος της Γαλλίας, δήλωσε πως η απόφαση αυτή είναι «νόμιμη» και «μέσα στο πλαίσιο δράσης της». Μέσω της απόφασης αυτής η ΕΚΤ «απαιτεί διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και των άλλων κρατών-μελών της ΕΕ για να βρουν μια κοινή λύση». Η απόφαση αυτή «σημαίνει επίσης για την ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για τις μεταρρυθμίσεις της».

Τέλος, σε ερώτηση δημοσιογράφου των Financial Times για το ποια θα είναι η στάση της Γαλλίας αν η μια ενδεχόμενη απόφαση της Ελλάδας να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης θα ήταν ρεαλιστική κι αν ο Ολάντ συμφωνεί στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μειωθούν οι περιορισμοί στον προϋπολογισμό, ο Γάλλος πρόεδρος απάντησε πως «εάν η νέα κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι δεν θέλει να παραμείνει στο ευρώ ή εάν είχε πάρει μέτρα αντίθετα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα ετίθετο θέμα της γαλλικής στήριξης. Από τη στιγμή όμως που η νέα κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αποδέχεται να κάνει μεταρρυθμίσεις, ότι θέλει μάλιστα να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που η προηγούμενη κυβέρνηση δεν είχε ολοκληρώσει, ιδιαίτερα στον φορολογικό τομέα, ότι θέλει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για το χρέος, χωρίς να λέει ότι θέλει τη διαγραφή αλλά μια διαπραγμάτευσή με άλλους όρους, και ότι θέλει ένα πλαίσιο για να επεξεργασθεί εκ νέου το πρόγραμμα που έχει διακοπεί, τότε λέω πολύ ωραία, ας συνεργασθούμε. Και αυτό θα κάνουν οι κυβερνήσεις». Πάντως, ξεκαθάρισε πως «ούτε ένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν έχει ζητήσει από την Ελλάδα να φύγει από το ευρώ από τότε που εξελέγη ο Τσίπρας» και τόνισε ότι «έχω όμως απόλυτη συνείδηση ότι η δια παντός λιτότητα σαν γραμμή στον ορίζοντα δεν μπορεί να είναι λύση ούτε για τους Έλληνες ούτε για τους Ευρωπαίους. Από αυτό το σημείο και στη σημερινή εποχή που είναι πιο θετική για την ανάπτυξη θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Φρανσουά Ολάντ ΕΕ Ελλάδα πρόγραμμα ΕΚΤ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ