Εγκρίθηκε από την ΕΚΤ - όπως αναμένονταν - η συνέχιση της γραμμής παροχής έκτακτης ρευστότητας προς τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.
Με βάση τους κανόνες της ΕΚΤ, το πρόγραμμα θα ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες.
Σημειώνεται ότι μέσω του μηχανισμού ELA, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δέχεται τίτλους ως εγγυήσεις από τις ελληνικές τράπεζες ώστε να παρέχει τη ρευστότητα που αιτείται με επιτόκιο 1,55%.
Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Ιανουαρίου είχε ανοίξει με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της EKΤ, η εναλλακτική του Emergency Liquidity Assistance (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες.
Ντράγκι σε Βαρουφάκη: Σας δίνουμε ρευστότητα υπό την προϋπόθεση ότι παραμένετε στο πρόγραμμα της Τρόικα
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Μάριο Ντράγκι, ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση και τον Γιάνη Βαρουφάκη, να «διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο» προκειμένου να διασφαλίσει «την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» της Ελλάδας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης «ο πρόεδρος διευκρίνισε την εντολή της ΕΚΤ και άσκησε πιέσεις στη νέα κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με ταχύτητα και με εποικοδομητικό τρόπο με το Eurogroup με στόχο να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή από την ΕΚΤ.
Μάλιστα, ο Μάριο Ντράγκι υπενθύμισε στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών τους αυστηρούς κανονισμούς που περιβάλουν την υποστήριξη που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες, μια στήριξη που συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας.
«Μία συνέχιση του προγράμματος, που ολοκληρώνεται στα τέλη Φεβρουαρίου, προϋποθέτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων και μία συμφωνία με τους εταίρους της Ευρωζώνης» ανέφερε σύμφωνα με πληροφορίες και πρόσθεσε:
«Εάν η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές αυτό συμβαίνει διότι οι ελληνικές τράπεζες αγοράζουν κρατικά ομόλογα. Η ΕΚΤ δέχεται να παράσχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά αυτή υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα ακολουθεί το διεθνές πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας υπό την τρόικα των πιστωτών- Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και Ευρωπαϊκής Επιτροπής».