Υπάρχει μια λέξη που μπορεί να εξηγεί την προφανή ευελιξία που δείχνει η ΕΕ και η Ευρωζώνη προς την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η εξής: ολιγάρχες!
Η συνώνυμη είναι «Diaploki» (έτσι τη σημειώνει το άρθρο) δηλαδή η σύνδεση των μέσων μαζικής ενημέρωσης με την πολιτική και την οικονομική εξουσία εδώ και αρκετές δεκαετίες. Μια σχέση που κατά πολλούς ήταν το κύριο εμπόδιο που δεν προχώρησαν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα και το βάρος της λιτότητας έπεσε στις πλάτες του πιο αδύναμου μέρους της κοινωνίας – τη μεσαία τάξη και τον ιδιωτικό τομέα.
Αυτό είναι και ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Γερμανίας για την αποτυχία του προγράμματος που επιβλήθηκε στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του 2014 ολοένα και περισσότερο χρησιμοποιήθηκε αυτός ο όρος «διαπλοκή» στις συζητήσεις με την Αθήνα. Και κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί να εξηγηθεί και η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει το New Europe: «Ο Σαμαράς ένιωσε έκπληξη και σοκ όταν η Τρόικα του αρνήθηκε ακόμα και την παραμικρή παραχώρηση που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό έτσι ώστε να παραμείνει στην εξουσία και να μην οδηγηθεί σε πρόωρη εκλογή Προέδρου και στη συνέχεια και πρόωρες εκλογές.
Και συνεχίζει το άρθρο: «Η καταστροφή δεν ήρθε για τη χώρα όπως περίμεναν πολλοί με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, με εξαίρεση τη Γερμανία, η νέα κυβέρνηση έχει βρει πολλούς συνομιλητές. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι μέρος και της τακτικής των Βρυξελλών που θα θέσει το πλαίσιο της αντιπαράθεσης όταν θα έρθει ο καιρός. Δηλαδή όταν η Αθήνα θα απλώσει όλα τα χαρτιά της και η πίεση θα είναι πιο ασφυκτική λόγω των οικονομικών δεδομένων που θα έχει μπροστά της. Από την άλλη αυτή η τακτική μπορεί να σημαίνει ότι οι δανειστές προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να διορθώσουν τα λάθη που έγιναν στο πρόγραμμα και να σπάσουν τα δεσμά με τους ολιγάρχες. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει με τον «παλιό φύλακα», δηλαδή τα κόμματα που κυβερνούσαν μέχρι τώρα. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ που μπορεί να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Όπως τόνισε ένας αξιωματούχος των Βρυξελλών στο New Europe: «Θα είμαστε μάρτυρες κάποιοι πολιτικοί να μπουν στην φυλακή!». Αυτό θα κάνει πολλούς ανθρώπους στην Ελλάδα χαρούμενους και επιπλέον θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να διαχειριστεί την οικονομική κατάσταση. Επιπλέον θα προσφέρει πολλά χαμόγελα στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της Ευρωζώνης, έστω και αν κάποιοι εξ αυτών ήταν μέρος (άμεσα ή έμμεσα) αυτής της σχέσης του ελληνικού κράτους με τους ολιγάρχες.