Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] - iefimerida.gr

Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες]

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συνθήματα γραμμένα στη βάση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παγκάκια και τοίχοι γεμάτοι γκράφιτι, καλαθάκια απορριμμάτων μουτζουρωμένα με σπρέι, αλλά και βανδαλισμοί σε γλυπτά -μεταξύ των οποίων και το γνωστό έργο «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου- αμαυρώνουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Με μια πρώτη ματιά, στη διάρκεια ενός περιπάτου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θαυμάζουν τη Νέα Παραλία και τα ξεχωριστά πάρκα της, σε μήκος 5,5 χιλιομέτρων. Το έργο έχει δώσει άλλον «αέρα» στην πόλη και έχει καταφέρει να αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Ωστόσο, κοιτώντας πιο προσεκτικά θα αρχίσουν να παρατηρούν και τα «στραβά». Τα σπρέι στα αγάλματα, τα γραμμένα παγκάκια, τον μουτζουρωμένο περιβάλλοντα χώρο στο Βασιλικό Θέατρο, τα σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, τα σπασμένα ξύλα και τα κλεμμένα φωτιστικά. Φθορές που προκαλούν, όχι μόνο άγνωστοι δράστες, αλλά και ο χρόνος, ο οποίος αφήνει το δικό του «χνάρι».

Οι άγνωστοι δρουν κυρίως βραδινές ώρες, με «συνεργό» το σκοτάδι. Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας», εδώ και καιρό ζητούν τη φύλαξη και εποπτεία του χώρου, ενώ η διοίκηση του κεντρικού Δήμου αναφέρει πως -μετά τις καταστροφές στο γλυπτό Ζογγολόπουλου- δόθηκε εντολή σε υπαλλήλους του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης να κάνουν νυχτερινές περιπολίες.

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» συνέταξαν το υπόμνημα και το παρέδωσαν στη δημοτική αρχή. Μέσα από φωτογραφίες επιχείρησαν να δώσουν την ακριβή εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο, με τα σκουπίδια, τα μπάζα, τις ξεραμένες στέπες στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, με τα κλεμμένα φωτιστικά στον Κήπο του Ήχου, με τα σκουριασμένα μέταλλα γύρω από το Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.

Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 0
Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 1

Η απάντηση της διοίκησης του Δήμου

Για προκήρυξη εργολαβιών, που θα αφορούν την επισκευή και συντήρηση της νέας παραλίας καθώς και την αγορά αντι-γκράφιτι προϊόντων μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Πρασίνου, Θανάσης Παππάς.

Πρόσθεσε δε, πως δόθηκε εντολή (από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο βανδαλισμός του έργου Ζογγολόπουλου) να πραγματοποιούνται περιπολίες στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.

Πρόκειται για υπαλλήλους της Υπηρεσίας Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, τους λεγόμενους τρικυκλάδες, οι οποίοι με τα τρίκυκλα οχήματα περιπολούν τη Νέα Παραλία. Μάλιστα, έχουν αναμμένο το φάρο και επιτηρούν σημεία, στα οποία άγνωστοι μπορεί να προκαλέσουν φθορές.

Σε όλα όσα καταλογίζουν στον Δήμο οι "Φίλοι της Νέας Παραλίας", ο αρμόδιος αντιδήμαρχος απάντησε πως "έχουμε λάβει τις παρατηρήσεις τους, όμως δυστυχώς δεν μπορούμε να γυρίσουμε το διακόπτη και σε έναν μήνα να αλλάξουμε τα πάντα" και κάλεσε όλους τους πολίτες, μόλις αντιληφθούν αγνώστους να καταστρέφουν ή να βανδαλίζουν σημεία των πάρκων να καλούν τηλεφωνικά τις αρμόδιες αρχές.

Τελευταίο «θύμα» βανδάλων το γλυπτό «Τρεις Κύκλοι»

Οι «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου είχαν βρει «καταφύγιο» στον Κήπο των Γλυπτών. Αυτή τη στιγμή, στον χώρο βρίσκονται μόνο οι δύο κύκλοι, ο μικρός και ο μεσαίος σε μέγεθος, καθώς ο μεγαλύτερος έχει μεταφερθεί με σοβαρές φθορές σε αποθήκη του Δήμου.

Συνεργείο αναμένεται το προσεχές διάστημα να μεταβεί από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, ώστε να δει τις φθορές και εάν είναι εφικτό να γίνουν οι εργασίες επισκευής επί τόπου.

Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 2
Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 3

Και δεν είναι η πρώτη φορά...

Αναρίθμητοι βανδαλισμοί έχουν σημειωθεί στο πέρασμα των χρόνων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, καθώς έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Ο Λευκός Πύργος, σύμβολο της πόλης, έχει πέσει στο παρελθόν «θύμα» βανδαλισμού όχι μία, αλλά δύο φορές, από οπαδούς. Συνθήματα γραμμένα με σπρέι γράφηκαν στους τοίχους του μνημείου και «πονοκεφάλιασαν» τους αρχαιολόγους, οι οποίοι χρειάστηκε να κοπιάσουν πολύ ώστε να κατορθώσουν να καθαρίσουν το μνημείο.

Η ασπίδα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς από τον χώρο όπου ήταν τοποθετημένη. Η χάλκινη ασπίδα, διαμέτρου 1,16 μέτρου και περίπου 100 κιλών, βρέθηκε αρκετό καιρό αργότερα από βατραχανθρώπους στη θάλασσα, σε βάθος πέντε μέτρων. Μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης τοποθετήθηκε και πάλι δίπλα στο άγαλμα.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως την ημέρα των εγκαινίων του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας, τον Δεκέμβριο του 2013 , άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα στο άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου.

Στο έλεος των βανδάλων έργα και μνημεία στην παραλία της Θεσσαλονίκης [εικόνες] | iefimerida.gr 4

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Θεσσαλονίκη βανδαλισμοί έργα παραλία
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ