Οι ευρωπαίοι προσπαθούν να σώσουν πρώτα τις τράπεζες τους - iefimerida.gr

Οι ευρωπαίοι προσπαθούν να σώσουν πρώτα τις τράπεζες τους

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Στην σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, παρουσία, του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κλήθηκε να... πείσει τους ομολόγους του για την επάρκεια των νέων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Ενδεικτικές των όσων αναμένεται να διαμειφθούν πίσω από τις κλειστές πόρτες στο Βρότσλαβ της Πολωνίας είναι οι δηλώσεις που έγιναν από τους προσερχόμενους στη σύνοδο.

O Ελληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε πως πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.

Είπε επίσης ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου βρίσκεται σε καλό δρόμο. «Πρόθεση της Ελλάδας είναι να καλυφθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το τρέχον έτος και το επόμενο έτος, χωρίς καθυστέρηση, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλίσεις και να εφαρμοστεί το PSI», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν τόνισε πως στο Eurogroup θα εξετασθεί το θέμα των εγγυήσεων, ωστόσο εκτίμησε πως δύσκολα θα ληφθούν σήμερα οι τελικές αποφάσεις. «Συνεχίζουμε τη διαπραγμάτευση, είμαι αισιόδοξη ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση που ο καθένας μπορεί να δεχθεί», τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στο Συμβούλιο υπογράμμισε πως πρέπει να λύσουμε τα προβλήματα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να επανέλθει τη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Είναι απολύτως σαφές ότι πρέπει να λύσουμε τα προβλήματά μας με βάση τις ισχύουσες συνθήκες. Αλλαγές της Συνθήκης πάρει χρόνο», τόνισε.

Η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ αναφερόμενη στην Ελλάδα κατά την προσέλευσή της στο Eurogroup εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η χώρα θα πάρει την επόμενη δόση. «Είμαι πολύ σίγουρη ότι η επόμενη δόση μπορεί να καταβληθεί στην Ελλάδα τον Οκτώβριο», τόνισε.

Ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Ντιντιε Ρειντερς κληθείς να σχολιάσει την παρουσία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ στο Eurogroup και συγκεκριμένα το εάν (ο κ. Γκάιτνερ) πρέπει να ακούσει ή να μιλήσει δήλωσε: «Η καλύτερη λύση είναι να ακούει».

Για τη σημερινή συνεδρίαση οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τους Ευρωπαίους ουσιαστικά να προσανατολίζονται στο να διασφαλίσουν βασικά τις τράπεζες έναντι όλων των δυσμενών σεναρίων με πρωταγωνίστρια την Ελλάδα και εν συνεχεία το Νότο στο σύνολό του. Αυτό σημαίνει ότι ενδεχομένως το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας υφίσταται ακόμη, αν και δεν είναι η βασική τους επιλογή.

Από την πλευρά του ο αμερικανός υπουργός προσέρχεται προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους -κυρίως του Γερμανούς- ώστε να αυξήσουν άμεσα τα κονδύλια που θα διαχειρίζεται το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF).

Επί της ουσίας ζητά διεύρυνση του μηχανισμού στήριξης, ώστε να μπορεί να καλύψει και μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Ομοίως απαιτεί μια άμεση και βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.

Σε αυτό το κλίμα έρχεται το δημοσίευμα των γερμανικών Financial Times, που ουσιαστικά οριοθετεί χρονικά τις όποιες εξελίξεις στο «ελληνικό πρόβλημα» μετά τις 29 Σεπτεμβρίου, με τη λογική πως έως τότε θα έχει ληφθεί η απόφαση της γερμανικής Βουλής, για τις αλλαγές στο μηχανισμό σταθερότητας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ