Την πάγια θέση της Κυβέρνησης ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο για αυτό ακριβώς απαιτείται η διαγραφή του προκειμένου να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία και να μπορέσει να ενισχυθεί η πραγματική ανάπτυξη, διατυπώνει το Μαξίμου μέσα από ενημερωτικό σημείωμα διευκρινίζοντας ότι μια τέτοια διαγραφή μπορεί να γίνει με πολλούς τεχνικούς τρόπους.
Ένας από αυτούς τους τρόπους -υπάρχουν και άλλοι- είναι τα όσα παρουσίασε ο κ. Βαρουφάκη σε βρετανούς επενδυτές, υπογραμμίζουν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχει «καμιά κωλοτούμπα». Αναφορικά με το ρόλο της τρόικα και την προσδοκία περί αντικατάστασής της , το Μαξίμου τονίζει πως η Ευρώπη αρχίζει να αποδέχεται ότι η τρόικα τελείωσε. Συγκεκριμένα, επικαλείται όχι μόνο τις απόψεις Γιουνκέρ [διαρροή της εφημερίδα Handelsblatt ότι «πρέπει να βρούμε τώρα άμεσα μια εναλλακτική λύση» καθώς «ο Γιουνκέρ θέλει να καταργήσει την τρόικα»] αλλά και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση που σήμερα διαρρέει ότι δεν θα επιμείνει στη συνέχιση των ελέγχων από την τρόικα.
Και θα προσπαθήσει να επιβάλει τη συνέχιση της «συνεργασίας» με το ΔΝΤ. –θυμίζουμε την αρχική άρνηση του Β. Σόιμπλε ότι η τρόικα «δεν μπορεί να αλλάξει». Δημοσιεύματα, πάντως, ξένων εφημερίδων κάνουν λόγο για «μια αναμφισβήτητη νίκη» της νέας κυβέρνησης. Δίνοντας έμφαση στο ότι η ατζέντα της χώρας πλέον είναι η ανακούφιση των πολιτών και όχι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, τα λουκέτα σε νοσοκομεία, τα νοικοκυριά χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σημειώνουν πως «Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους ευρωπαίους εταίρους της». «Οι πολιτικές της λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει», δήλωσε ο Ιταλός παρά τω πρωθυπουργώ υφυπουργός Γκρατσιάνο Ντελρίο, λίγο πριν την συνάντησή του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με τον Αλέξη Τσίπα.