Το σχέδιο της Μέρκελ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ανθρώπου που βρίσκεται πλησίον της καγκελαρίου της Γερμανίας, είναι να παίξει ένα παιχνίδι αναμονής με την Ελλάδα και να περιμένει μέχρι τον Απρίλιο ή τον Μάιο, οπότε και η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε άδεια ταμεία.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ελλάδα δεν πρόκειται να χρεοκοπήσει στο τέλος Φεβρουαρίου διότι διαθέτει πόρους που μπορούν να την κρατήσουν πέραν αυτού του χρονικού διαστήματος. Έτσι η Γερμανία θα περιμένει τη στιγμή που οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα είναι πιο επιτακτικές, για να ενισχύσει τη γραμμή και τη διαπραγματευτική της θέση, σημειώνει με νόημα η συγκεκριμένη κυβερνητική πηγή της Γερμανίας που δεν κατονομάζεται.
Το άρθρο σημειώνει πως η κ. Μέρκελ αξιολογεί ακόμα τα κίνητρα του Αλέξη Τσίπρα και δεν θέλει να αποφύγει να συρθεί σε μια μονομαχία με τον ίδιο, ενώ σημειώνεται πως ουδείς από την καγκελαρία έχει συναντηθεί με μέλος της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Επιπροσθέτως, η νέα πρόταση του Βαρουφάκη έτσι όπως εκτέθηκε στους Financial Times, σηματοδοτεί την αλλαγή πορείας του Τσίπρα μόλις μια εβδομάδα από την ανάληψη των καθηκόντων του. Όλη αυτή την περίοδο οι ελληνικές μετοχές κατρακύλησαν και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε, λόγω της αντιπαράθεσης με τους δανειστές που θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.
Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την Τρίτη: «Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να επεξεργάζεται τις θέσεις της. Αυτό είναι κατανοητό λαμβάνοντας υπόψη ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει εδώ και λίγες ημέρες. Περιμένουμε τις προτάσεις της και στη συνέχεια θα πάμε σε συνομιλίες». Μάλιστα δεν θέλησε να τοποθετηθεί για τις νέες προτάσεις Βαρουφάκη.
Το Bloomberg σημειώνει πως τα περιθώρια ελιγμών της Μέρκελ είναι περιορισμένα δεδομένου ότι προετοιμάζεται για τις εκλογές στο Αμβούργο (Φεβρουάριο) και τη Βρέμη (Μάιο) και έχει να αντιμετωπίσει την «Εναλλακτική για τη Γερμανία», το κόμμα του Λούκε που προβάλει ως σημαντικός αντίπαλος από τα δεξιά της, ενώ μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Bild έδειξε πως το 68% των Γερμανών είναι αντίθετο με ένα κούρεμα στο χρέος της Ελλάδας και μόλις το 21% είναι θετικό σε μια τέτοια κίνηση.
Η κυβερνητική πηγή από την καγκελαρία αναφέρει: «Καίτοι η Γερμανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Ελλάδα, δεν πρόκειται να κάνει μαζί της μια ειδική συμφωνία. Δεν θα δώσει κάτι περισσότερο από ότι έδωσε στις άλλες χώρες που λαμβάνουν οικονομική βοήθεια. Επί του παρόντος θα αφήσει την μπάλα στο γήπεδο του Τσίπρα». Το πιο πιθανό, έως σίγουρο, είναι ότι η Μέρκελ θα συναντήσει τον Τσίπρας στις 12 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά επί του παρόντος δεν έχει προγραμματιστεί μια κατ' ιδίαν συνομιλία, όπως ενημέρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Christina Wirtz.
Στο μεταξύ ο άμεσος κίνδυνος για την Ελλάδα είναι να κόψει η ΕΚΤ τη χρηματοδότηση προς τις ελληνικές τράπεζες. Τη στιγμή μάλιστα που αυτές έχουν χάσει περίπου 11 δισ. ευρώ σε καταθέσεις τον Ιανουάριο, όπως αναφέρουν -κρατώντας την ανωνυμία τους- τέσσερις τραπεζίτες. Η εκροή επιταχύνθηκε καθώς τον Δεκέμβριο είχαν «φύγει» τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις στο τέλος του 2014 ήταν 160 δισεκατομμύρια ευρώ.