Με αυστηρό τόνο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν προειδοποίησε την Αθήνα να μην παίζει «παιχνίδι» χρησιμοποιώντας τη Γαλλία εις βάρος της Γερμανίας, σημειώνοντας πως μόνο η Γαλλο-γερμανική συμφωνία θα ήταν το «κλειδί» για να υπάρχει επωφελής διαπραγμάτευση για την Ελλάδα με την προϋπόθεση πως θα αποδεχθεί τις δεσμεύσεις της.
Με συνέντευξή του στο Reuters ο κ. Σαπέν σημειώνει: «Δεν έχει νόημα να παίξουμε ένα παιχνίδι όπου η μια χώρα της Ευρωζώνης θα βάλλει κατά της άλλης και ειδικά όχι η Γαλλία με τη Γερμανία. Και αυτό διότι η λύση που θα βοηθήσει τους Έλληνες, αφού βεβαίως θα είχαν αποδεχθεί τις δεσμεύσεις τους, θα περάσει μέσα από τη συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία». Μιλώντας στο συνέδριο του Reuters για την ευρωζώνη, ο κ. Σαπέν χαρακτήρισε λογικό το αίτημα της Ελλάδας για χρόνο, προκειμένου να διαπραγματευθεί μια «νέα συμφωνία» με τους Ευρωπαίους τους εταίρους, η οποία θα στηρίζεται σε μια μεταρρυθμιστική βάση, η οποία μπορεί σταδιακά να ενισχυθεί, τόνισε ο Γάλλος υπ. Οικονομικών.
Όπως σημειώνει το Reuters, η Γαλλία -που με τη σειρά της έχει πρόβλημα με το έλλειμμα- πιέζει για μεγαλύτερη ευελιξία στους κανόνες των προϋπολογισμών εντός της ΕΕ, έχει προτείνει από την αρχή να βοηθήσει την Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Διόλου τυχαίο ότι η πρώτη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέφθηκε ο νέος ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης ήταν το Παρίσι.
Ο Σαπέν θέλοντας να καταδείξει πως δεν υπάρχουν δύο διαφορετικά μέτωπα εντός της ΕΕ, σημειώνει πως ποτέ άλλοτε δεν είχε καλύτερη σχέση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις ή εντάσεις. Αυτά είναι τα πράγματα που πρέπει να τα εξηγήσουμε στις ελληνικές αρχές με φιλικό τρόπο για να τα καταλάβουν. Πάντως, σημειώνει το άρθρο, οι απόψεις της Γερμανίας και της Γαλλίας δεν ταυτίζονται απολύτως και το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η παρουσία της Τρόικας έτσι όπως είναι τώρα. Τη στιγμή που η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της ως έχει, ο Σαπέν κάνει λόγο για «νέα εργαλεία» με νέο όνομα που θα μπορούν να αντικαταστήσουν το υπάρχον σχήμα. Όπως, όμως, τονίζει «αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουμε».
Όσο για τις ασφυκτικές προθεσμίες που έχει μπροστά της η ελληνική πλευρά και φτάνουν ως τις 28 Φεβρουαρίου, ο κ. Σαπέν δήλωσε: «Το χρονικό διάστημα μοιάζει να είναι λογικό, αν διατυπωθεί σταδιακά ένα ελάχιστο πολιτικό πλαίσιο. Η ΕΚΤ και οι εταίροι δεν μπορούν να δώσουν χωρίς να πάρουν κάτι ως αντάλλαγμα».
Το πρώτο βήμα θα ήταν μια συμφωνία με την ΕΚΤ για την ενίσχυση της ρευστότητας. Σε αυτή την περίπτωση είτε η Ελλάδα θα αποδεχθεί την παράταση της υφιστάμενης συμφωνίας με τους εταίρους ή θα συνάψει ένα νέο πρόγραμμα, σημειώνει ο κ. Σαπέν που τάχθηκε για άλλη μια φορά εναντίον ενός κουρέματος. Ο Γάλλος υπουργός χαιρέτισε τη δέσμευση της κυβέρνησης Τσίπρας να διαπραγματευτεί με τους εταίρους για μια σύμφωνια, ωστόσο προέτρεψε την Αθήνα να είναι πιο προσεκτική και να μην τρομάζει τους ξένους επενδυτές, καθώς χρειάζεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη. Για να καταλήξει: «Η Ευρωζώνη είναι πολύ καλύτερα εξοπλισμένη τώρα σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια όταν ξέσπασε η κρίση και εμφανίστηκε το πρόβλημα της Ελλάδας», ενώ έριξε και την σπόντα του στον Βρετανό ΥΠΟΙΚ Τζορτζ Όσμπορν που έκανε λόγο για κινδύνους σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ «φοβάμαι πως ο κ. Όσμπορν δεν έχει αντιληφθεί όλες τις αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στην Ευρωζώνη», τόνισε ο κ. Σαπέν.