Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος - iefimerida.gr

Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι απόψεις μπορεί να είναι πολλές, ο τόνος που εκφέρονται διαφορετικός, η συνισταμένη όμως είναι μια. Αν υπάρχει μια λέξη που αντιπροσωπεύει τις θέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο βασικό αίτημα της Ελλάδας για διαγραφή του χρέους, τότε αυτή είναι: περιφρόνηση.

Αυτό αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg που μάζεψε όλες τις κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών επί του θέματος. Έχουν δηλώσει:

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Hans Joerg Schelling, είναι της άποψης ότι μια διαγραφή χρέους δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα και τον προϋπολογισμό της από τη στιγμή που οι περισσότερες επισφάλειες έχουν αναβληθεί μέχρι το 2020. Μια άλλη εκδοχή της άρνησης του εξηγείται από τη δηλωσή του ότι μια διαγραφή υπέρ της Ελλάδας «θα άνοιγε την όρεξη και σε άλλα κράτη». Οι αυστριακές τράπεζες έχουν συνολική έκθεση στο ελληνικό χρέος της τάξης των 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

Ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Johan Van Overtveldt, την περασμένη εβδομάδα μίλησε ενώπιον μιας επιτροπής της Βουλής λέγοντας ότι όλες οι χώρες θα πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες και τις δεσμεύσεις της Ευρωζώνης. Είπε επίσης ότι είναι πρόθυμος να δει τις ελληνικές προτάσεις με «θετικό μάτι», ενώ σε συνέντευξη που παραχώρησε στις 25 Ιανουαρίου είπε ότι «μια αναδιάρθρωση χρέους μπορεί να μπει στο τραπέζι». Η έκθεση του Βελγίου στην Ελλάδα με όρους διμερών δανείων ανέρχεται σε 7,24 δισ. ευρώ. Και οι τρεις μεγαλύτερες εισηγμένες τράπεζες της χώρας - ήτοι Dexia, KBC καιBNP Paribas Fortis – έχουν μηδενίσει την έκθεσή τους στην Ελλάδα.

Ο Εσθονός ΥΠΟΙΚ, Maris Lauri τόνισε πως η χώρα του δεν υποστηρίζει το ελληνικό αίτημα. «Κατά την άποψή μας, οι συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την Ελλάδα. Περιμένουμε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η χώρα να κινηθεί σε βιώσιμο μονοπάτι σε ότι έχει να κάνει με τα δημόσια οικονομικά της», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η Φινλανδία είναι από τις χώρες που ακολούθησαν «σκληρή γραμμή», αν και σαν χώρα παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες για επιμήκυνση του χρέους και μείωση των επιτοκίων στα ελληνικά δάνεια. Παρά ταύτα ο πρωθυπουργός της χώρας, Alexander Stubb, ήταν κατηγορηματικός όταν έλεγε πως ο αντίκτυπος από τέτοια μέτρα δεν θα είναι σημαντικός. «Η Φινλανδία δεν θα χαρίσει δάνεια», είπε χαρακτηριστικά. Η «παρουσία» της Φινλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται σε 5,39 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τη φινλανδική κυβέρνηση.

Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος | iefimerida.gr 0

Ο Alexamder Stubb

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Michel Sapin, που λίαν προσφάτως συναντήθηκε με τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει πει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει να της προσφέρουν ένα «νέο συμβόλαιο» και η Γαλλία είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Ο Sapin έχει πει ότι η έκθεση της Γαλλίας στην Ελλάδα είναι 42 δισ. Ευρώ.

Η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει αν στηρίζει τις θέσεις του Τσίπρα και αν ναι, ποιες είναι αυτές, κάτι που αναμένεται να γίνει σύντομα. Πρόσφατα ο πρωθυπουργός της χώρας, Matteo Renzi, έχει πει ότι η Ευρώπη χρειάζεται να δει το θέμα με «προσοχή» και να ξεκινήσει διάλογος για τη χάραξη μιας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, απαλλαγμένης από τη λιτότητα, που θα στηρίζει τις άμεσες επενδύσεις.

Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος | iefimerida.gr 1

Ο Michel Sapin

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Enda Kenny, έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υποστηρίξει την ιδέα μια συνόδου για το χρέος της Ελλάδας. Η Ιρλανδία μάλλον θα τηρήσει στάση αναμονής για να δει τι ακριβώς προτείνει η Ελλάδα (σ.σ.: προφανώς κατά τις προγραμματικές δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα).

Για τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel δεν τίθεται ερώτημα. Έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι αποκλείεται να γίνει «κούρεμα». Παράλληλα, οι οικονομικοί σύμβουλοι της Bundestag έχουν πει ότι η επιμήκυνση είναι μια πιθανότητα, αλλά δεν μπορεί να είναι μακρά γιατί οι όροι δανεισμού για την Ελλάδα ήδη παραείναι ευνοϊκοί.

Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος | iefimerida.gr 2

H Angela Merkel

Ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ και πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, είπε "δεν βλέπω υποστήριξη για διαγραφή χρέους". Η έκθεση της Ολλανδίας στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας ανέρχεται σε 3,2 δισ. ευρώ και οι ολλανδικές εγγυήσεις στα δάνεια του EFSF ανέρχιονται σε 33,6 δισ.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Pedro Passos Coelho, είχε πει στις 30 Ιανουαρίου στο Κοινοβούλιο ότι δεν πρόκειται να στηρίξει καμία πρόταση διαγραφής ή αναδιάρθρωσης εις βάρος της αλληλεγγύης των ευρωπαϊκών λαών.

Τι λένε 12 ηγέτες και υπουργοί της Ευρώπης για το ελληνικό χρέος | iefimerida.gr 3

O Pedro Passos Coelho

Ο Σλοβένος ΥΠΟΙΚ λέει ότι «η μόνη σταθερή λύση» για την Ελλάδα είναι να εκπληρώσει τους στόχους της. Αναμένει επίσης ότι η Ελλάδα θα κάνει χρήση μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής όταν λήξει το πρόγραμμα διάσωσης. Η Σλοβενία έχει μερίδιο 263,7 εκατ. ευρώ στα διμερή δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, τα οποία λήγουν τον Σεπτέμβριο το του 2041.

Τέλος, η ισπανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η θέση του πρωθυπουργού, Mariano Rajoy, παραμένει αταλάντευτα στο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Αν νομίζατε ότι μια νέα κυβέρνηση θα σήμαινε πως η Ελλάδα απαλλάσσεται από το χρέος της, μάθετε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο αναπληρωτής υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων Inigo Mendez de Vigo, σε ραδιοφωνική συνέντευξη τη Δευτέρα.




Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ