Υπάρχει μια λέξη που τριγυρνάει στο στόμα όλων αυτό το διάστημα που έχουν ενταθεί οι συζητήσεις στο προσκήνιο και οι διαβουλεύσεις στο παρασκήνιο για τη διαγραφή ή μη του χρέους της Ελλάδας. Και αυτή η λέξη είναι «αφερεγγυότητα».
Βρισκόμενος σε μια -μη συνηθισμένη-κατάσταση ειλικρίνειας, ο Γιάνης Βαρουφάκης παρομοίασε την Ελλάδα με ένα άνεργο που του προτείνεται να πληρώσει με την πιστωτική του κάρτα την υποθήκη του. Και η ερώτησή του προς τη δημοσιογράφος του BBC ήταν «θα τον συμβουλεύατε να το κάνει; Να παίρνει δηλαδή δάνεια με την κάρτα του για να λύσει ένα θέμα που ουσιαστικά είναι το σοβαρό και άλυτο και έχει να κάνει με την αφερεγγυότητα; Αυτό είναι το πρόβλημα με την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτό που έκανε η Ευρώπη με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι να επεκτείνει και να προσποιείται».
Όλα αυτά τα στοιχεία, έτσι όπως έχουν εκτεθεί το τελευταίο διάστημα, τα συνθέτει ο αρθρογράφος του Reuters Τζέιμς Σαφτ για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως διατηρώντας αυτού του είδους την προσποίηση δεν μπορείς να λύσεις τα προβλήματα ενός ατόμου, κάνοντας διάφορες μανούβρες και δίνοντας λίγο χρόνο, είναι ένα παλιό κόλπο. Το να αντιμετωπίσεις όμως κατευθείαν το πρόβλημα, δεν είναι συνηθισμένο.Ο Σαφτ χρησιμοποιεί την ανάλυση του Γκούντραμ Γουλφ του Ινστιτούτου Brugel σύμφωνα με την οποία ο Βαρουφάκης έθεσε σε λειτουργία το ρολόι λέγοντας πως υπάρχει μια πιεστική ανάγκη πλέον να συναφθεί μια νέα συμφωνία.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Σαφτ η στρατηγική της υποκρισίας είναι προφανώς άδικη για πολλούς συμμετέχοντες, αλλά πολλές φορές μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο διατήρησης της οντότητας, εν προκειμένω της Ευρώπης. Είναι χαρακτηριστικό πως το ίδιο συνέβη και με κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το να επεκτείνει και να υποκρίνεσαι προϋποθέτει τη συμμετοχή και των δύο εταίρων: του πιστωτή και του οφειλέτη. Μόνο που στην περίπτωση της Ελλάδας τα πράγματα δεν είναι απλά από τη στιγμή που η αφερεγγυότητα έχει να κάνει με μια χώρα της Ευρωζώνης.Η Γαλλία προτείνει για την περίπτωση της Ελλάδας επέκταση της αποπληρωμής με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Την ίδια στιγμή, όμως, ο Βαρουφάκης λέει πως το σπιράλ του αποπληθωρισμού του χρέους και οι όροι που επιβλήθηκαν στην Ελλάδας, έκαναν αδύνατο για την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος του. «Υπάρχει κάποια δικαιοσύνη σε αυτή τη θέση», σημειώνει ο Σαφτ.
Είναι προφανές, σημειώνει ο δημοσιογράφος, πως τα επιχειρήματα του Βαρουφάκη είναι ένα τέχνασμα για να φέρουν την άλλη πλευρά στο τραπέζι των συζητήσεων. Την ίδια στιγμή η ΕΚΤ παρίσταται στην... τελετή, λέγοντας πως τα χέρια της είναι δεμένα ως προς τη χρηματοδότηση των τραπεζών, από τη στιγμή που το υπάρχον πρόγραμμα της Ελλάδας λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου. Κατά τον καθηγητή του Πανεπιστήμιου του Δουβλίνου, Καρλ Γουίλαν η ελληνική πρόσβαση στις πιστώσεις της ΕΚΤ θα ενεργοποιηθούν τον Μάρτιο στη βάση των διακριτικών αποφάσεων και όχι με «μηχανικό τρόπο». Στο μεταξύ η Ελλάδα και οι εταίροι θα συζητούν πάνω στο θέμα της αφερεγγυότητας δίχως να υπάρχει σαφήνεια επί του θέματος.
«Έτσι έχουμε δυο πλευρές που η μια επιδιώκει να πιέσει την άλλη δημιουργώντας μια ψευδή αίσθηση επείγοντος για διαπραγμάτευση με την ελπίδα πως κάποιος από τους δύο θα τσαλακωθεί και θα παραχωρήσει τη θέση του. Στο μεταξύ κεφάλαια φεύγουν από την Ελλάδα με ότι αυτό σημαίνει για ένα πιθανό και απευκταίο bank run».