Αντικατάσταση χρέους με νέα ομόλογα: Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση - iefimerida.gr

Αντικατάσταση χρέους με νέα ομόλογα: Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Φωτογραφία:  Konstantinos Tsakalidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αλλάζουν τα σχέδια της κυβέρνησης για το ελληνικό χρέος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στους Financial Times αναφέρει πως η Ελλάδα εγκαταλείπει το αίτημα για διαγραφή του χρέους της χώρας και ζητάει ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασής του με ομόλογα.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφής απώλεια.

Οι πρώτες αντιδράσεις και η απάντηση Βαρουφάκη

Φυσικά, μόλις έγινε γνωστό το περιεχόμενο της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών στους FT οι αντιδράσεις ήταν πολλές, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για στροφή 180 μοιρών από την ελληνική κυβέρνηση. Μέσα σε αυτές ήρθε και η διευκρίνιση του Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο και πως η κυβέρνηση και ο ίδιος δεν κάνουν πίσω.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών

«Αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε ευφημισμούς και εργαλεία χρηματοπιστωτικής μηχανικής ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τη χρεοδουλοπαροικία, θα το κάνουμε. Η ουσία, όμως, είναι μία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει βιώσιμο, θα ανοίξει η προοπτική της πραγματικής ανάπτυξης και ο ελληνικός λαός επιτέλους θα ανασάνει. Η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομικών δεν κάνουν πίσω, όσο και αν θλίβονται ορισμένοι από την αποφασιστικότητά μας».

Το σχέδιο Βαρουφάκη με τα ομόλογα

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ελλάδα θα εκδώσει δύο διαφορετικούς τύπους ομολόγων.

Ο πρώτος τύπος, σε συνάρτηση με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη, θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης και ο δεύτερος, τον οποίο ονόμασε «διαρκή ομόλογα», θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η πρότασή του για αντικατάσταση χρέους θα διαμορφώσει μία «έξυπνη μηχανική χρέους», με την οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί η ανάγκη χρήσης ενός όρου όπως το «κούρεμα χρέους», που είναι πολιτικά μη αποδεκτός στη Γερμανία και σε άλλες πιστώτριες χώρες, επειδή ακούγεται στα αυτιά των φορολογούμενων ως σαφής απώλεια.

Ομως, υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ιδιαίτερα στο Βερολίνο, για τη μικροπολιτική της νέας κυβέρνησης και τις εκκλήσεις της για το τέλος των πολιτικών λιτότητας, σημειώνουν οι Financial Times.

«Αυτό που θα πω στους εταίρους μας είναι ότι δημιουργούμε έναν συνδυασμό πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης. «Βοηθήστε μας να μεταρρυθμίσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικά περιθώρια για να το πετύχουμε, αλλιώς θα συνεχίσουμε να ασφυκτιούμε και θα γίνουμε μία παραμορφωμένη αντί για μεταρρυθμισμένη Ελλάδα».

Τι δίνει και τι ζητάει η ελληνική κυβέρνηση

Μετά την κίνηση Βαρουφάκη για το ελληνικό χρέος, που ζητάει την ελάφρυνσή του μέσω αντικατάστασής του με ομόλογα, όπως γράφει και το capital.gr, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη, πέραν των αλλαγών στη διαπραγμάτευση του χρέους:

  • Να υποχωρήσει σε κάποιες από τις παροχές για να διασφαλίσει πρωτογενή πλεονάσματα 1-1,5% του ΑΕΠ (ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για μηδενικά πλεονάσματα τώρα και μικρά στο μέλλον έναντι 4,5% του ΑΕΠ που είναι ο μεσοπρόθεσμος μνημονιακός στόχος).
  • Να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-τομές στο Δημόσιο και σε μεγάλη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, με στόχο «εύρωστους Έλληνες που δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τα προηγούμενα χρόνια».

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιώντας τα παραπάνω θα ζητήσει με τη σειρά της από τους εταίρους ένα πρόγραμμα-«γέφυρα» 4 μηνών έως το τέλος Ιουνίου, ώστε:

  • Η ΕΚΤ να μπορεί να παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα:
  • Η Ελλάδα θα λάβει όχι τα 7 δισ. ευρώ αλλά το 1,9 δισ. ευρώ εξ αυτών από τα κέρδη της ΕΚΤ
  • Να γίνει «επανεξέταση» προγράμματος «από το μηδέν», ένα αίτημα από το οποίο, όπως είπε, δεν πρόκειται να μετακινηθεί η κυβέρνηση.

Bloomberg: Η υπαναχώρηση της Ελλάδας στο θέμα του χρέους

Η Ελλάδα υπαναχώρησε από το αίτημά της να διαγραφεί το χρέος της και αντ’ αυτού πρότεινε να ανταλλάξει τον υφιστάμενο δανεισμό με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη της χώρας, σημειώνει το Bloomberg.

Η πρόταση σηματοδοτεί μια αλλαγή πορείας για τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μόλις μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Στο διάστημα αυτό οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών «κατρακύλησαν» και τα κόστη δανεισμού της κυβέρνησης αυξήθηκαν εν μέσω ανησυχιών ότι η αντιπαράθεση με τους πιστωτές θα μπορούσε να αναγκάσει την Ελλάδα να βγει από το ευρώ.

Τι έδειξαν οι επαφές με επενδυτές στο Λονδίνο

Στο Λονδίνο ο κ. Βαρουφάκης συνομίλησε με 14 εκπροσώπους επενδυτικών funds και, σύμφωνα με πληροφορίες, τους εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει την κρατικοποίηση τραπεζών, προσθέτοντας ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα γίνουν, αλλά με διαφορετικά κριτήρια. Το βράδυ της Δευτέρας ο Γ. Βαρουφάκης συναντήθηκε με άλλη ομάδα 100 επενδυτών από το City του Λονδίνου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ