Η απομάκρυνση της Τρόικα και ο αποκλεισμός της από τις διαπραγματεύσεις έχει εξελιχθεί σε κεντρικό στρατηγικό στόχο της ελληνικής κυβέρνησης.
Εκτός από τις προεκλογικές εξαγγελίες, η φράση «σαθρή επιτροπή» που εκστόμισε ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, έβαλε στο θέμα πρώτο στην ημερήσια διάταξη και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι δανειστές καλούνται να δώσουν τη δική τους απάντηση.
Οι Γερμανοί βάζουν «φρένο» στις συζητήσεις
Η πρώτη σκληρή αντίδραση ήρθε από το Βερολίνο και το υπουργείο Οικονομικών, καθώς, η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριξε ότι η Τρόικα είναι απαραίτητη για την επιτήρηση προγράμματος και απέρριψε την κατάργησή της.
Μάλιστα, απηχώντας το... πνεύμα του υπουργού Οικονομικών και της Ανγκελας Μέρκελ, η Μαριάνε Κοτέ ξεκαθάρισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν αλλάζει στάαση πάνω στο θέμα της Τρόικα.
«Ο ρόλος της δεν είναι μόνο η επιτήρηση του προγράμματος αλλά και η προετοιμασία του εδάφους για πολιτικές αποφάσεις σημείωσε» η κα Κοτέ για να προσθέσει ότι το πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή έχει και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.
Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων, η κυρία Κοτέ ανέφερε πως οι έλεγχοι της Τρόικα είχαν συμφωνηθεί νόμιμα με την Ελλάδα στο πλαίσιο του πακέτου διάσωσης της χώρας και πρόσθεσε πως «οι σχετικές συμφωνίες έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα».
ΔΝΤ: Δεν είναι τόσο εύκολο όσο νομίζετε
Το βράδυ της Δευτέρας ήρθε και η απάντηση από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού με το ΔΝΤ να σημειώνει ότι ο κ. Τσίπρας μπορεί ανά πάσα στιγμή να μιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά υπεύθυνος για την Ελλάδα είναι άλλος.
Οπως ανέφερε ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Mega, το Ταμείο σημειώνει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για να καταργηθεί η Τρόικα στέλνοντας μήνυμα στην Ελλάδα.
Αρμόδιος για την Ελλάδα είναι ο κ. Γκογιάλ σημειώνεται από το ΔΝΤ, ενώ, τονίζεται ότι μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να μιλήσει με την επικεφαλής του Ταμείου, αλλά ως εκεί.
Η χώρα θα πρέπει να υποβάλει επίσημο αίτημα και στη συνέχεια υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία, ενώ, σημειώνεται ότι ενδεχόμενη απουσία της Τρόικα από τη χώρα θα σημάνει και απουσία της οικονομικής βοήθειας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Προσεκτικός ο Γιούνκερ περιμένει τις προτάσεις Τσίπρα
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, εμφανίστηκε σήμερα πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του (σσ χθες κυκλοφόρησε δημοσίευμα που τον ήθελε να έχει δηλώσει πως η Τρόικα τελείωσε και συμφωνεί και η Μέρκελ) κάνοντας λόγο για «μεταβολή» και όχι αντικατάσταση της Τρόικα.
Από την Κομισιόν διαρρέεται ότι ο κ. Γιούνκερ περιμένει τη συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη πρόταση από την ελληνική πλευρά.
Σε κάθε περίπτωση ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε αλλαγή στα οποία έχουν προς το παρόν συμφωνηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη απαιτείται η ομόφωνη συμφωνία των υπολοίπων 18 χωρών.
Ο Τσίπρας επιμένει και συνεχίζει την περιοδεία του
Την ίδια στιγμή, ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει να διαμηνύει το τέλος της Τρόικα, κάτι που έκανε και από την Κύπρο, ενώ, κρίσιμες χαρακτηρίζονται οι συναντήσεις που θα έχει τις επόμενες με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.